Check Point objevil nový škodlivý kód v aplikacích pro Android

Check Point objevil nový škodlivý kód v aplikacích pro Android
2018-01-09T12:13:35+02:00
• 9. 1. 2018
1

Svět plný počítačů a internetu má spousty výhod, ale jsou tu i nevýhody a především nepříjemnosti způsobeny viry. Výzkumníci společnosti Check Poist objevili nový adware v Google Play. Tento škodlivý kód byl označen jako Lightsout a byl objeven celkem ve 22 různých aplikacích. Především se jednalo o aplikace pro svítilnu nebo jiné utilitky. Celkový počet stáhnutí dosáhl na příčku 7,5 milionu, což není vůbec malé číslo.

Škodlivý kód spouštěl nevyžádanou reklamu na mobilním zařízení, jako například při ukončení hovoru nebo při vstupu do nastavení. Aby toho však nebylo málo, tak velmi často aplikace odstranily své ikony, aby se zabránilo možnému odinstalování. Jeden uživatel tvrdil, že obtěžující reklamy nepřestaly ani v případě, že si zaplatil placenou verzi aplikace.

„Škodlivá aplikace nabízí uživateli ovládací panel, ve kterém mohou zdánlivě vypnout nebo zapnout ‚sponzorovaný obsah‘. Vyvolat reklamu pak může například připojení k Wi-Fi, ukončení hovoru, zapojení nabíječky nebo uzamčení obrazovky. Pokud se ale uživatel rozhodne vypnout tyto funkce, LightsOut může rozhodnutí uživatele změnit a dále zobrazovat nevyžádanou reklamu. Vzhledem k tomu, že reklamy nejsou přímo spojené s aktivitami LightsOut, uživatel pravděpodobně nepozná, co je způsobilo, a dokonce i když bude mít podezření, že aplikace je infikovaná, není možné najít ikonu pro odstranění“ – říká Petr Kadrmas, Security Engineer Eastern Europe ve společnosti Check Point.

Většina společností investuje velké částky do zabezpečení a celkově do bezpečností politiky. Samotný Google investoval právě do zabezpečení Google Play nemalé peníze, ale i přesto došlo k infikování velkého množství zařízení. Proto bychom si měli uvědomit, že nejlepším zabezpečením je právě zdravý úsudek, jelikož ani sebelepší zabezpečení není schopné odhalit veškeré hrozby.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student IT, fanoušek nových technologií, který se příležitostně věnuje fotografování. Aktuálně preferuje operační systém iOS, ale předtím nepohrdl žádným Android zařízením. Mezi jeho koníčky patří recenzování nových zařízení, tábor, turistika a auta.

Komentáře

Komu není rady, tomu není pomoci.
Když už někdo má tu úchylnou potřebu instalovat další svítilnu, ale povolí ji naprosto nepotřebný přístup k internetu, tak ať se pak nediví a dobře mu tak.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat