Qualcomm před MWC zveřejnil řadu novinek

Qualcomm před MWC zveřejnil řadu novinek
2018-02-25T13:08:37+02:00
• 25. 2. 2018

Zraky fanoušků mobilních technologií se zcela jistě upírají k MWC 2018, kde je přítomna i naše redakce. V  minulém týdnu nicméně stihl Qualcomm vydat několik tiskových zpráv, ve kterých představil novinky týkající se například Wi-Fi, virtuální reality nebo rozšířené reality. O všech těchto nových technologiích se společnost zřejmě na MWC podělí více do detailu. Nyní si ale pojďme představit, co si pro nás Qualcomm na nejbližší období chystá.

První integrovaný modul 802.11ax pro chytré telefony

Qualcomm se momentálně zabývá vývojem prvního integrovaného 2×2 802.11ax řešení pro chytré telefony, tablety a notebooky. Řešení nese označení WCN3998 a pro uživatele by mělo znamenat zvýšení bezpečnosti díky implementaci WPA3 protokolu. Kromě toho bychom se mohli dočkat až dvojnásobných rychlostí při výrazně nižší spotřebě energie. Společnost udává, že by modul měl nabídnout až o 67% úspornější řešení oproti generaci 802.11ac Wave-2 řešením.

Zároveň společnost myslí na potřeby přenosu zvuku a hlasu. Jádro WCN3998 bylo přepracováno tak, aby podporovalo technologii Bluetooth 5, a zároveň dokázalo reagovat na možná vylepšení standardu Bluetooth. Při párování se zařízeními tak bude možné zlepšit zvukovou kvalitu, a zároveň dojde ke snížení spotřeby baterie až o 75% v případě přenosu zvuku.

Virtuální realita založená na Snapdragon 845

Společnost dále představila novou referenční platformu pro virtuální realitu založenou na mobilní platformě Qualcomm Snapdragon 845. Qualcomm slibuje významná vylepšení a optimalizaci výkonu. Významná role v tomto případě připadá na Qualcomm Adreno 630, který nabídne více než dvojnásobný výkon v porovnání se starší platformou Snapdragon 835.

Kromě toho je aplikována technologie Adreno Foveation, která dokáže monitorovat, kam se uživatel dívá a na tomto základě se snaží o co nejlepší vykreslení uživatelem sledovaného obrazu. Platforma je schopná provozovat VR řešení o rozlišení až 2400 x 2400 při 120 snímcích za vteřinu. A za zmínku rovněž stojí podpora 6 DoF (Degrees of Freedom), které obstará Hexagon DSP ve spojitosti s již zmiňovanou Adreno GPU.

Softwarová vylepšení pro rozšířenou realitu

Různých vylepšení se dočká také rozšířená realita pro zvolené mobilní platformy Qualcomm Snapdragon. Vzhledem k tomu, že se jedná o softwarová vylepšení, Qualcomm rovněž oznámil, že se jich dočkají i starší platformy. Konkrétně Qualcomm Snapdragon 845, 835, 821, 820 a 660.

Systém přichází například s podporou Android Neural Networks API, které bylo uvedeno v rámci uvedení Android Oreo. Kromě toho by mělo být zjednodušené prostředí pro vývojáře. Ti mohou efektivně využívat jednotlivá jádra procesorů Snapdragon pro maximalizaci uživatelského zážitku.

Prohlubování partnerství pro oblast PC

V minulém týdnu jsme vás informovali o možných problémech Windows 10 na platformě ARM. Partnerství mezi Qualcommem a Microsoftem se neustále prohlubuje. Qualcomm uzavřel momentálně partnerství s několika významnými výrobci pro tvorbu tzv. Always Connected PC.

Smyslem této kategorie osobních počítačů je přinést uživatelům možnost pracovat celý den s počítačem, který je neustále připojený k internetu. Pro tyto účely využívají 4G/LTE sítě. Proto zároveň Qualcomm oznámil spolupráci s významnými světovými operátory. Příkladem počítače takové kategorie je například Lenovo MiiX 630, které bylo představeno v lednu na CES 2018.

Spolupráce s automobilkami

Počítače a trh s mobilními zařízeními nejsou jediná odvětví, kde se Qualcomm prezentuje novými řešeními. Došlo rovněž k oznámení spolupráce s jednotlivými automobilovými firmami ohledně implementace speciálního procesoru Qualcomm 9150 C-V2X do jejich automobilů.

C-V2X je globálním řešení pro zlepšení bezpečnosti v provozu, implementaci autonomního řízení vozidel nebo vylepšení plynulosti provozu. První integrace do vozidel bychom se mohli dočkat někdy v roce 2019. Komerční využití celého řešení pak až v roce 2020.

Uvidí se na MWC

Qualcomm oznámil celou řadu vylepšení a novinek napříč různými odvětvími. Samozřejmě se jedná o první informace o těchto novinkách. Přesto můžeme čekat, že bližších informací o výše uvedených technologiích se dočkáme na právě konané MWC v Barceloně.

Zdroje: qualcomm.com, gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat