Jablíčkářův koutek: ach, to problémové iOS komentář

Jablíčkářův koutek: ach, to problémové iOS [komentář]
2018-04-04T20:56:57+02:00
• 3. 4. 2018
34

Vytvořili jsme zcela novou rubriku pod názvem Jablíčkářův koutek. V této rubrice se budeme věnovat pouze Apple produktům – od softwaru až po hardware. Rádi bychom se s vámi podělili o náš názor, respektive o názor jednoho z našich redaktorů, který Apple používá denně a má k určitým věcem lehce odlišný názor.

Jablíčkáři, tedy tzv. iOvce, mají často problém připustit si některé chyby, které Apple napáchá. A je to vcelku logické, někdy podobný pocit mám i já. Přeci neutrácíme takové peníze, abychom pak říkali, že je to takové a makové. Jablíčkář si vždy rád prosadí to své. Ale na tom není nic špatného, dělá to takřka každý. Uživatelé jiných platforem zase prosazují své názory, a tak je to v pořádku.

Ovšem rád bych se s vámi podělil o své názory a zkušenosti, které se často liší od těch ostatních. Nyní se trochu rozepíšu o iOS, které v posledních letech stojí za starou bačkoru.

iOS – na pohled bezchybný systém

Jak již z nadpisu napovídá, operační systém iOS pro iPhone a iPad vypadá vskutku dobře, tedy alespoň na první pohled. Samozřejmě i jeho funkční stránka je obstojná, ale není to stále ono. Apple se v posledních letech snaží co nejrychleji vydávat nové funkce systému, což je skvělé, ale už je mu jedno, že jsou mnohdy nepoužitelné. A to je velká škoda, protože mají velký potenciál.

Apple si vždy zakládal na optimalizaci systému, tedy bylo tomu do iOS 6. Od představení a vydání iOS 7, které diametrálně změnilo chápání samotného iOS, jsme si museli zvykat na některé trhané animace, pády aplikací a hlavně nedodělané funkce. Ovšem od vydání iOS 11 je vše jinak, daleko horší abych byl přesný.

Často jsem na internetu narážel na uživatelem kteří si stěžovali na chyby, kterých je bohužel v iOS 11 obrovské množství. S tímto názorem se naprosto ztotožňuji. iOS 11 mám nainstalovaný již nějaký ten pátek a za tu dobu jsem se setkal s opravdu nepříjemnými situacemi, kdy se mi nezobrazovala čísla při hovoru, widgety si často dělaly, co chtěly, snižovala se svižnost systému, či dokonce docházelo k zamrzání samotného zařízení. iOS 11 je navíc tak špatně optimalizované, že se snížila i samotná výdrž baterie na jedno nabití.

Apple Podpora nepomohla

Jeden by řekl, že vše opraví následující aktualizace. Ano, to je pravda. Do jisté míry byly chyby opraveny. Poslední aktualizace iOS 11.3 můj iPhone 7 Plus dokonale pohřbila. Po aktualizaci mi totiž přestala fungovat Wi-Fi. Abych svůj problém popsal detailněji, šlo o to, že když jsem se připojil k síti a procházel mezi aplikacemi či četl články na webu, docházelo k postupnému snižování výkonu Wi-Fi modulu.

Vězte, že problém nebyl na straně routeru, či dokonce providera. Udělal jsem tedy veškeré možné kroky – od restartování routeru, až po restartování nastavení iPhonu. Samozřejmě nic z toho nezabralo. Následně mne čekal dvouhodinový hovor s Apple Podporou v USA, kdy ani samotný Senior Advisor nevěděl, jak mi pomoct. Poslední možným krokem bylo přeinstalování softwaru, tzv. Backup and Restore. Bohužel ani tento krok mi nepomohl.

Jediné, co mi nyní zbývá, je počkat na novou a opravnou aktualizaci, která dorazí nejdříve v červnu před WWDC 2018. A já se tedy ptám, kde jsou ty operační systémy, které byly skvělé optimalizovány? Máte také problémy s novým iOS 11? Líbí se vám nová rubrika a chtěli byste více podobných článků? Dejte nám vědět do komentářů.

Problém konečně vyřešen

Opravdu velmi dlouhou dobu mi trvalo, než mne napadlo udělat tzv. downgrade na nižší verzi, tedy iOS 11.2.6. Tuto variantu vám samozřejmě Apple nedoporučuje, neboť nechce, aby jeho uživatelé opouštěli nejnovější systém. To mi do jisté míry dává smysl. Na druhou stranu by nebylo od věci, kdyby věci fungovaly tak, jak mají.

Pokud tedy máte podobný problém, anebo jakýkoli problém, který nelze vyřešit ani samotnou přeinstalací iOS, doporučuji vám udělat totéž. Při tomto postupu byste neměli přijít o žádná data. Neprovede se však čistá instalace, což může způsobit některé jiné problémy. Ty opět vyřešíte pomocí Backup and Restore. Návod najdete níže.

  • této stránky si do PC či Macu stáhněte iOS 11.2.6 pro své zařízení
  • Stáhněte a nainstalujte si iTunes ZDE, pokud jej stále nemáte
  • Připojte iPhone, iPad nebo iPod touch pomocí USB kabelu k PC nebo Macu
  • V iTunes se vám ukáže ikona zařízení, a to v levém horním rohu – na tu klikněte
  • Podržte ALT, pokud používáte macOS, nebo SHIFT, pokud používáte Windows, a klikněte na Ověřit aktualizace
  • Vyhledejte stažený soubor s iOS 11.2.6 (s největší pravděpodobností ve složce Stahování) a dvakrát na něj klikněte

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Zkoušel jste restore skrze iTunes? Restore pouze přes iPhone nepřeinstalovává celý systém a jen jeho důleźité součásti z duvodů úspory místa i času.

Zdeněk Koutský

VIP 4. 4. 2018, 20:48

Ano, zkoušel. Udělal jsem opravdu vše. Nicméně problém jsem nyní vyřešil, článek bude brzy aktualizován. Dozvíte se více :-)

Jan CiJedni

3. 4. 2018, 19:50

Upřímně nechápu jak si někdo může koupit iPhone a být nespokojený s jeho iOS, je to prakticky jediná opravdová výhoda, co Apple nabízí, jediný důvod proč si koupit iPhone. Hartwarově je na tom kdejaký Android lépe a většinou za poloviční peníze

Zdeněk Koutský

VIP 3. 4. 2018, 20:06

V žádném případě nejsem nespokojený s iOS. Je to jediný mobilní software, který je ušitý na míru přímo pro mne. Jen poukazuji na některé chyby, se kterými se člověk může setkat.

Jan CiJedni

3. 4. 2018, 21:56

Chápu, taky jsem měl před dvěma lety podobný pocit (v současné době s iPhonem žádné problémy nemám) a pokus o Android mne během několika dní vyléčil, je to nesrovnatelně labilnější OS

Pavel Dvorak

4. 4. 2018, 0:50

Napsal bych to trochu jinak po zkušenostech co mám.
Komfort co mi nabízí kombinace IOs a jeho zařízení napojených na jeden účet je nesrovnatelný s Androidem. Dle mého názoru je nesmysl si kupovat jen telefon a nemít k tomu nic dalšího s IOs nebo MacOS. Je to jako vysvětlovat někomu s Androidem rozdíl mezi Exlorer, Chrome a Safari, nebo u PC WIN a MacOS. Už jen skrz blbý příklad, že si na jednom zařízení rozepíšu poznámku a na druhém si jí hned dokončím což jen s telefonem i když Iphone nikdo nedocení. IOs získává sílu v kombinaci zařízení.

Jan CiJedni

4. 4. 2018, 7:47

Tak sdílení kalendářů, poznámek, různých souborů a dokumentů, fotografií, dropbox a přenos přes iCloud jsou zrovna tou velmi labilní části Apple filozofie, všechno hezké myšlenky když fungují ale často ne

Pavel Dvorak

4. 4. 2018, 8:21

Dropbox nepoužívám, to nemohu posoudit. Co se týká ale kalendářů a poznámek, tak mi to funguje vše na 1. Ani jednou jsem nezaznamenal nějaký problém.

Zdeněk Koutský

VIP 4. 4. 2018, 13:25

Taktéž jsem se nesetkal s chybou iCloudu.

Zdeněk Koutský

VIP 4. 4. 2018, 13:25

Pavle, tohle bych tesal do kamene. Naprosto souhlasím. Pokud má člověk pouze jedno iOS zařízení, nemá to úplně smysl. macOS a iOS společně dávají smyš :-)

Zapamatajte si jednu vec!! USA firmy a ludia ziju na ukor druhych!!!! Vsetko ziskavaju okradanim druhych, vyuzit, zneuzit, atd…… Facebook predaval osobne udaje, Apple poskodzoval baterky v telefonoch, atd….

Zdeněk Koutský

VIP 3. 4. 2018, 19:28

Johane, úplně bych to zase nedramatizoval. To bychom nemohli pak používat žádné technologie. To, že Facebook prodává naše data, dávno víme. Jen teď praskla bublina

Matěj Vondráček

3. 4. 2018, 21:35

jasně, jasně a třeba Tesla okrádá opravdu dobře, když je na pokraji bankrotu

Mám také potíže s wifi připojením. iP8 je schopen bezchybně fungovat jen na AirPortu. Jiné neApple routery, které jsem vyzkoušel, opakovaně shazuje a ovlivňuje i ostatní připojená zařízení (např. iVysílání nebo YouTube na TV se s připojeným iP8 v pravidelných intervalech seká).
Otázkou je, zda se jedná o náhodu nebo záměr vývojářů (viz zpomalování starších iP)

Zdeněk Koutský

VIP 3. 4. 2018, 19:29

Tohle bych neviděl jako záměr Applu. Spíše se jedná o chybu softwaru, anebo hardwaru. Zkuste udělat tzv. Backup and Restore. Pokud nepomůže, kontaktuje Apple Podporu. Pokud také nepomůže, doporučím Vám zařízení reklamovat.

Pavel Dvorak

3. 4. 2018, 18:29

Mám dva telefony (soukromý a služební) oba jsou 6S, Ipad Air2 a až na jedno sesypání systému (chybná deska) a následnou výměnu za nový kus nemám sebemenší problém. Žádné sekání, pády systému, nebo že bych se k něčemu přes BT nemohl připojit (handsfree, hodinky, sluchátka, repro – vše jiné značky než Apple). Ono je to trochu o tom, co člověk s těmi zařízeními dělá a co do nich instaluje. Odešel jsem od androidu díky tomu, že mi telefony (měl jsem vždy Samsung, nejdřív galaxy S2-3, pak Note2-4) Samsung přestal vždy po 1,5-2 letech podporovat se systémem. Zde mám jistotu, že min 4 roky podporu mám a ani jeden systém od nějaké 9 co jsem přešel mi nedělal problémy. Po pravdě, kdybych si měl koupit 1 telefon za 20 000 na 4 roky nebo 2 za 10 000 na 2 roky, přijde mi to vždy jako lepší volba mít jeden a ten samý po celou dobu.

Zdeněk Koutský

VIP 3. 4. 2018, 19:30

Naprosto s Vámi souhlasím. Já si na Apple jako takový nestěžuji. Jeho produkty používám z určitých důvodů. Ovšem jen poukazuji na některé chyby, které se čas od času mohou vyskytnout. Že se to stává zrovna mne, to už je asi špatná karma.

Pavel Dvorak

4. 4. 2018, 0:37

Asi štěstí na vadný kusy nebo to co jsem psal, telefon zaneřáděný balastem typu FB a Messenger + podobné. Po pravdě mám na IOs nainstalované aplikace google a krom toho, že mi mapy nezaznamenávají polohu, což mi vůbec nevadí už s ohledem na Amazfit hodinky, které mám spárované bez problémů s 6S. Za dobu co mám IOs jsem snad každý telefon restartoval max 1-2x dobrovolně, jinak jen při upgrade SW. U androidu jsem bez restartu 1xtýden nemohl fungovat. Asi jsem Ovce nebo jak to jiní dole psali, ale ve finále spokojená Ovce. Že Apple zpomaloval baterky jsem se již vyjadřoval – dle mého názoru užitečná funkce, jen naprosto hloupě prodaná a nepodchycená. Kdyby to dali oficiálně (vč.výběru zda chci úsporu nebo plný výkon), nikdo neřekne ani ň a všichni jsou spokojeni.

Zdeněk Koutský

VIP 4. 4. 2018, 13:29

Žádné balasty v iPhonu nemám. Dávám si velký pozor, co instaluji. Vše pro mne musí mít nějaký smysl – bude mi tato věc užitečná? Atd.

Pavel Varga

3. 4. 2018, 17:18

Nemůžu si nerýpnout, že můj Galaxy S8 je s každou aktualizací lepší a lepší, nedávná aktualizace na Oreo nové funkce přidala, ne aby nějaké ubrala nebo snad rozbila. Tím neříkám že je Android nejlepší, ale můj názor je, že radši dám 22tisíc za spolehlivý Android (Galaxy S9) než za srovnatelný iPhone X (30 tisíc). Žádné problémy s kompatibilitou, 3,5mm jack, žádný (subjektivně) hnusný výřez v displeji… A teď do mě, Applisti :)

Rubrika se mi líbí, a těším se na další pohled do zákulisí toho, co na Applu není tak dokonalé, jak se tváří

Zdeněk Koutský

VIP 3. 4. 2018, 17:24

Galaxy S9 je jistě skvělá volba, mám osobní zkušenost. Ovšem jablíčko je jablíčko, hehe :-) Co se iPhonu X týká, tak tam žádné problémy nejsou, tedy alespoň prozatím. Telefon na mne působí velmi dobrým dojmem, dokonce i na Notch bych si zvykl. Ale to je samozřejmě pouze můj osobní názor. Předmětem tohoto článku není útočit na něčí stranu. Každý máme svůj názor a je cool, když se s ním v klidu podělíme :-) A děkuji moc za zpětnou vazbu!

Taky po letech v a iphonech mám s8 a přesně jak říkáte po update na Oreo je o něco svižnější myslím spouštění aplikaci. Jsem hrozně spokojen

Martin Caletka

3. 4. 2018, 16:56

U mého iPhone 8 po aktualizaci na 1.3 začala blbnout haptická odezva ,vibrace a sem tam chvíli trvá než se probudí z režimu spánku. Když vypnu a zapnu mobil tak je vše na chvilku v pohodě.

Zdeněk Koutský

VIP 3. 4. 2018, 16:57

Tak to závidím. Já si ještě pamatuji, jak mi po aktualizaci iOS 11 přestal fungovat Home Button na iPhonu 5s….taky super

Určitě pokračujte. Osobně mám iPhone teprve čtyři měsíce, ale s popisovanými problémy jsem se naštěstí doposud nesetkal. Uvidíme, co bude dále.

Zdeněk Koutský

VIP 3. 4. 2018, 16:40

Děkuji moc za pozitivní feedback. Já jsem u Applu skoro pátým rokem a samozřejmě spokojen jsem, ale jsou určité momenty, které mne prostě naštvou. A je dobré upozornit veřejnost, aby si na některé věci dávala pozor :-)

Petr Hošek

3. 4. 2018, 16:34

Apple nic moc neměl jsem nikdy ani po něm netouzim, už jen problém že se přes Bluetooth nepřipojí k jinému systému než jen zase apple, to je dost podstatný problém… Aby si člověk kupoval vše od apple, to jsou zase vyhozené peníze,a divim se vám že vás, za ty peníze, nestve čekat do června na aktualizaci, aby vám fungoval telefon… Zlatý android…

Zdeněk Koutský

VIP 3. 4. 2018, 16:37

Já to takhle vůbec nevnímám, možná je to i dobře. Člověku by došlo, kolik za to utratí. Samozřejmě si nekupuji vše od Applu, to by byla hloupost. Nad každou „věcí“ se zamýšlím, zda-li by měla v mém životě smysl. Spojení Bluetooth s okolním světem mi taktéž nijak nevadí. Vlastně tuto technologii vůbec nepoužívám.

Osobně přes BT používám spoustu neApple zařízení. Hodinky, sluchátka, reproduktor, …

Zdeněk Koutský

VIP 3. 4. 2018, 16:40

Takto jste to myslel. Pokud konkurenční platforma podporuje iOS, není problém. Například používám iPhone + chytré hodinky od Huawei.

Zdeněk Koutský

VIP 3. 4. 2018, 16:41

EDIT: se sluchátky taktéž není žádný problém. Většina produktů je postavena pro obě platformy, což je cool

Ano odesílání obrázku a souboru přes iOS na jinou platformu bez jailbreaku nešlo…. A kdo by tyhle věci dneska přes bt dělal když je wifi a jsou mnohem rychlejší způsoby…. Jinak iphone nemá problém se připojit k bt příslušenství….. Akorát hodinky s androidem jdou ale asi jen tam z 80% nemůžete si tam pomocí aplikace měnit ciferník a atd ale základní důležité funkce fungují sám sem to jednu dobu měl iP5s+moto 360

Robert Gradek

3. 4. 2018, 16:29

Za mne určitě ano.

Zdeněk Koutský

VIP 3. 4. 2018, 16:38

Díky za pozitivní feedback, ceníme si toho! :-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat