HTC U11 – mačkací telefon plný překvapení recenze

HTC U11 – mačkací telefon plný překvapení [recenze]
2017-06-27T18:33:24+02:00
• 27. 6. 2017

HTC nepatří mezi výrobce, kterým se povede perfektně každý top model. V minulosti byly modely tchajwanské společnosti kritizovány například za horší fotoaparát, absenci důležitých funkcí a také za neúměrně vysokou cenu. V poslední době je však znatelný výrazný posun k lepšímu. Už HTC 10 předznamenalo, že se blýská na lepší časy a HTC U11 je definitivním důkazem toho, že HTC nehodlá dále za konkurencí více či méně zaostávat. Sice se HTC U11 nedrží všech současných trendů, stále toho má však hodně co nabídnout a přináší zejména nový způsob interakce s telefonem.

HTC U11

Balení se vším všudy

V typicky bílé krabičce kromě samotného telefonu nalezneme se základní výbavou i bonusy, které příjemně překvapí. Kromě nabíjecího adaptéru a kabelu zde máme například redukci z USB-C na 3.5mm audio jack s integrovaným D/A převodníkem. Aby telefon dlouho vypadal jako zbrusu nový, přihodilo HTC obyčejné, ale užitečné plastové pouzdro. Jelikož je telefon magnetem na nečistoty, nechybí mikrovláknový hadřík.

V neposlední řadě zde máme sluchátka, která jsou zakončena USB-C konektorem a disponují celou řadou zajímavých funkcí, jako potlačení okolního hluku či přizpůsobení zvukového výstupu na míru danému uživateli. Svou kvalitou pak uspokojí nejednoho milovníka dobré hudby. Samozřejmostí je pak sponka pro vysunutí šuplíku na SIM kartu.

Naleštěný krasavec

Pokud bychom měli vyzdvihnout jednu jedinou věc, kterou HTC umí takřka dokonale, pak je to design a celkově konstrukční zpracování. Model U11 není výjimkou a svým vzhledem upoutá pozornost, kamkoliv s ním přijdete. Skleněná záda s úpravou Liquid Surface jsou opravdu jedinečným prvkem a pokud pomineme jejich lehké zapatlání, jde opravdu o designový skvost. Při různém osvětlení hází záda odlišné barevné odlesky, a i když celkově telefon působí modrým nádechem, jde spíše o stříbrnou variantu, jak i název Amazing Silver napovídá.

 

Záda nejsou nijak rušena zbytečnostmi a vyjímá se na nich jen kulatý objektiv fotoaparátu, spolu s LED bleskem a decentním logem výrobce. Vpředu kryje displej sklo Gorilla Glass 5 s 3D úpravou. Na 2.5 skla jsme si již zvykli, ale 3D je opravdu o úroveň výše a zaoblení hran je nejen více patrné, ale také podtrhuje celkový design telefonu. Zahnutá jsou i záda a telefon se díky tomu pohodlně drží a skvěle padne do ruky. I maličkosti jako vroubkované vypínací tlačítko dokáží potěšit.

Pod displejem se nachází poměrně velký černý prostor, který je částečně využit ovládacími tlačítky. Krajní jsou senzorová a prostřední oválné je kombinováno se čtečkou otisků prstů. Ta pracuje velmi precizně a jen při zašpinění se může stát, že se telefon neodemkne rychle a na první pokus. Nevýhodou je poměrně malý dotykový prostor tlačítek, takže se občas nemusíte přesně trefit.

Co je z hlediska konstrukce novinkou, je odolnost proti vodě. Přesněji telefon disponuje certifikací IP67, díky čemuž mu nevadí déšť, pád do vody, ale třeba i delší pobyt v malé hloubce. Úmyslně bychom telefon vodě na delší dobu rozhodně nevystavovali, jelikož to může negativně odnést zejména reproduktor.

Edge Sense aneb mačkací rám

Je to nejspíš první recenze, kde je speciální část věnována něčemu dnes tak běžnému, jako je kovový rám. HTC však ten svůj obohatilo ve spodní části o dva tlakové senzory, na každé straně jeden. Výsledkem této inovace je zcela nový způsob interakce s telefonem, kdy pro vyvolání nějaké akce stačí v dlani telefon pevněji stisknout.

Lze si nastavit intenzitu stisknutí, takže si každý najde svou optimální úroveň. V základním režimu reaguje rám jen na obyčejné stisknutí, avšak v pokročilém režimu se navíc nabízí dlouhý stisk, takže rám rázem zvládne vyvolávat hned dvě akce.

Ve výchozím nastavení je Edge Sense svázaný s aplikací fotoaparátu, kdy při prvním stisknutí spustíte aplikaci fotoaparátu a při dalším krátkém stisknutí v rámci aplikace se pořídí snímek. Na rozdíl od tlačítka pro Bixby u Samsungu Galaxy S8 nabízí HTC větší svobodu a uživatelský komfort. Lze totiž stlačením spustit jakoukoliv aplikaci. Dále například rozsvítit/zhasnout přisvětlovací diodu. Do budoucna se pak plánuje daleko více různých možností interakce, přičemž přibudou funkce pro konkrétní aplikace.

Špičkový hardware

Se svou výbavou se HTC U11 může bez ostychu řadit po bok ostatních letošních top modelů. Nabízí zkrátka to nejlepší, co lze dnes do telefonu dát. Nechybí tím pádem Snapdragon 835, dále zde nalezneme 4 GB RAM či 64GB úložiště. Komu by nestačilo, může využít slot pro microSD kartu. Na výkon si nelze ani trochu stěžovat, jelikož telefon s přehledem zvládá veškeré úkony a není na něm ani v nejmenším poznat jakékoliv zaváhání. V AnTuTu obdržel zcela zaslouženě hodnocení 172 902 bodů.

Softwarová klasika

U11 je vybaven nejnovějším Androidem 7.1.1 Nougat, čímž má navrch například oproti Samsungu Galaxy S8, kde je dosud k dispozici pouze verze 7.0. Navíc zde máme nadstavbu HTC Sense, která je již zažitou klasikou, a tak toho není moc nového k rozepisování. Za zmínku ale stojí například asistent Sense Companion. Ten má velký potenciál, avšak má bohužel problém s navazováním komunikace s uživatelem. Lze ho tedy označit za jakéhosi digitálního introverta.

O uživateli si v průběhu používání telefonu sbírá informace, ty však nezvládá rychle zužitkovat, a tak alespoň po dobu našeho dvoutýdenního testování nejevil Sense Companion větší známky své přítomnosti. Až ke konci se odhodlal k aktivitě a zobrazil report o nachozených krocích. Dále také upozornil na počasí, ale to je vše, s čím jsme my měli možnost se setkat. Dle dostupných informací jiných uživatelů toho umí daleko více, ale je zřejmě třeba telefon používat o něco déle.

Vraťme se ještě k systému jako takovému. Nadstavba od HTC v podstatě přidává do systému jen launcher a pár funkcí navíc, jinak jde o velmi podobný software, jako u čistého Androidu. Shodnými prvky je zejména notifikační lišta či nastavení. S plynulostí systému jsme byli velice spokojeni a rozhodně patří mezi ty lépe použitelné. Není nijak přeplácaná grafikou či přehnanými animacemi, jako mají ve zvyku jiní výrobci.

  

Král mobilního fotografování

Po letech dorovnává HTC konkurenci i v oblasti fotografování. Dokonce lze prokazatelně říci, že ji překonává, což potvrzuje nejlepší skóre (90 bodů) na benchmarku DxOMark. Stejně jako u AnTuTu je však i toto nutné brát jen orientačně a s jistou rezervou. HTC U11 rozhodně patří mezi špičku a nelze s ním snad vyfotit špatný snímek. Jsou však stále situace, kdy je lepší sáhnout po něčem jiném.

   

U11 vyniká zejména výborným HDR a dynamickým rozsahem, díky čemuž perfektně zvládá záběry, na kterých nalezneme jak velmi jasné, tak i velmi tmavé oblasti. Dobře je to ale vidět i na fotkách oblačné oblohy, kde vyniknou jak jednotlivé mraky, tak i azurově modré nebe.

HTC taktéž dokazuje, že k vynikajícímu makru s pěkně rozostřeným pozadím není třeba více než jeden fotoaparát, což dokládají přiložené snímky. Mimo to má fotoaparát dobré podání barev, které nejsou pro větší líbivost zbytečně přesaturované a více odpovídají realitě. Stejně tak je to s fotkami za horšího světla, kdy některé telefony mají tendenci nastavovat vyšší expozici pro jasnější záběr, zatímco snímky z HTC jsou sice tmavší, avšak reálnější.

Zajímavé jsou funkce k nahrávání videa. Telefon disponuje čtyřmi mikrofony, čehož využívá funkce Audio Focus. Při nahrávání nejen že lze přiblížit obraz, ale lze zaměřit i zdroj zvuku. Například při koncertu při přiblížení na interpreta docílíte odfiltrování hluku okolního davu a zvýrazní se to podstatné – hudba. Celkově je pak kvalita nahraného zvuku na úctyhodné úrovni.

Audio na úrovni

V kapitole o fotoaparátu jsme již zmínili dobré schopnosti při nahrávání zvuku. Tím to však nekončí, ba naopak. I zvukový výstup lze označit za prvotřídní, alespoň mezi smartphony, jelikož standardním reproduktorům se ani U11 nemůže rovnat. Již to ale není šumivý plechový zvuk a hudba se dá i z vestavěného reproduktoru docela dobře poslouchat. Opomenout nesmíme sluchátka, která se sama o sobě dočkala několika vychytávek.

Jsou zakončena USB-C konektorem a disponují například aktivním potlačením okolního hluku, díky integrovanému mikrofonu. Tato funkce je součástí technologie HTC USonic, která dále nabízí přizpůsobení zvukového výstupu na míru uživateli, přičemž se přizpůsobuje i dle okolního prostředí. Za každé situace si tak můžete vychutnat kvalitní audio vyladěné na míru.

Na displej je radost pohledět

Rozlišení QHD dělá své a jediné, co lze ještě posunout na vyšší úroveň, je použitý zobrazovací panel. Osobně preferuji AMOLED a věřím, že jde o nejvhodnější typ displeje pro smartphone. HTC nicméně se svým LCD panelem vůbec nic nezkazilo, barevné podání je na skvělé úrovni, stejně tak pozorovací úhly, čitelnost na slunci či naopak příjemná čitelnost při úplné tmě.

Displej však nepatří k nejjasnějším a v tomto ohledu mírně zaostává. Občas také potrápí kvůli odleskům, které odráží, což není příjemné na oči. Automatický jas má pak taky nějaké mouchy a regulace neprobíhá úplně plynule a včas. Až na tyto nedostatky si však není na co stěžovat.

Energie na rozdávání

Baterie má kapacitu průměrných 3000 mAh, avšak výdrž je oproti ostatním telefonům s touto kapacitou nadprůměrná. Byli jsme až překvapeni, že telefon po dni používání stále ukazoval 30-40 % zbývající kapacity. Nešlo o jednorázovou výjimku a podobně dobrých výsledků jsme dosahovali i v dalších dnech. Pokud jsme telefon ze zvyku nedali v noci na nabíjení, dal se ještě další den dopoledne chvíli používat, což je vzhledem ke kapacitě obdivuhodný výsledek. HTC si tedy zjevně velice dobře poradilo s optimalizací a za to dáváme obrovský palec nahoru.

Shrnutí a závěr

Po dvou týdnech s U11 můžeme bez výčitek říci, že jde o nejlepší HTC, které dosud opustilo výrobní pás. Výrobce konečně pochopil, v čem tkví jeho slabiny, a pokusil se o nápravu. Nutno uznat, že spoustu z nich se podařilo napravit a HTC trochu dohnalo krok s konkurencí. Ceníme si voděodolnosti, což je něco, čemu se tchajvanská společnost dlouho vyhýbala.

Tvrdá práce se podepsala na fotoaparátu, a tak již není chybným krokem zvolit k fotografování místo nejlepšího Samsungu top model od HTC. Výrobce se prozatím nepustil do trendu bezrámečkových displejů, což ale nijak nevadí a třeba se evoluce tímto směrem dočkáme v příštím roce.

HEUREKAHTC U11 4GB/64GB na Heureka.czHTC U11 4GB/64GBCena od 10 770 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat