Uživatelé Androidu jsou loajálnější než uživatelé iOS, tvrdí studie

Uživatelé Androidu jsou loajálnější než uživatelé iOS, tvrdí studie
2018-03-17T18:38:36+02:00
• 17. 3. 2018

Loajalita k operačnímu systému je pro oba nejrozšířenější mobilní operační systémy na trhu – Android a iOS – jedním z velmi důležitých faktorů. Společnost Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) v uplynulém týdnu prezentovala svůj výzkum, kde se zabývala právě tímto tématem. A z výsledků tohoto výzkumu vyplývá, že loajálnější ke svému operačnímu systému jsou majitelé zařízení s operačním systémem Android.

Výzkum probíhal mezi uživateli ve Spojených státech amerických. CIRP se zaměřila na ty zákazníky, kteří v průběhu roku 2017 měnili svůj chytrý telefon. Z výsledků vyplývá, že 91 % majitelů s operačním systémem Android zůstalo i nadále tomuto operačnímu systému věrná. U operačního systému iOS uživatelé po výměně telefonu zůstali v 86 % případů.

Loajalita k Androidu roste pozvolna u uživatelů již od prosince 2016. Tehdy dosahovala loajalita k tomuto systému 86 %. Meziroční nárůst tak v tomto případě činí 5 %. I u iOS byl zaznamenán v této oblasti nárůst. Nebyl ale tak výrazný. Meziroční nárůst činí pouhá 3 %.

Jak vysvětluje spoluvlastník společnosti CIRP Mike Levin, zákazníci jsou loajální k operačnímu systému především z důvodu dalších podpůrných služeb. Poté, co uživatel investuje do přístroje, postupně se přizpůsobuje zvolenému ekosystému – přizpůsobí si zařízení, nakupuje aplikace a využívá dalších služeb výrobce.

A právě tyto podpůrné služby jsou jedním z klíčových faktorů k udržení zákazníků. Proto se také setkáváme s tím, že obě společnosti, Apple a Google, vynakládají velké finanční prostředky k dalšímu rozvoji těchto služeb. Apple Pay – Google Pay, Apple Music – Google Play Music, iCloud – Google Disk nebo App Store – Google Play. To vše jsou klíčové aplikace, které přispívají k tomu, že uživatelé u operačního systému jedné ze společností setrvávají. A ve výčtu bychom mohli klidně dále pokračovat.

Bohužel třetí velká společnost, Microsoft, potenciálu svých podpůrných služeb nedokázala využít. A i to je jeden z důvodů, proč operační systém Windows Phone dnes prakticky vymřel. Androidu hraje do karet ještě jedna obrovská výhoda. A tou je podpora systému Android u velkého množství výrobců.

Uživatelé Androidu tak mají mnohem větší svobodu při výběru oblíbeného výrobce. S tím se pojí i další faktory, podle kterých se uživatel může rozhodnout, jako je například oblíbená nadstavba systému a další. Zároveň ale musíme podotknout ještě jeden důležitý poznatek. Zmiňovaná míra loajality nekoresponduje s celkovým počtem uživatelů, kteří přechází na konkurenční operační systém.

To je rovněž dáno odlišnou uživatelskou základnou. Vzhledem k tomu, že Android má tuto základnu mnohem větší, je logické, že k iOS ve výsledku přechází více uživatelů Androidu než opačným směrem. Oba systémy se tak mohou pochlubit velmi solidními čísly a jen se potvrzuje, že velmi malé procento uživatelů nakonec ke konkurenčnímu operačnímu systému přejde.

Zdroj: techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat