Apple AppStore vs. Google Play – souboj není vyrovnaný

Apple AppStore vs. Google Play – souboj není vyrovnaný
2018-04-09T07:39:07+02:00
• 9. 4. 2018

Mobilní operační systém by byl bez mobilních aplikací jen poloviční.  Společnost Appfigures, která se zabývá analýzou mobilních aplikací, vydala analýzu toho, jak se rozvíjí dvě nejpopulárnější platformy – Android a iOS. Analýza se konkrétně zaměřuje na rozvoj aplikací. Z výsledků analýzy například vyplývá, že App Store v porovnání s loňským rokem zaznamenal snížení celkového počtu aplikací. Google Play naproti tomu stále roste.

Celá analýza byla v uplynulém týdnu zveřejněna na blogu společnosti. Autoři se snažili analyzovat obě platformy tak, aby dokázali zodpovědět časté otázky vztahující se k této problematice. Jak jsem uvedl v článku, App Store zaznamenal pokles počtu aplikací oproti roku 2016 o 5%. Celkem si tak uživatelé operačního systému iOS mohou vybírat ze zhruba 2,1 milionů aplikací. Na Google Play je situace odlišná. Oproti loňskému roku je zaznamenán nárůst o 30 % – tj. na Google Play nalezneme již více než 3,6 milionů aplikací.

Drobný pokles u App Store lze spojit s technickými inovacemi a požadavky. Řada aplikací nepodporovala 64bitovou architekturu, což je pro Apple jedna z klíčových podmínek pro vývojáře. Pokles nicméně App Store zaznamenal i v počtu zcela nových aplikací. Za rok 2017 bylo pro iOS vyvinuto pouze 755 tisíc aplikací, to je oproti předchozímu roku pokles o 29 %. Google Play pak zaznamenal meziroční nárůst o 17 %. Vývojáři tak pro Android v roce 2017 vyvinuli více než 1,5 milionu aplikací.

Jen zlomek aplikací je multiplatformních

Mnozí se jistě často ptají na to, jak se vývojáři snaží vyvíjet aplikace pro oba nejrozšířenější mobilní operační systémy. A bohužel se potvrzuje fakt, že většina vývojářů vyvíjí především pro jeden operační systém. Pouze 450 tisíc aplikací je dostupná pro oba operační systémy. V procentuálním vyjádření se jedná o pouhých 8,5%.

Aplikace vydané v novém roce pak portovali více vývojáři z iOS na Android. V celkovém součtu pak vývojáři portovali na opačný mobilní operační systém celkem 25 tisíc aplikací. Na Android přenesli vývojáři z iOS zhruba 17,5 tisíce aplikací, opačným směrem pak vývojáři přenesli 7,5 tisíce aplikací.

K multiplatformnímu vývoji je zapotřebí využívat konkrétní nástroje. Nejpopulárnějšími nástroji pro vývoj multiplatformních aplikací tvoří Cordova a Unity. Oba tyto nástroje tvoří podíl větší než 70 %. V tomto případě se ale jedná o nástroje, které nejsou nativní pro danou platformu. Vývojáři stále při vývoji vlastních aplikací dávají přednost nativním nástrojům.

 

Hry stále táhnou

Pokud bychom se zaměřili na kategorie nově vyvinutých aplikací v roce 2017, tak můžeme prozradit, že kategorie her je stále nejpopulárnější. Alespoň tedy, co se týče 10 zemí, které přispívají novými aplikacemi nejvíce. Bohužel Českou republiku v tomto žebříčku nenajdeme. Kromě herního mobilního průmyslu jsou rovněž velmi populární aplikace zabývající se životním stylem, obchodem, ale také vzděláváním.

Mobilní trh tak má stále co nabídnout. Rozhodně se nejedná o oblast, kterou lze využít pouze k jednomu účelu. Nabídka aplikací je poměrně rozmanitá, a to i přes to, že hry stále dominují. Samozřejmě z výsledků provedené analýzy platí, že Google Play výrazně App Store předčil. Nicméně stále platí to, že Android je také výrazně rozšířenější než iOS. Pro vývojáře se tak může jednat o zajímavější platformu, díky které se dostanou do povědomí uživatelů.

Zdroj: blog.appfigures.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat