Jak je na tom HTC U11 po fotografické stránce ?

Jak je na tom HTC U11 po fotografické stránce ?
2017-10-31T12:53:58+02:00
• 31. 10. 2017

Již nějakou dobu je zažitý nešvar, že společnost HTC je synonymem pro špatné fotografické schopnosti. Změnilo se něco po uvedení stávajícího top modelu HTC U11 na trh?

Nejdříve se podíváme na technické specifikace fotoaparátu – zadní disponuje rozlišením 12 MPx a světelnost zde dosahuje hodnoty f/1.7. Ač se nejedná o nejnižší hodnotu na současném trhu mezi smartphony, je nadmíru dostačující. Velikost pixelů je 1.4μm. Co se čelní selfie kamery týče, tak ta disponuje rozlišením 16 MPx a světelností f/2.0, která sice není nikterak výjimečná, ale postačuje. Nedostatky se mohou projevit zejména za zhoršených světelných podmínek, ale ty lze do určité míry emulovat přisvícením.

Co se týče fotografických schopností za dobrého osvětlení, tak zde opravdu není co HTC vytknout. Barvy jsou na fotkách velmi věrohodné a na snímcích nenalezneme rušivý digitální šum. Fotografie jsou i na automatický režim ostré a velmi kvalitní. Podobných výsledků dosahují i jiné top modely, ale vždy bude záležet na množství dopadajícího světla na senzor foťáku.

Za horších světelných podmínek si telefon také poradí velmi dobře. Zde se HTC opravdu posunulo kupředu, jelikož světelnost je velmi dobrá a telefon si s menším množství světla poradí velmi dobře. K přisvícení duálním LED bleskem jsem se snad nikdy neuchýlil a fotky byly vždy velmi kvalitní. Jen je samozřejmě logické, že s nižším osvětlením se zvyšuje obsah digitálního šumu, ale vše je v přijatelných mezích.

Foťák je vybaven technologií PDAF, což je fázové ostření. Zejména napomáhá v rychlosti při zaostřování. Za zhoršených světelných podmínek nejvíce napomáhá optická stabilizace obrazu, která dokáže vyrovnat menší záchvěvy při držení v rukách. Samozřejmě se nedá zcela spoléhat na tento systém. Pakliže chcete pořídit co nejlepší noční fotografii, budete se muset uchýlit ke stativu. Ale i bez něj, model U11 poskytuje relativně dobré výsledky za zhoršených světelných podmínek.

Najdou se samozřejmě případy kdy si automatický režim neporadí nejlépe, ale vše lze vyřešit vlastním nastavením. Pokud si člověk s fotkou dá záležet, tak HTC nemá problém s jakoukoli scénou. Za zmínku také stojí automatická postprodukční funkce, která automaticky upraví jas, kontrast či sytost barev na velmi povedený výsledek. Po softwarové stránce lze samozřejmě využít funkcí jako je panorama, Slow Motion nebo časosběrný režim.

Celkově bych tuto kapitolu shrnul tak, že pokud HTC půjde ve stopách tohoto modelu, tak se velmi rychle zbaví své pověsti podprůměrných fotoaparátů. Troufnu si zde konstatovat, že tento model po fotografické stránce dosahuje na nejvyšší příčky. Ale to můžete sami posoudit v přiložených fotografiích pořízených za různých situací po dobu 4 měsíců.

Nyní ale nastává otázka, jestli následující novinka od HTC bude držet nastavený standard, nebo dojde k dalšímu posunu. Například v rámci testování DX0Mark dosáhl model HTC U11 na hodnotu 90 bodů, což svého času postačovalo na první příčky. Jelikož současné top modely atakují 98 bodů, čeká tchajvanského výrobce nelehký úkol.

HEUREKAHTC U11 4GB/64GB Single SIM na Heureka.czHTC U11 4GB/64GB Single...Cena od 16 989 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student IT, fanoušek nových technologií, který se příležitostně věnuje fotografování. Aktuálně preferuje operační systém iOS, ale předtím nepohrdl žádným Android zařízením. Mezi jeho koníčky patří recenzování nových zařízení, tábor, turistika a auta.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat