Nokia a Docomo úspěšně zkouší 5G sítě v Japonsku

Nokia a Docomo úspěšně zkouší 5G sítě v Japonsku
2015-11-30T07:30:43+02:00
• 30. 11. 2015

Sotva se ve světě rozšířilo a uchytilo 4G LTE, už se malými krůčky blížíme k zahájení budování 5G sítí. V Japonsku za spolupráce společností Nokia a NTT DOCOMO vznikla 5G síť, která se osvědčila i v běžném používání. Japonsko plánuje 5G rozšířit napříč zemí do roku 2020.

Dle japonské společnosti Docomo se poprvé podařilo dostat signál 5G sítě do interiéru budovy, což bylo vyzkoušeno v tokijském komplexu Roppongi Hills, přičemž přenosová rychlost přesáhla neuvěřitelných 2Gbps. Při testování byly využity signály s milimetrovou vlnovou délkou o vysoké frekvenci, přibližně 70 GHz, což je klíčové pro vývoj a reálné nasazení 5G sítí v běžném prostředí.

„Dosud se při žádném testu nepodařilo dostat signál 5G sítě do nějaké budovy či komplexu, jako například do obchodních středisek, a to především kvůli špatné přímé viditelnosti BTS stanic a také kvůli rozptylování odrazů signálu, což způsobovalo útlum směrovaných milimetrových signálů,“ sdělilo Domoco.

„Nyní se však zkouška vydařila, a to především díky použití dvou nových technologií – beam-forming, což je tvorba elektronových svazků, díky kterým lze signál šířit v určitých směrech. Tou další je beam-tracking, která umožňuje sledovat a zaměřit paprsky signálu podle polohy mobilního telefonu, který signál přijímá,“ dodala japonská telekomunikační společnost.

V jiném úspěšném testu, který byl proveden v Jižní Koreji, se té samé společnosti podařilo dosáhnout na rychlost stahování přesahující 2,5 Gbps, přičemž se měřilo v autě jedoucím rychlostí 60 km/h a frekvence byla tentokrát jen 28 GHz.

Docomo na vývoji spolupracovalo již od května 2014 se společnostmi jako Samsung Electronics, Ericsson, Fujitsu a Huawei Technologies. Docomo je japonský mobilní operátor, který obsluhuje více než 68 milionů zákazníků a sítě páté generace plánuje v Japonsku rozšířit do roku 2020. Bohužel pro Českou republiku to asi moc velký význam nemá a 5G sítě se na našem území nejspíše ukážou až mnohem později.

Zdroje: neowin.net, bgr.in

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat