Google chystá významné novinky pro aplikaci na focení

Google chystá významné novinky pro aplikaci na focení
2018-07-03T10:02:33+02:00
• 3. 7. 2018

Google se již nějakou dobu zaměřuje na fotografické schopnosti svých smartphonů, přičemž nejzajímavější funkcí je HDR+, kde se využívá pokročilých algoritmů k dosažení co nejlepší kvality výsledných snímků. Dokonce jsme se dočkali specifického koprocesoru pro zpracování snímků. Bohužel se již nezaměřuje na svou aplikaci pro focení, jak by mnozí očekávali. V podstatě je celá tvořena tak, aby uživatel byl spokojený s automatickým režimem. Nyní se ale objevují náznaky, že bychom se mohli dočkat významných novinek v aplikace Fotoaparát Google.

Fotoaparát Google a IMAX zvuk?

Smartphony v dnešní době mohou nabídnout stereo reproduktory, díky kterým můžeme mít lepší prožitek z videa. Mnohé také nabízí možnost pořizování 3D zvuku díky zakomponovaným mikrofonům. Bohužel u smartphonů od Googlu jsme se ničeho takového nedočkali. Možná se ale blýská na lepší časy. Aplikace pro focení by mohla získat možnost pořizování vícekanálového zvuku.

Zde se nebavíme jen o stereu, ale prostorovém zvuku, nebo něčem podobném. V tomto případě bude zapotřebí, aby daný smartphone měl více mikrofonů. To v dnešní době není problém, jelikož většina top modelů má minimálně dva, ne-li rovnou tři, ale ne vždy se požívaly naplno.

Zatím nemáme moc informací k dispozici, ale je možné, že aplikace brzy nabídne možnost pořizování minimálně prostorového zvuku. Stejně jako například některé Nokie s technologií OZO, nebo top model HTC U12+.

RAW

Focení RAW snímků není dostupné u aplikace od Googlu. Pokud chcete takové fotografie pořizovat, musíte jednoduše sáhnout po nějaké alternativě. Již před dvěma lety se objevily náznaky, že by Google umožnil focení do RAW, ale až nyní dochází k posunu. Respektive zdrojové kódy aplikace od Googlu naznačují, že se chystá tato funkce. Konkrétně by mělo jít pořizovat snímky do DNG formátu. Taktéž by mělo jít vytvářet současně DNG a JPG snímky.

Bohužel není jisté jestli se vůbec této funkce dočkáme. Jak již bylo řečeno, náznaky existují již dva roky. Od té doby také vznikla i upravená verze oficiální aplikace, ale u ní je nutné počítat s menší nekompatibilitou u konkrétních zařízení a procesorů.

Oprava zkreslení

Foťáky u smartphonů jsou v podstatě širokoúhlé, což obnáší i problém zkreslení při okrajích. Nejvíce si toho všimnete, pokud fotíte více lidí. Ti, co jsou u okrajů fotografií, mají zkreslené tváře – prostě nějak deformované. Google si pohrává s funkcí, která by tento efekt mohla opravit, nebo aspoň zmírnit.

Google nedokáže tento efekt zcela potlačit, a proto se soustřeďuje jen na opravu zkreslení u obličejů. Zde zřejmě půjde o využití neuronové sítě, strojového učení a rozpoznávání obličejů. Funkce sice nabídne letmou opravu, ale vše ostatní, co bude postihnuto tímto efektem, zůstane neopraveno.

Automatické FPS

Další novinka, která by mohla být zajímavá, je automatické nastavení snímkovací frekvence u videí. V tuto chvíli většina mobilů nabízí hodnoty jako 30, 60, 120, 240, 480 nebo dokonce 960 snímků za sekundu, přičemž je vždy nutné manuální nastavení. V Googlu si ale pohrávají s variabilní možností, respektive s automatickým nastavením. Zde ale bude záležet, na jakém základě se aplikace rozhodne pro konkrétní snímkovací hodnotu. Zřejmě i zde bude sloužit umělá inteligence.

logo-app Fotoaparát Google Google Inc. Zdarma ANDROID

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat