Huawei zřejmě chystá alternativu k Androidu

Huawei zřejmě chystá alternativu k Androidu
2018-04-30T06:50:25+02:00
• 30. 4. 2018
2

Dominantním mobilním operačním systémem je Android. To sice není nová zpráva, ale možná je to hlavní kámen úrazu pro některé výrobce. Dříve se sice objevovaly zprávy, že některé společnosti pracují na vlastním řešení, ale nikdo neočekával, ani samotné firmy, že by jakýkoliv nový systém mohl ohrozit postavení Androidu. Situace se změnila a alternativa k systému od Googlu může být jen plánem B.

Vynucená alternativa k Androidu?

USA v poslední době razantněji bojuje s některými čínskými společnostmi jako ZTE a Huawei. Například nedávno se objevily zprávy, že by právě sankce mohly omezit dostupnost Androidu pro ZTE. Jedná se tak spíše o vyvrcholení dlouhého sporu, v kterém se USA nelíbí obchodování těchto firem se státy, na které jsou uvaleny sankce.

Dle neoficiálních informací Huawei pracuje na alternativě k Androidu od roku 2012, kdy ZTE začalo být vyšetřováno americkými úřady. Pokud by šlo jen o pokutu, tak by zde nebyl nijak velký problém, ale jde tu i o zákaz dostupnosti Androidu pro tyto firmy. Huawei se tak vlastně připravuje na nejhorší scénář.

V případě nedostupnosti Androidu pro Huawei by mohl nastat skutečně velký problém – firma by se ocitla bez operačního systému. Právě z tohoto důvodu se pracuje již několik let na vlastním systému.

V tuto chvíli netřeba vyhlížet datum uvedení, jelikož se jedná v podstatě jen o náhradní řešení. Sice se Huawei nijak konkrétně nevyjádřilo, ale z dostupných náznaků vyplývá, že uvedení není plánováno, dokud nedojde k zákazu používání Androidu.

V tomto ohledu možná bude společnost Huawei připravena, ale co například ZTE? Zde by se jednalo skutečně o problém, jelikož firma nemá v tuto chvíli náhradu.

Zdroje: engadget.com, gizmochina.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

A přišli by o android i mobily co jsou prodané

Petr Hošek

30. 4. 2018, 8:29

Bez androidu půjde Hujahej do kopru…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat