Chrome bude zobrazovat stránky s HTTP jako nezabezpečené

Chrome bude zobrazovat stránky s HTTP jako nezabezpečené
2018-02-09T08:57:33+02:00
• 9. 2. 2018

Google ve nové aktualizaci prohlížeče Chrome ve verzi 68 přichází s jednou zásadní změnou. Všechny weby, které stále komunikují přes nezabezpečený protokol, budou uživatelům zobrazovány jako not secure, tedy jako nezajištěné či spíše jako potencionálně nebezpečné.

Bezpečnost především

Google se snaží uživatele varovat před tím, které stránky navštěvují. Weby pracující s HTTP mohou být pro uživatele nebezpečné, zvláště ty weby, kde se uživatel musí přihlašovat. Tam jsou totiž jeho přihlašovací údaje snadněji ukradnutelné. Doposud se data ukazovala pouze při započetí vyplňování formuláře, jako je jméno a heslo. Nyní na skutečnost, že web není zabezpečený, bude návštěvník upozorněn rovnou. Velice podobná funkce je například na prohlížeči Mozzila Firefox již od konce roku 2016. Google tedy nepřichází s žádnou významnou novinkou.

Web Dotekománie již od loňského roku běží na HTTPS, a to proto, abychom našim čtenářům umožnili rychlejší a bezpečnější webové stránky. Až budete mít internetový prohlížeč Chrome ve verzi 68 a půjdete na naše stránky, určitě se vám nezobrazí hláška, že náš web není zabezpečený. Dle současných statistických údajů je 68 % přístupů na web přes prohlížeč Chrome jak na Androidu, tak ve Windows přes zabezpečený protokol HTTPS. Na systémech Mac a Chrome OS je to dokonce 78 %. Google si od tohoto kroku slibuje, že mnohem více stránek bude migrovat na bezpečnější protokol. Nyní k tomu slouží například služba Lighthouse od Google nebo certifikační program Let´s Encrytp.

Zdroje: engadget.com, androidpolice.com, en.wikipedia.org

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat