Nová baterie u staršího iPhone 6s může zlepšit výkon

Nová baterie u staršího iPhone 6s může zlepšit výkon
2017-12-13T08:40:23+02:00
• 13. 12. 2017

Stárnutí mobilních telefonů je přirozený proces, který se se všemi zařízeními potýká přibližně stejně. Ať už jde o jakéhokoliv výrobce, nikdo se nesnaží vyrobit ultimátní výrobek s co nejdelší životností. Obecně výrobci počítají s dvou až tříletou lhůtou, po které svůj telefon vyměníte za nový. Do této kategorie již nyní spadá i Apple iPhone 6s z roku 2015. Díky zjištění uživatelů ze sítě Reddit lze iPhone 6s navrátit původní rychlost po výměnně baterie za novou.

V minulém roce si řada uživatelů stěžovala na samovolné restarty  zařízení iPhone 6s. Apple jednal tak, že uživatelům nabídl program pro výměnu baterie u jejich zařízení, a to bezplatně, jelikož se dle nich jednalo o defektní kusy. Dle společnosti Apple se s takovými problémy měla potýkat malá část iPhonů vyrobených mezi zářím a říjnem roku 2015.

Po pár měsících Apple konstatoval, že chyba se samovolným vypínáním iPhonů postihuje mnohem větší část zařízení, než si původně myslel. Vydal proto opravu v podobě iOS verze 10.2.1 a upravil tím samovolné vypínání u 80 procent všech iPhone 6s a 70 procent všech iPhone 6.

Snížením výkonu za větší stabilitu

V době vydání této opravy se spekulovalo, jak toho Apple dosáhl. Oprava restartů totiž spočívala v tom, že iOS určoval taktovací frekvenci procesu dle toho, jaké napětí má baterie. Takže zařízení se starými (původními) bateriemi měla obecně nižší taktovací frekvenci z důvodu zamezení restartu, tudíž pracovala o něco pomaleji než ta s novými bateriemi.

Uživatelé u Reddit vlákna, ze kterého tyto informace pochází, prováděli benchmarky, díky kterým zjistili korelaci mezi těmito poznatky. Nový iPhone má dosahovat v benchmarku GeekBench výsledného skóre 1471/2476. Uživatelův starší iPhone dosahoval pouze skóre 839/1377. Tím se vysvětluje zpomalení zařízení, na které poukazovala velká část uživatelů.

Web 9to5Mac doporučuje stáhnout aplikaci CpuDasherX. Tato aplikace zaznamenává takt procesoru. Lze skrze ní tedy zjistit, jestli je vaše zařízení přiškrcenokvůli opotřebované baterii. Apple udává dobu životnosti baterie v průměru 2 roky nabíjecích cyklů, přičemž po této době již nedosahují takových vlastností.

Praktika zpomalení výpočetního výkonu není u Applu žádnou neznámou. Stejným způsobem byl omezován takt procesoru i u starších generací MacBooku, dle uživatelů Redditu je toto znatelné u modelové řady z roku 2008. Je tedy vidět, že již delší dobu dával Apple přednost stabilitě zařízení než výkonu.

iPhone 7 a novější již bez podobných problémů

Naštěstí iPhone 7 a novější modely již využívají jiných procesorů, které se nepotýkají s tímto problémem. Procesory A10 a A11 mají rozdílnou strukturu. Jádra těchto novějších procesorů dokáží pracovat s vysokými i nízkými napětími. Opotřebovaná baterie by tedy neměla znamenat zpomalení či samovolné restarty.

Pokud jste vlastníkem iPhonu 6 nebo iPhonu 6s a zaznamenáváte zpomalení, nejpravděpodobnějším řešením je výměna baterie. Poté by se měl výkon vašeho iPhonu vrátit do původního stavu.

Zdroj: 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student VŠ s dlouholetou zálibou moderních technologií. Miluju auta, technologie, psaní a hlavně svou přítelkyni.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat