„Black Dot of Death“ způsobuje problémy i na iOS aktualizováno

„Black Dot of Death“ způsobuje problémy i na iOS [aktualizováno]
2018-05-12T11:58:39+02:00
• 10. 5. 2018
4

Aktualizováno 10. 5.

Minulý týden jsme vás informovalo o speciální zprávě s emoji (označovaná jako „Black Dot of Death“), která na Androidu způsobuje pád nebo zamrznutí komunikační aplikace. Samotné emoji nezpůsobuje problémy, ale spíše neviditelné znaky, které jsou obsaženy ve zprávě samotné. Pokud vám někdo pošle tuto zprávu a zamrzne vám aplikaci, stačí ji jen ukončit, případně restartovat telefon, ale první způsob opravy bohatě stačí. Jak se ukazuje, tento problém se netýká jen Androidu, ale i konkurenčního systému iOS.

V případě systému od Applu je vyžadován specifický způsob opravy, jelikož ukončení postihnuté aplikace nepomáhá. Dokonce si nepomůžete ani restartováním iPhonu. Abyste obnovili normální fungování smartphonu, musíte skrze 3D Touch vytvořit novou zprávu. To v podstatě odblokuje aplikaci a ta začne normálně fungovat.

Chyba se nachází ve většině verzí iOS a předpokládá se, že oprava problému bude až ve finálním iOS 11.4.

Původní článek 6. 5.

Nejen v historii mobilních telefonů najdeme případy speciálních zpráv, které způsobují zamrzání zařízení nebo pády aplikací. V podstatě se jedná o speciální text, který využívá chyby v systému, což následně způsobuje problémy. Některé zprávy byly dost nebezpečné, ale nyní zde máme další text, který způsobuje pády nebo zamrzání aplikací.

Maskuje se za emoji

V rámci služby WhatsApp se šíří speciální zpráva, která způsobí zamrznutí nebo pád aplikace. Konkrétně vybízí, aby uživatel klikl na emoji (černý puntík). Následně aplikace zamrzne a uživatel je nucen ji ručně zastavit. Problém ale zde není v samotném emoji, vše se skrývá v textové zprávě, která obsahuje neviditelné znaky.

Znaky, které nejsou v této zprávě vidět, definují, jakým směrem se má text renderovat. Ve zdrojovém kódu zprávy jich je přes 1700. Střídají se příkazy pro renderování zleva doprava a naopak. To právě způsobuje problém u enginu pro vykreslování textu. Zřejmě se zde nachází nějaká chyba, která systém zmate nebo zacyklí. Následně aplikace zamrzne.

Problém se nachází v rámci systému Android, takže se chyba týká většiny aplikací, dokonce i samotné klávesnice. Na druhou stranu je ale imunní webový prohlížeč Chrome, když se tato zpráva nachází na webové stránce. Vývojáři v Googlu nyní budou muset tuto chybu opravit. Je jen otázkou, kdy se jim to podaří a kdy se aktualizace dostane do zařízení.

Otestováno na redaktorovi

Jestli vám někdo pošle podobnou zprávu, nemusíte se bát, že by došlo k poškození zařízení, úniku dat nebo nějaké jiné chybě. Jedná se jen o vtípek a demonstraci chyby v rámci renderování textu.

Zdroje: androidpolice.com, techradar.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Pokud vám někdo pošle tuto zprávu a zamrzne vám aplikaci, stačí ji jen ukončit, případně restartovat telefon, ale způsob opravy bohatě stačí. Co to je zase za větu?

Přemysl Vaculík

VIP 12. 5. 2018, 11:59

Chybělo jedno slovíčko, díky, opraveno.

Přemysl Vaculík

VIP 6. 5. 2018, 9:51

Hangouts je asi odolný.

Martin Novotný

6. 5. 2018, 9:43

no asi bych rekl ,ze na sto procent ano! „Zarnym“ prikladem je Gboard,kde ty emodzi startuji tak 3 sekundy… (po kliknuti v klavesnici na ikonku)…..????????

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat