Na Google Play se objevil škodlivý malware

Na Google Play se objevil škodlivý malware
2018-04-24T07:44:22+02:00
• 24. 4. 2018

Google Play obsahuje velké množství škodlivých aplikací. To se pochopitelně Googlu nelíbí a tento malware se snaží odstranit. A přestože loni představil Play Protect, sem tam se stane, že jsou aplikace k dispozici delší dobu.

Bezpečnostní pracovník Lukas Stafanko objevil aplikaci MyEtherWallet, která byla vytvořena, aby zneužívala vaše osobní hesla a čerpala vaše finanční prostředky. Aplikace byla na Google Play dostupná čtyři dny, než byla odstraněna.

Naštěstí  to vypadá, že si aplikaci během této doby nikdo nestáhl. Alarmující je však to, že se nejedná o první případ, kdy se v tomto obchodě s aplikacemi objevil malware.

Od začátku roku se jedná už o třetí případ. V lednu tohoto roku musela být odstraněna stejnojmenná aplikace, která byla rovněž pro uživatele nebezpečná. Nedávno zase musela být odstraněna aplikace Poloniex, která se opět zaměřovala na uživatelovi soukromé klíče.

Zatímco aplikace z nedávné doby nebyly nikým staženy, u lednové MyEtherWallet bylo číslo stáhnutí mezi 100 až 500. K takovému počtu stažení došlo nejspíše proto, že byla dostupná téměř týden.

Výzkumný pracovník Troy Mursch se vyjádřil na adresu americké firmy, že pro toto není žádná omluva. „Pomalé zpracování aplikací umožňuje větší výskyt tohoto škodlivého softwaru,“ napsal na svůj Twitter.

Malware nejen na Google Play

Aplikace podobného typu nejsou běžné jen u Androidu. Problémy s nimi má i App Store. V loňském roce se objevila infikovaná MyEtherWallet i u Applu. Zároveň byla pravá aplikace třetí v žebříčků nejstahovanějších aplikací v kategorii Finance.

Škodlivou aplikaci si stáhlo více než 3 000 lidí, než byla stažena z obchodu pryč. K situaci se vyjádřili vývojáři originálu.

Na App Store se objevila aplikace Calendar, která obsahovala sowftare na těžbu krypto měn, přestože je Apple výhradně proti takovémuto obohacování.

Výzkum firmy RisklQ, která se pohybuje v oblasti kybernetické bezpečnosti, naznačuje, že bylo zjištěno na 661 nelegitimních aplikací s krypto měnou. Ty byly distribuovány v asi 20 oficiálních prodejnách softwaru a to i včetně Play Store a App Store.

Na Google Play se jich prý vyskytovalo 272. Na druhém místě byl obchod APKFiles s 54 aplikacemi. Problémem nejsou pouze krypto měny. Play Store v roce 2017 obsahoval až 700 000 problematických aplikací. Pro srovnání celkový počet aplikací byl 3,5 miliony.

Zdroj: thenextweb.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Je mi 22 let a studuji Tělovýchovu+žurnalistiku v Olomouci. Mezi mé největší koníčky patří sport. Především ale fotbal a posilování. Rád jezdím na kole, plavu a běhám, baví mě i zimní sporty jako lyžování a hokej. Rovněž se zajímám o zdravý životní styl. Pochopitelně se zajímám i mobilní telefony.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat