OnePlus reaguje na sběr citlivých dat aktualizováno

OnePlus reaguje na sběr citlivých dat [aktualizováno]
2017-10-13T18:00:10+02:00
• 13. 10. 2017

Aktualizováno 13. 10.

Carl Pei ze společnosti OnePlus se vyjádřil k nedávnému zjištění ohledně sběru dat ze zařízení s Oxygen OS. Ve zprávě uvádí, že se jedná o běžnou praktiku společností. OnePlus využívá nasbíraná data pro lepší pochopení používání zařízení. Na základě toho mohou upravovat nejen operační systém tak, aby co nejvíce odpovídal požadavkům uživatelů.

Zároveň dodává, že veškerá data jsou agregovaná a nelze jednoznačně identifikovat konkrétního uživatele. Taktéž ubezpečuje, že všechny informace zůstávají ve společnosti OnePlus a nejsou prodávaná třetím stranám.

Zástupci společnosti si pravděpodobně uvědomili, že ani toto vysvětlení nemusí stačit, a proto činí další kroky. Ke konci října dojde k úpravě nastavování zařízení, kde uživatelé budou moci souhlasit či nesouhlasit se sběrem dat. Taktéž OnePlus přestane sbírat data o telefonních číslech, MAC adresách a WiFi informacích.

Původní článek 11. 10.

OnePlus si prošlo celkem nepříjemnou kauzou, kdy se prokázalo, že jejich nejnovější model podvádí v benchmark testech. Z dnešního pohledu se jedná spíše o nevhodný marketing, což šlo vyřešit jinou interpretací. Nyní to vypadá, že OnePlus bude čelit dalšímu problému ohledně analytického nástroje, který je zabudován v nadstavbě Oxygen OS, jež je dostupná ve smartphonech OnePlus.

Softwarový inženýr Christopher Moore objevil, že Oxygen OS sbírá poměrně citlivá data o zařízení, která mohou jednoduše identifikovat konkrétní mobilní telefon, možná i uživatele. V systému se totiž nachází služba OnePlus System Service, jež odesílá informace jako IMEI, MAC adresu, názvy mobilních sítí, Wi-Fi SSID, sériové číslo mobilu atd. na open.oneplus.net.

V těchto informacích se objeví data jako o spuštěných a zavřených aplikací, restartech, odemčení mobilu, spuštění displeje a podobně. Jde tedy o analytický nástroj, který využívá OnePlus pro sledování chování systému. Na první pohled se může zdát, že by to společnost neměla dělat jen tak a zejména získávat informace identifikující tak jednoznačně konkrétní model.

Naštěstí ke sbírání dat je použito zabezpečené spojení a vše je odesíláno na infrastrukturu Amazon AWS. OnePlus uvádí, že se jedná o dva toky dat, přičemž jeden lze vypnout skrze nastavení zařízení v záložce rozšířené, kde jednoduše vypnete odesílání dat v rámci programu zkušeností. Druhý tok dat nelze jen tak vypnout, jelikož se o něj stará systémová položka. Je zde řešení s využitím ADB (bez rootu): pm uninstall -k –user 0 net.oneplus.odm.

Sice se může jevit, že by se mohlo jednat o další kauzu, která potrápí nejen marketing této společnosti, ale ve skutečnosti podobné analytické nástroje používá mnoho společností, aby mohly jednodušeji identifikovat problémy a vydávat aktualizace s opravami, případně s optimalizacemi. Samozřejmě záleží nyní jen na uživatelích, jak zareagují. Jestli jim nevadí odesílání dat o systému, nebo raději zůstanou v absolutní anonymitě.

Zdroje: androidpolice.com, gsmarena.com, ausdroid.net

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat