Samsung Galaxy S9 Plus – V hlavní roli fotoaparát recenze

Samsung Galaxy S9 Plus – V hlavní roli fotoaparát [recenze]
2018-04-02T17:00:27+02:00
• 2. 4. 2018

Zdroj: Dotekomanie.cz

Samsung Galaxy S9 Plus je rozhodně jeden z nejočekávanějších telefonů tohoto roku. Po razantní změně designu minulý rok přináší nový model jen decentní změny. Velký důraz kladl výrobce na fotoaparát, který právě vloni trochu oželel. Jak si tedy nová „es-devítka“ stojí v porovnání s konkurencí nebo i vlastní řadou?

Konstrukce

Recenzi bych asi začal porovnáním s předchůdcem a co se vlastně změnilo. U loňského modelu byla velmi kritizována pozice čtečky otisků prstů na zádech hned vedle fotoaparátu. Místo nahmatání čtečky si tak člověk ušpinil čočku fotoaparátu. Svůj prst pro otisk prstu budete nově u S9 přikládat pod fotoaparát. Je to rozhodně lepší pozice než vloni a zvlášť u většího modelu plus nemusíte prst natahovat tak vysoko.

Čtečku otisků prstů jsem ale během testování vlastně ani tolik nepoužíval, protože pohodlnější odemykání dokáže zajistit takzvané Inteligentní skenování. To kombinuje skenování vaší duhovky spolu s technologií pro rozpoznávání obličeje. Ve finále je odemykání překvapivě rychlé, mnohem rychlejší než u Galaxy S8 při použití pouze skenování duhovky. Potěší pak fakt, že Inteligentní skenování funguje jak ve dne, tak v noci ve tmě.

Menší nevýhodou je nižší bezpečnost oproti skenování pouze duhovky, jelikož v mnoha případech Inteligentní skenování využije autorizaci pomocí rozpoznání obličej, přičemž zde nemá telefon k dispozici žádné pokročilé infračervené snímače jako třeba FaceID na iPhonu X.

Design se jinak v podstatě nezměnil. Co mě osobně nepotěšilo, je vyšší hmotnost. Galaxy S9 Plus váží 189 gramů, což je skoro o dvacet gramů více než předchůdce. V kapse tak o telefonu rozhodně budete vědět. Za vyšší vahou se pak nejčastěji skrývá větší kapacita baterie. V tomto případě není, kapacita činí stále 3500 mAh.

Konečně stereo reproduktory

Když se podívám na svoji loňskou recenzi na es—osmičku, kritizoval jsem chybějící stereo reproduktory. Galaxy S9 Plus již tento zápor nemá a nabízí AKG stereo reproduktory s certifikací Dolby Atmos.

Krom hlavního reproduktoru na spodní straně je zde ještě sekundární v telefonním sluchátku nad displejem. Zvukový výstup je opravdu povedený, zvuk je čistý i při maximální hlasitosti. Sekundární reproduktor nad displejem je o trochu tišší oproti tomu hlavnímu vespod, který je navíc namířen do boku. Při orientaci na šířku se z něj line výraznější zvuk.

Na spodní straně zůstal zachován 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Když ho poprvé odebral Apple u svého iPhonu 7, ani jsem nečekal, že se z toho stane takový trend. Galaxy S9 Plus už je pomalu jeden z posledních top modelů s tímto konektorem. Asi bych zachování tohoto konektoru měl pochválit. Jelikož již používám bezdrátová sluchátka, během testování jsem tento konektor ani jednou nevyužil. Mnoho příznivců si však rozhodně najde.

Samotný telefon je ale opravdu velký. Má sice tenké rámečky, ale přesto je opravdu velký a osobně bych sáhl po menším modelu. Vzhledem k poměru stran 18,5:9 je telefon tak trochu nudle a vytažení notifikační lišty bez přehmátnutí je nemožný úkol. Chválím, že se výrobce nepustil do žádného výřezu displeji aneb „notch“ zde není.

Na test se nám dostala růžová varianta, která jistě zaujme opačné pohlaví. Růžová pak mírně mění svůj odstín dle okolního osvětlení. Já osobně bych byl radši za jinou. Vyrábí se totiž ještě klasická černá a pak velmi líbivá modrá. Poslední barvou, která ale není v Česku dostupná, je šedá alias Titanium Gray.

Čelní panel je u všech barev černý, aby zakryl všechny integrované senzory. A že jich tu je opravdu dost – senzor okolního osvětlení, senzor přiblížení, infračervený senzor duhovky, indikační LED dioda, a pak samozřejmě přední fotoaparát a telefonní reproduktor.

Dílenské zpracování je samozřejmě na vynikající úrovni a není co vytknout. Jako samozřejmost lze považovat i certifikaci IP68, tedy především odolnost vůči ponoření do vody na 30 minut do hloubky 1,5 metru.

Nejlepší displej na trhu

Displeji opravdu není moc co vytknout. Jedná se dle testů o nejlepší zobrazovací panel dle odborníků z DisplayMate. Splňuje všechny náležitosti jako třeba podpora P3 gamutu a maximální jas činí až 1130 nitů. Jedná se o Super AMOLED panel s úhlopříčkou 6,2 palce s rozlišením 2960 x 1440 pixelů. Podpora HDR10 je dnes již samozřejmostí. Viditelnost na slunci je také skvělá.

Stále zde nalezneme také obdobu 3D Touch pouze v domovském tlačítku. Pokud tedy není softwarové domovské tlačítko vidět, i přesto se při silnějším zatlačení dostanete k možnosti ho využít.

V hlavní roli fotoaparát

Zatímco vloni bylo ve fotoaparátu inovací pomálu, letos se výrobce zaměřil právě na tuto část. Nejprve si pojďme rozebrat technologické aspekty. Galaxy S9 Plus přichází s variabilní clonou u hlavního snímače. Ačkoliv by se mohlo zdát, že je tomu v telefonech poprvé, tak tomu tak není. Nokia N86 před 9 lety byla první.

Každopádně v případě Galaxy S9 Plus máte na výběr buď clonu f/1,5 nebo f/2,4. Nic mezitím není. Druhý fotoaparát je v podstatě stejný jako u Note 8. Nabízí tedy dvojnásobné optické přiblížení s clonou f/2,4. Výhodou je také duální optická stabilizace. Oba snímače jsou pak 12MPx a nabízí bleskurychlé ostření PDAF Dual Pixel.


Obrázek porovnání clony f/2,4 a f/1,5 – zdroj

Dvojitá clona se při běžném focení na automatický režim přepíná sama. Telefon tak většinu času během dne používá clonu f/2,4 a v noci pak převážně f/1,5. Ptáte se, proč je vlastně potřeba horší clona pro denní focení?

Zajisté by stačila pouze ta jedna s nižší hodnotou jako tomu bylo doteď. Z technologického hlediska je to ale rozhodně spektakulární. Samsung jako důvod uvádí, že clona f/1,5 by umožnila dopadnout na senzor příliš světla a fotky by byly přeexponované (přesvícené). To lze ale kompenzovat velmi rychlou uzávěrkou. Při přímém porovnání jediným rozdílem je to, že fotky se clonou 2,4 jsou o něco málo ostřejší ve vzdálenějších oblastech.

 
Clona f/1,5 vs f/2,4

Mohlo by se zdát, že jedna přisvětlovací dioda (blesk) je málo. Zatímco konkurence již dávno používá minimálně dvě diody různých barev, Samsung ne. Navzdory tomu v praxi je tato jedna dioda velmi výkonná a při porovnání blesku s iPhonem 7 (který má 4 diody), dokáže novinka osvítit prostor lépe.

Výsledná kvalita fotografií je výborná. Musím především pochválit velký dynamický rozsah a věrné barvy. Barevné podání bylo u Samsungu vždycky trochu více saturované, letos mi to tak ale rozhodně nepřijde. Noční snímky pak ukáží sílu clony f/1,5. Na fotkách je opravdu hodně světla, a to skoro i v úplné tmě. Zde již barevný nádech není vždy tak věrný, snímky mají občas mírný nádech zelené barvy, což je vidět třeba na poslední fotce vpravo níže.

Nahrávání videa může nově probíhat dokonce v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu. Oproti iPhonu X je ale nesmyslně omezeno maximální délkou 5 minut. Celkově kvalita nahraného videa není tak dobrá jako u fotografií a v noci se zde objevuje docela dost šumu.

Testovací snímky

 

 

 

 

Noční snímky

 

 

Více testovacích snímků naleznete zde v galerii na Google Photos

Superzpomalené video

Stejně jako u Xperie XZ Premium nabízí novinka superzpomalené záběry při 960 fps. Integrace si vyžádala nutnost samostatné DRAM paměti přímo u fotosenzoru. Ta má kapacitu pouze 128 MB. Kvůli tomuto faktu lze nahrávat při 960 fps vždy pouze 0,2 sekundy. Na delší záznam nemá čip jednoduše kapacitu. Pak je nutné nechat senzor zpracovat tato data zhruba tři sekundy a znova můžete zpomalovat. Ve výsledku po zpomalení dá ale oněch 0,2 sekundy zhruba 6 sekund.

Nahrávání probíhá pouze v rozlišení 720p. To ještě nezní tak špatně, avšak při přehrávání těchto videí na velké obrazovce je kvalita nevalná. Jakmile nemáte dostatek světla, kvalita jde ještě níže a na videích se objevuje šum. Velkým problémem je také trefit správný okamžik zpomalení. Samsung integroval možnost automatické detekce pohybu, ta ale v mnohých situacích nefunguje příliš dobře. Problémem je také velmi často přeostřování během natáčení, které je vidět. Párkrát

Nesestříhané superzpomalené videa můžete zhlédnout zde

Hardware

Uvnitř tepe v současnosti nejvýkonnější procesor, který měl Samsung k dispozici. V zahraničí se prodává varianta se Snapdragonem 845, zatímco u nás v Česku koupíte verzi s procesorem Exynosem 9810. V obou případech se jedná o osmijádrový procesor vyrobený 10nm výrobním procesem. Při pohledu na benchmark Geekbench ztrácí novinka pouze na nové iPhone poslední generace.

Kapacita operační paměti nabízí 6 GB, což je při práci se systémem naprosto dostačující. Vnitřní úložiště má pak 64 GB a lze rozšířit paměťovými karty microSD. V běžném prodeji se nachází varianta s hybridním slotem. To znamená, že můžete využívat buď dvě SIM karty nebo jednu SIM kartu a paměťovou kartu. U operátorů ale koupíte verzi s podporou pouze jedné SIM karty.

Oblast konektivity zajišťuje WiFi standard 802.11ac a Bluetooth 5.0. Druhá zmíněná technologie si odbyla premiéru v S8 a nabízí čtyřikrát větší dosah a dvojnásobnou rychlost oproti předchozí generaci. Také je možné připojit dva Bluetooth reproduktory zároveň. Mobilní data vám potečou přes LTE Cat.18.

Výdrž baterie

Baterie nabízí kapacitu 3500 mAh. To zní jako docela slušná kapacita, bohužel v praxi to znamená jeden den. Výdrž jsem opravdu očekával o trochu lepší. Drátové připojení a nabíjení zajišťuje konektor USB-C verze 3.1. Díky tomu s ním lze nabíjet třeba jiná zařízení.

Specifikace

  • displej: 6,2 palců, Super AMOLED, Quad HD+, 18,5:9, 570 ppi
  • procesor: Exynos 9810, 10nm, 64bitový, osmijádrový procesor (2,7 GHz Quad + 1,7 GHz Quad)
  • RAM: 6 GB
  • úložiště: 64/256 GB + microSD (až 400 GB)
  • Android 8 Oreo
  • hybridní dual SIM
  • Foťáky:
    • zadní
      • primární – 12 MPx, AF, OIS, (f/1.5, f/2.4)
      • sekundární – 12 MPx (f/2.4) teleobjektiv, OIS
    • přední – 8 MPx, AF, (f/1.7)
  • IP68
  • rozměry: 158,1 × 73,8 × 8,5 mm, 189 g
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5 GHz), VHT80 MU-MIMO, 1024QAM, Bluetooth v 5.0 (LE až 2 Mb/s), ANT+, USB typ C, NFC, poloha (GPS, Galileo, Glonass, BeiDou), NFC, MST
  • Snímač oční duhovky, snímač tlaku, akcelerometr, barometr, snímač otisků prstů, gyroskop, geomagnetický snímač, Hallův snímač, snímač tepové frekvence, snímač blízkosti, světelný snímač RGB
  • Biometrický zámek: snímač oční duhovky, snímač otisků prstů, rozpoznávání obličeje
  • Stereofonní reproduktory vyladěné od AKG, Dolby Atmos
  • baterie: 3500 mAh
    • Rychlé kabelové nabíjení – standard QC 2.0
    • Rychlé bezdrátové nabíjení – WPC a PMA

Software

Operačním systémem je jak jinak než Android s typickou nadstavbou Samsung Experience. Ta se od loňského roku změnila minimálně, ačkoli ji nyní pohání Android 8.0 Oreo. Aktualizaci minimálně na další majoritní verzi můžeme očekávat, bohužel Samsung nebývá nejrychlejší. Ani dnes novinka nemá Android 8.1. Optimalizace systému je zcela v pořádku a vše běhá jak má. Během testování jsem nenarazil na žádný problém.

   

Zhodnocení Galaxy S9 Plus

Nový Samsung Galaxy S9 Plus vlastně není až zas tak nový model. Jedná se spíše o takový model Galaxy S8s pokud použijeme označování Applu. Samsung zkrátka vzal loňskou es-osmičku a vylepšil, co se vloni nepovedlo. Čtečka otisků prstů má konečně lepší umístění pod fotoaparátem. Integrovány byly opravdu kvalitní stereo reproduktory.

A především hlavního vylepšení se dočkal fotoaparát, který nabízí duální clonu a druhý snímač s dvojnásobným přiblížením. Ve výsledku fotí opravdu skvěle, zvlášť v noci je vylepšení znát. Potěší také superzpomalená videa, ačkoliv jejich výsledná kvalita není nejvyšší. Model Galaxy S9 Plus s 6,2″ displejem pak považuji za zbytečně a až neprakticky velký. Doporučuji proto sáhnout spíše po menším modelu S9.

Nyní se nabízí otázka, zda se vůbec nový model S9+ vyplatí. Při pohledu na cenu, která činí 24 500 Kč za 64 GB variantu, je vlastně největším konkurentem loňská S8. Ta se totiž v základní verzi dá sehnat skoro o 10 tisíc levněji. Nedostanete sice tak dobrý fotoaparát a duální snímač, ale i Galaxy S8 fotila skvěle. Tělo je jinak prakticky stejné, kapacita baterie také, a po aktualizaci bude i systém vlastně identický. Majitelé loňského top modelu tak nemají důvod kupovat si letos tuto novinku.

Co se týče další konkurence na platformě Android, nesmíme zapomenout zmínit model Huawei P20 Pro, který dle prvotních testů nabízí ještě lepší fotoaparát a má stát kolem 21 tisíc korun. Velmi solidní alternativu s podobným designem pak tvoří LG V30, jehož cena se pohybuje kolem 16 tisíc a nabízí duální fotoaparát, z čehož je ten druhý super širokoúhlý. Samsung Galaxy S9 je ale rozhodně nejlepší Samsung, který kdy výrobce udělal. Pokud máte rádi tohoto výrobce, nebudete zklamáni.

Klady

  • Vynikající displej
  • Kvalitní zpracování
  • Fotoaparát
  • Stereo reproduktory

Zápory

  • Bixby tlačítko
  • Vysoká váha
  • Nekvalitní superzpomalené záběry
  • Cena
HEUREKASamsung Galaxy S9 Plus G965F 64GB Dual SIM na Heureka.czSamsung Galaxy S9 Plus...Cena od 6 490 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené) HEUREKASamsung Galaxy S9 Plus G965F 256GB Dual SIM na Heureka.czSamsung Galaxy S9 Plus...Cena od 13 521 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené) HEUREKASamsung Galaxy S9 G960F 64GB Dual SIM na Heureka.czSamsung Galaxy S9 G960F...Cena od 7 290 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené) HEUREKASamsung Galaxy S9 G960F 256GB Dual SIM na Heureka.czSamsung Galaxy S9 G960F...Cena od 7 005 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat