Vychází Wine 3.0 pro Android aneb Windows aplikace na mobilu

Vychází Wine 3.0 pro Android aneb Windows aplikace na mobilu
2018-01-24T07:39:24+02:00
• 24. 1. 2018

Software Wine je aplikační rozhraní, díky kterému mohou uživatelé linuxových distribucí spouštět aplikace určené pro Windows. Nyní jsme se dočkali stabilní verze Wine 3.0 pro Android, což slibuje obdobnou funkcionalitu. Díky této aplikaci tedy budete moci spustit Windows aplikaci na svém Androidu, ale jsou zde určitá úskalí, která ještě omezují pohodlné používání.

Na oficiálních stránkách si můžete stáhnout APK balíček Wine 3.0, po jehož nainstalování získáte možnost spouštět Windows aplikace na smartphonu nebo tabletu se systémem Android. Musíme jen upozornit, že jeho velikost přesahuje 100 MB a po nainstalování aplikace zabírá přes 500 MB.

Na první pohled se může zdát, že si budete moci spustit své oblíbené aplikace ze systému od Microsoftu, ale je zde problém kompatibility. Pakliže máte zařízení založené na architektuře ARM (většina dnešních mobilů a tabletů s Androidem), budete moci spouštět jen omezené množství aplikací, respektive ty, které jsou kompatibilní s Windows RT nebo jsou 32bit – například: TightVNC, QupZilla, Coolplayer, Notepad++, Quake 2 a další. Aktualizovaný seznam najdete na stránkách XDA Developers. Pokud máte zařízení s procesorem založeným na architektuře x86, měli byste mít širší možnosti.

Wine 3.0 není dokonalý software, proto je nutné brát v potaz, že ne vše musí fungovat. Například se nám nepodařilo jej spustit na Google Pixel 2 XL s Androidem 8.1. Na druhou stranu se podařilo do této verze zakomponovat podporu Direct3D 10 a 11, ovladače grafik pro Android nebo vylepšit podporu DirectWrite a Direct2D. Kompletní seznam změn najdete na stránkách Wine.

Do budoucna se plánuje integrování QEMU, díky čemuž bude možné do jisté míry spouštět aplikace určené pro x86 na zařízeních s ARM procesory.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat