Apple musí zaplatit Irsku 16 miliard amerických dolarů

Apple musí zaplatit Irsku 16 miliard amerických dolarů
2018-01-24T08:44:25+02:00
• 24. 1. 2018
3

Společnost Apple musí Irsku zaplatit 13 miliard eur. Výběr peněz by se měl uskutečnit počínaje březnem tohoto roku. Dle irského veřejnoprávního vysílatele RTÉ má výběr peněz probíhat ještě v září tohoto roku.

Podle slov Dereka Morana, irského generálního tajemníka ministerstva financí, tomu tak nejspíše opravdu bude.

„Identifikace úschovného agenta do konce března 2018 umožní platbu na úschovný účet. Platby budou pokračovat v průběhu dubna, května a června, a to až do konce září 2018.“

Do této situace se Apple dostal kvůli nelegální státní podpoře od Irska. Toto se pochopitelně nelíbí evropské komisi, která tedy provedla v roce 2016 nařízení. Nařízení komise spočívá v tom, že Irsko musí od Applu vybrat zmíněných 13 miliard eur, a to v podobě zpětných daní. Jak Apple, tak Irsko stojí proti evropské komisi a peníze budou drženy v úschovném účtu, dokud se situace soudně nevyřeší.

Irsko poskytlo Applu ilegální státní podporu na dlouhých 16 let

Dle nařízení je Irsko povinno od Applu vybrat kompletní částku, dokud nebude celý proces dokončen. Předpokládá se, že Irsko poskytlo kalifornské společnosti neoprávněnou podporu. Celé toto zvýhodnění trvalo od roku 1991 až do roku 2007 prostřednictvím dvou dceřiných společností.

Apple se samozřejmě brání a říká, že Evropská komise udělala základní chyby ve svých závěrech. Generální ředitel Applu Tim Cook toto rozhodnutí komise označil jako „totální politické kecy“. Argumentoval samozřejmě tím, že Apple všechny své daně platí. Podobným způsobem se irská vláda brání též a stojí na straně Applu. Výrobce iPhonů však předpokládá, že mu bude částka vrácena, protože odvolání u nejvyšších soudů Evropské unie bude trvat roky.

Je tedy přesvědčen, že rozhodnutí komise bude staženo. Dle informací v budoucnu plánuje repatriovat většinu z jeho peněžních rezerv kvůli novému daňovému zákonu ve Spojených státech amerických. To by mohlo společnosti snížit hodnotu daní na 15.5 procent. Tento krok by neměl zároveň mít žádný vliv na daňový zákon v Evropě. Tento krok by tedy neměl mít za následek podobný problém.

Zdroj: macrumors.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jsem studentem 4. ročníku oboru informační technologie. Ve svém volném čase se věnuji psaní článků, kódování webů, vektorové grafice, občasnému hraní a hlavně své přítelkyni. Rád si pohraji i s hardwarem počítače, na který však nemám peníze.

Komentáře

V pohode.

Jiří Železný

24. 1. 2018, 9:06

Je to miliard, omlouvám se za chybu.

Apple musi zaplatit 13 milionov alebo miliard?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat