Vodafone a T-Mobile – neomezené sledování videí, ale pozor na reklamy aktualizováno

Vodafone a T-Mobile – neomezené sledování videí, ale pozor na reklamy [aktualizováno]
2017-11-17T19:30:56+02:00
• 17. 11. 2017
1

V tomto týdnu jsme se dočkali dalších „neomezených“ služeb od operátorů T-Mobile (StreamON) a Vodafone (Video Pass). Oba nabízejí možnost si předplatit sledování video služeb bez započítávání do FUP. V případě StreamON od T-Mobile se došlo na to, že reklamy a analytické nástroje mohou čerpat z datového balíčku. Takže delší reklama před videem na Youtube může ukousnout značný díl dat.

Podobná situace je i u Vodafonu a jeho balíčku pro sledování videí. To také potvrzuje na Twitteru a odkazuje na podmínky služby Video Pass, kde je uvedeno, že se reklamy započítávají do FUP limitu.

„Dobré ráno, i u našeho Video Passu je třeba počítat s tím, že se přehrávané reklamy odečítají ze základního datového balíčku. Reklamní spoty se načítají z různých zdrojů třetích stran, nejde je jednoznačně identifikovat.“ Martina z Vodafonu (Twitter)

Ačkoliv se u obou služeb nebude započítávat značná část datového toku do FUP, tak právě reklamy mohou spotřebovávat data. Pakliže si někdo pořídí tyto video služby s tím, že si nechce zbytečně kupovat větší datový balíček, může vyčerpat například svých pár set MB za poměrně krátkou chvíli. Pokud k tomu připočítáte ještě podmínku, že balíčky fungují jen do té doby, dokud máte FUP, tak se jedná o celkem zvláštní praktiku.

Nebudeme dělat závěry, jestli to byl záměr, nebo jen na to nemysleli operátoři – to necháme na vás. Bohužel se jen potvrzuje, že slovo „neomezeně“ má asi v Česku zcela odlišný význam, než by běžný člověk chápal.

Nyní jsme se jen poučili, že při jakémkoliv dalším představení novinek od českých mobilních operátorů budeme muset pečlivěji pročítat podmínky a hledat výjimky.

Aktualizováno

 na svém Twitteru upozornil svým zkoumáním na fakt, že nové balíčky od operátorů se nevztahují na reklamy, například v aplikaci Youtube. Ve svém zkoumání pokračoval a došel k závěru, že Vodafone má svůj systém nastavený mnohem lépe. Za 8,5 hodin sledování Youtube videí se snížil FUP balíček u Vodafonu o 9,9 MB. U T-Mobile se jednalo o 1 GB.

I tak doporučujeme ostražitost při sledování, aby vám dlouhé reklamy neuřízly velký kus dat z FUP.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Zbytečně vyhozené peníze tak, či tak.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat