Češi využívají více mobilní data, počet SMS v roce 2017 klesl

Češi využívají více mobilní data, počet SMS v roce 2017 klesl
2018-05-07T07:45:27+02:00
• 7. 5. 2018

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) připravil výroční zprávu za rok 2017, ve které mimo jiné analyzoval stav a vývoj trhu elektronických komunikací a poštovních služeb. Náš server se zaměřil především na vývoj trhu týkající se mobilních služeb. A již v úvodu článku můžeme zmínit, že se v České republice potvrzuje trend stoupajícího využití mobilních dat.

ČTÚ

Používání datových služeb roste strmě každý rok. Oproti roku 2011 se tento ukazatel zvýšil již více než 16krát. V roce 2017 uživatelé v České republice zaznamenali objem 183 PB (petabajt) přenesených dat v mobilních sítích. Výrazný podíl na tom má využívání datových služeb prostřednictvím mobilních sítí v pevném místě (tzv. fixní LTE). Vzrostla ale také spotřeba v oblasti klasického mobilního internetu. Na jednu SIM kartu tak připadá průměrná měsíční spotřeba 971 MB. Oproti roku 2016 se jedná o nárůst o 341 MB.

Hlasové služby stále rostou, počet SMS drobně klesá

U tradičních služeb mobilních operátorů – tedy volání a odesílání SMS – jsme se výrazných změn nedočkali. Objem hlasového provozu meziročně roste a to již od roku 2015. Na druhou stranu, popularita SMS zpráv stabilně od roku 2013 klesá. Meziročně tak počet odeslaných SMS zpráv klesl o 1,6 %.

V této souvislosti je vhodné zmínit také vývoj cen hlasových služeb. K 1. pololetí roku 2017 klesla cena hlasových služeb přibližně o 3,9 % na 0,98 Kč/min. Výsledná cena zohledňuje ceny, které operátoři nabízejí kromě tradičních spotřebitelů také právnickým osobám a podnikajícím fyzickým osobám. Průměrná cena pro spotřebitele je u tří největších mobilních operátorů v agregované podobě zhruba o 63,5 % vyšší ve srovnání s podnikajícími subjekty.

Nejnižší cenu za provolanou minutu v průměru bez DPH nabízí Vodafone (0,89 Kč/min.) Oproti tomu největší pokles ceny volání zaznamenal T-Mobile – konkrétně o 4,17 % na 0,92 Kč/min. Nejvyšší cenu si v této kategorii drželo v 1. pololetí 2017 O2, které svou cenou přesahuje 1 Kč/min.

Počet aktivních SMS karet roste

V uplynulém roce došlo rovněž k růstu aktivních SIM karet. Postaraly se o to především post-paid SIM karty. Naproti tomu počet pre-paid SIM karet klesl. A opět do těchto čísel vstupují výrazně mobilní datové služby. V roce 2017 došlo k nárůstu počtu SIM karet využívajících internet v mobilu. Celkem se tak tento typ SIM karet dostal na hodnotu cca 7,63 milionů.

Tento nárůst přičítá ČTÚ mohutnému rozšíření sítí LTE, a také zatraktivnění mobilních tarifů s daty, které probíhalo od druhého čtvrtletí roku 2017. Počet aktivních SIM karet, které využívají služby Internet v mobilu, tak od roku 2012 neustále roste.

Netmetr – testy rychlostí mobilních sítí

V souvislosti s růstem obliby internetu v mobilu je vhodné zanalyzovat také rychlost mobilního internetu u tří největších operátorů v ČR. Pro tento účel využíváme statistiky NetMetru. Samotný NetMetr u svých statistik uvádí, že jeho cílem není vytváření žebříčků operátorů.

Uvedené rychlosti jsou ovlivňovány různými technologickými faktory – jako např. počet uživatelů, konfigurace systému, apod. A výsledek testu může být ovlivněn také tím, jestli uživatel spouští test v okamžiku, kdy překračuje stanovený měsíční objem přenesených dat (FUP). Statistiky níže uvádí medián všech naměřených hodnot.

Podívali jsme se tedy na rychlost mobilního internetu za období uplynulého roku a technologie 4G. Nejvyšších hodnot pro Download dosahoval Vodafone. Pro Upload pak pomyslné prvenství zaznamenalo O2. Nejnižším naměřeným Pingem se zase může pochlubit T-Mobile.

Velmi obdobné výsledky zaznamenali operátoři v okamžiku, kdy se zaměříme na stejné období a všechny dostupné technologie – tj. 2G,3G a 4G. Je samozřejmé, že celková rychlost oproti 4G klesá. Jednotliví operátoři si ale zachovali stejná prvenství, jako v případě technologie 4G – Vodafone pro Download, O2 pro Upload a T-Mobile pro Ping.

V roce 2017, na základě výroční zprávy ČTÚ, se potvrdila rostoucí obliba mobilního internetu. Celá výroční zpráva se nicméně zabývá i dalšími aktivity nebo třeba výsledky hospodaření ČTÚ. Pokud tedy o takové informace máte zájem, můžete využít tohoto odkazu.

Zdroje: ctu.cz, netmetr.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat