Těžké časy pro jailbreak iOS: Konec velkých repositářů s aplikacemi

Těžké časy pro jailbreak iOS: Konec velkých repositářů s aplikacemi
2017-11-29T17:44:51+02:00
• 28. 11. 2017

Pokud nejste fanoušky Applu a nejsou vám výše uvedené pojmy známy, dovolte mi je v rychlosti shrnout. Jailbreak je způsob odemčení Apple zařízení (většinou iPhone), jež umožňuje výrazně upravovat funkčnost systému či instalovat dodatečné aplikace a funkce.

Existuje i centrum aplikací pro iOS zařízení s jailbreakem, jmenuje se Cydia. Dalo by se říci, že se jedná o alternativní App Store jen pro odemknutá zařízení. Skrze něj lze instalovat dodatečné funkce či cracknuté placené aplikace, což samozřejmě přes klasický App Store není možné. Vývojáři takovýchto aplikací pro odemknuté iOS zařízení své výtvory ukládají do repositářů, odkud skrze aplikaci ve vašem zařízení s názvem Cydia lze tyto baličky aplikací instalovat. Repositář je tedy datové úložiště pro aplikace/funkce, odkud je Cydia stahuje a instaluje do zařízení.

Jailbreak včera i dnes

V minulém týdnu se dva hlavní repositáře staly minulostí. Uživatelé stahující ze ZodTTD nebo MacCity musí hledat alternativy. Tyto repositáře totiž ukončily svou činnost i přes dlouholeté působení a úzkou spolupráci se Cydia. Web ModMy, zaměřující se na odemykání veškerých zařízení, doporučuje vývojářům využít stále plně fungující úložiště BigBoss.

Dle webu MacRumors je rušení repositářů důsledkem klesajícího zájmu o jailbreak a možnost instalace Applem neschválených aplikací na iPhone, iPad, nebo iPod touch. Popularita odemknutí zařízení narostla ihned po vydání prvního iPhonu v roce 2007, kdy nebylo možné instalovat žádné další aplikace třetích stran. To zapříčinila vize Steva Jobse, jež byl přesvědčen, že veškeré služby, co lidé potřebují, lze provozovat skrze webové aplikace.

Uživatelé byli jiného názoru a tak se dostal ke slovu jailbreak, jež umožňoval instalovat další dodatečné aplikace do zařízení s iOS. I základní věc jako byla změna tapety byla možná jen díky jailbreake. V pozdějších dobách zájem o jailbreake přetrval pro mnoho způsobů, jakými bylo možné upravovat funkčnost systému, nastavovat si různé přepínače, widgety pro zamykací obrazovku, zaznamenávání obrazovky, multitasking a mnoho dalších velice praktických funkčností.

Dnes s aktuální verzí iOS 11 jsou tyto a podobné funkce již základní a tudíž pro většinu vlastníků iPhonů zařízení je jailbreake minulostí. Jailbreake je dle Applu opak toho, co pro uživatele chtějí vytvořit, tedy stabilní a spolehlivý systém. Zmíněná poslední verze iOS 11 je zatím veřejně neprolomena, i přes to že několik vývojářů na konferencích již ukázalo pár zranitelností nejnovějšího operačního systému a dokázali provést jailbreake. Stále ale není dostupný nástroj pro širší veřejnost, který by umožňoval jednoduchý jailbreake pro všechny uživatele.

Další odstávka a konec jailbreaku?

V tomto článku již zmiňovaný web ModMy byl provozovatelem dalšího z populárních repositářů s názvem ModMyi. Ten před několika dny na svém webu oficiálně oznámil archivaci svého repositáře z důvodu nedostatečných příjmů, které nepřevyšovaly celkové náklady na provoz repositáře. To pro vývojáře znamená znemožnění nahrávání dalších balíčků aplikací a pro uživatele žádné nové aplikace či funkce k dostání z tohoto zdroje. Stávající aplikace z ModMyi zůstanou alespoň nadále přístupné ke stažení.

Nezájem veřejnosti o odemknutí jejich zařízení posílají jailbreake dolů po „spirále“. Citace z webu MacRumors popisuje začarovaný kruh – Čím méně uživatelů se zajímá o jailbreake, tím méně vývojářů se zaměřuje na vývoj aplikací, a tím méně je funkcí/aplikací dostupných pro veřejnost a je tedy uživatelsky méně přínosné jailbreake provádět. Takto to vypadá, že zanedlouho bude jailbreake pojmem minulým. Je to zapříčiněno tím, že Apple zakomponoval možnosti, které uživatelům dříve chyběly a doplňuje je o stále novější a chytřejší funkce.

Naopak na Redditu lze najít i optimistické pohledy na tuto problematiku. Uživatel ve své diskuzi uvádí pádné důvody, proč jailbreake neumírá, jen zažívá horší časy. Například vývojáři v posledním roce i přes nižší zájem vydali nové verze jailbreake iOS , nedávno vypnuté repositáře již delší dobu nepřinášely nový obsah a prolomení novějšího a bezpečnějšího iOS 11 nebude lusknutím prstu.

S vyššími verzemi roste zabezpečení a tím i doba potřebná k nalezení cesty k prolomení systému a tedy složitější cesta pro vývojáře k tomu, aby jailbreake dostali ke koncovým uživatelům.

Zda jailbreake opravdu spěje ke svému konci, nebo zda jde jen o dočasný útlum, budeme s větší jistotou vědět až postupem času.

Zdroje: macrumors.com, modmy.com, motherboard.vice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student VŠ s dlouholetou zálibou moderních technologií. Miluju auta, technologie, psaní a hlavně svou přítelkyni.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat