Apple se blíží do finále, vydal totiž iOS 12 beta 5

Apple se blíží do finále, vydal totiž iOS 12 beta 5
2018-07-30T19:52:33+02:00
• 30. 7. 2018

Apple v podvečerních hodinách vypustil pátou vývojářskou beta verzi mobilního operačního systému iOS 12, která je dostupná jak pro iPhone, tak také pro iPad. Nový instalační balíček přinesl další zajímavé novinky a vylepšení, kterých se oficiálně dočkáme až v září. Apple se tedy pomalu a jistě přibližuje do finále.

iOS 12 beta 5 a hlavní změny

První uživatelé, kteří si novou beta verzi nainstalovali, ve svých recenzích uvádí, jak moc je pátá verze odlišná od těch předchozích. V celkovém měřítku je iOS 12 beta 5 prakticky ve všem rychlejší. Vývojáři dokázali zlepšit také svižnost, které si na první pohled všimnete u klasických animací, kde se nachází spousty přechodů. Lepší svižnost si všimnete také při spuštění různých aplikací.

Pátá beta verze je dostupná pouze registrovaným vývojářům. Veřejní beta testeři si budou muset ještě zhruba týden počkat. Pokud jste v beta programu přihlášeni, v nastavení iOS by se vám později měla objevit možnost nové aktualizace. Rozhodně ale nedoporučujeme vývojářskou verzi instalovat na primární zařízení. Jestliže si tedy chcete vyzkoušet iOS 12 beta 5, doporučujeme jej nainstalovat na sekundární zařízení, popřípadě se můžete podívat na naše video níže. 

Nacházíme se zhruba v polovině testovacího období, proto se tedy příliš výrazných změn nedočkáme. V následujících betách se vývojáři zaměří pouze na optimalizaci systému, aby v září byl připraven podle představ.

Novinky v systému iOS 12, které Apple představil na WWDC

Nejprve se Apple pochlubil vylepšením výkonu a lepší optimalizací. Dokonce i na starších zařízeních jako iPhone 6 má být spouštění aplikací rapidně rychlejší. Aplikace se mají spouštět až o 40 % rychleji. Nový iOS 12 bude podporovat stejná zařízení jako současná verze iOS 11. Dostane se tedy třeba i na iPhone 5s z roku 2013. Kromě vylepšení rychlost se má zlepšit i výdrž baterie.

První novou funkcí je vylepšená rozšířená realita, což souvisí s novou vestavěnou aplikací s názvem Měření. Ta umožňuje měřit vzdálenosti ve skutečném světě právě pomocí rozšířené reality. Ohledně ARKitu došlo k vylepšení detekce obličejů, detekce 3D objektů nebo také vykreslování by mělo být realističtější.

Hlasová asistentka Siri se naučila nového kousku. V aplikacích třetích stran lze přidat nové příkazy. Její inteligence ale jinak nebyla zlepšena, což je trochu škoda. Zcela novou aplikací je Shortcuts. Pokud znáte na iOS aplikaci Workflow, tak se jedná přesně o tuto aplikaci integrovanou do systému. Apple totiž před nedávnem tuto aplikaci a její vývojáře koupil. Díky Shortcuts si můžete vytvořit jednoduché vlastní akce a v podstatě naprogramovat nové zkratky.

Notifikační lišta se konečně naučila sjednocovat notifikace dle aplikací. Režim Nerušit rozšířil svou funkčnost o možnost nerušit při spaní. Užitečnou novinkou především pro rodiče dětí může být zobrazení doby používání jednotlivých aplikací a jejich analýza. Nastavit pak lze také denní limit, můžete nastavit například možnost používat Instagram pouze 20 minut denně.

Zdroj: 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat