CAT S41 – telefon do těch nejnáročnějších podmínek recenze

CAT S41 – telefon do těch nejnáročnějších podmínek [recenze]
2017-10-04T09:15:00+02:00
• 4. 10. 2017

Telefony od společnosti Caterpillar jsou již dlouhou dobu synonymem pro přístroje, které snesou tvrdší zacházení a náročné podmínky. Na veletrhu IFA v Berlíně nám tato společnost představila letošní novinky – CAT S41 a S31. A právě na model s vyšším číselným označením se v této recenzi podíváme.

Přístroj dorazí v tradičním balení, jako jsme zvyklí u ostatních telefonů. Výrobce kromě samotného přístroje do něj zabalil také adaptér na nabíjení, kabel s micro-USB koncovkou na nabíjení a připojení k telefonu a OTG kabel. Již v úvodu musím zmínit, že právě OTG kabel udělá mnohým uživatelům velkou radost. Neslouží pouze k připojení externího úložiště. O tom se ale dozvíte v dalších kapitolách. Mimo jiné výrobce k telefonu přibalil ochrannou folii na obrazovku.

Bytelný jako tank

CAT S41 je ve všech materiálech prezentován jako telefon do těch nejnáročnějších podmínek. A výrobce k tomu samozřejmě uzpůsobil i vzhled zařízení. To je z velké části po obvodu vyztuženo gumou, která má telefon chránit právě před pády, prachem či vodou. I díky tomu se může telefon pyšnit certifikací IP68.

Na přední straně se nachází 5 palcový displej, který chrání sklo Gorilla Glass 5. Pod obrazovkou pak nalezneme tři hardwarová tlačítka. Právě pro ovládání v náročnějších podmínkách jistě uživatelé ocení hardwarová tlačítka před jejich možnou softwarovou variantou. Bohužel však nejsou tlačítka podsvícena. Ve tmě jsou nicméně dobře rozpoznatelná, takže s ovládáním ani tak nebyl sebemenší problém.

Nad obrazovkou nalezneme kromě loga společnosti také reproduktor pro volání a 8MPx kameru. Velmi oceňuji, že u telefonu nechybí dioda pro notifikace. Ta je sice malá, ale svítí velmi dobře, tudíž příchozí notifikace jen tak nepřehlédnete.

Jak jsem zmínil, telefon je obehnán gumou. Pro zapojení jakéhokoliv příslušenství tak musí uživatel vždy sundat příslušnou gumovou krytku. Tyto krytky jsou pevné a dobře drží. Během testování nedošlo k jejich opotřebení.

Na horní straně telefonu se nachází 3.5mm jack konektor pro připojení sluchátek. Opačná strana telefonu disponuje micro-USB konektorem a reproduktorem.

 

Levá strana zařízení je vybavena programovatelným tlačítkem. Jako jediné z tlačítek telefonu je toto tlačítko zcela kovové. Uživatelé mu mohou nastavit různé funkce podle typu stisknutí (krátký nebo dlouhý stisk). Nad tímto tlačítkem pak nacházíme prostor pro připojení microSD karty a dvou nano SIM karet. Velmi se mi zamlouvá, že lze k přístroji připojit microSD kartu o velikosti až 2TB. Druhou vítanou vlastností je to, že telefon neobsahuje hybridní slot pro SIM kartu. Můžete tedy připojit 2 SIM karty, a ještě k tomu rozšířit interní paměť o již zmiňované 2 TB.

Na pravé straně zařízení se nachází tlačítka ovládání hlasitosti a pro zapínání a vypínání obrazovky. Zadní straně dominuje 13 MPx fotoaparát s LED diodou pro podsvícení. Uprostřed pak nacházíme jen logo společnosti.

CAT S41 je skutečně robustním zařízením. Hmotnost dosahuje 218 gramů. Celkové rozměry zařízení jsou pak 152 x 75 x 12,85 mm.

Displej by zasloužil více péče

Přístroj, jak již bylo zmíněno, disponuje 5palcovou obrazovkou s rozlišením 1920 x 1080. Byla použita technologie IPS. Jeho pozorovací úhly jsou solidní a to samé mohu říci o jeho viditelnosti na přímém slunci. Vadila mi však zcela jiná věc.

Během doby testování jsem si všiml, že podání bílé barvy je špatné. Spodní polovina obrazovky byla mírně zažloutlá. Bohužel tato vlastnost je při používání (např. prohlížení webových stránek s bílým pozadím) nepříjemná. Jedná se zkrátka o něco, čeho si během používání telefonu lehce všimnete.

Na druhou stranu výrobce přidává podporu ovládání obrazovky pomocí mokrých rukou nebo rukavicemi. A musím říci, že tato vlastnost funguje dobře a s jistotou. Právě u náročnějších povolání se může tato funkce hodit.

Výkon obstará Mediatek

Uvnitř telefonu tepe osmijádrový procesor Mediatek MTK P20. Ten se skládá z 8 jader Cortex-A53, která mohou dosáhnout frekvence až 2,3 GHz. Procesor je dále doplněn o 3GB operační paměti. Pro běžného uživatele se jedná o dostačující výbavu.

Při ovládání v prostředí jsem se po dobu testování nesetkal s žádnými záseky. Vše fungovalo velmi jistě a bez problému. Ačkoliv se může zdát, že výkonu je dostatek, rozhodně již dnes nepatří mezi úplnou špičku. Nejedná se o zařízení určené k hraní náročných her.

Procesoru je možné v nastavení nastavit vysoký výkon nebo vyvážený výkon. Rozdíl v benchmark testu mezi oběma variantami byl v aplikaci AnTuTu zhruba 4 tisíce bodů. V režimu vyváženého výkonu jsem obdržel 59 tisíc bodů, v režimu vysokého výkonu jsem se dostal přes 63 tisíc bodů. Výkonnostně se tak jedná spíše o slabší průměr.

Velká kapacita baterie = velká výdrž na jedno nabití

Jednu z největších předností u CAT S41 jsem spatřil ve výdrži na jedno nabití. Uvnitř telefonu se nachází baterie s kapacitou 5000mAh. Už to číslo svědčí o tom, že výdrž na jedno nabití by měla být více než solidní.

A to se při testu skutečně potvrdilo. Celý telefon si zažádá o nabíječku zhruba po 10 hodinách zapnuté obrazovky. Pokud tyto údaje přenesou do běžných čísel, tak se při běžném používání dostáváme na 2 dny bez potřeby nabíjení. Při úspornějším využívání telefonu si troufám říci, že je možné s telefonem dosáhnout i 3 či více dnů bez potřeby nabíjení.

Větší kapacita samozřejmě prodlužuje dobu nabíjení. CAT S41 podporuje technologii Pump Express 2.0 od Mediateku, což je obdoba Qualcomm Fast Charge. Při dobíjení z 0 na 100 % se dostáváme na dobu 2 a půl hodin. Nabíjecí doba z 0 na 50 % čítá okolo jedné hodiny. V každém případě se jedná o solidní hodnoty, vezmeme-li v úvahu kapacitu baterie.

Je libo powerbanka?

V úvodu článku jsem zmínil, že přiložený OTG kabel neslouží pouze k rozšíření interní paměti o externí disk. CAT S41 totiž disponuje funkcí Battery Share – tj. funkcí, pomocí které dokážete dobíjet i jiná zařízení.

Po připojení druhého zařízení je vám nabídnuta možnost rychlého, nebo standardního nabíjení. V případě první volby se telefon vypne a funguje jako tradiční powerbanka. V druhém případě můžete nabíjet druhý telefon a zároveň stále používat CAT S41.

Funkce má pouze jediný háček. Je možné nabíjet druhá zařízení pouze v případě, že CAT S41 disponuje více než 20 % kapacity. Při menší hodnotě se již funkce nezprovozní. Každopádně se jedná o zajímavou vychytávku, kterou mnozí z nás ocení. Zatímco Achillovou patou všech dnešních telefonů je výdrž na baterii, CAT S41 se dokáže o svou kapacitu podělit s ostatními. A to rozhodně stojí za zmínku.

Specifikace

  • Procesor: Mediatek P20
  • Operační paměť: 3 GB
  • Interní paměť: 32 GB + microSD (až 2TB)
  • Displej: 5“ IPs displej s rozlišením 1920 x 1080
  • Fotoaparát: zadní 13MPx / přední 8MPx
  • Sítě: LTE – 1,2,3,5,7,8, 20 / 3G – 850, 900, 1900, 2100 / 2G
  • Konektivita: Bluetooth 4.1, NFC, Wi-Fi 802.11 b/g/n, micro-USB
  • Typ SIM karty: Nano SIM
  • Certifikace: IP68, Military Standard 810G
  • Baterie: 5000 mAh
  • Rozměry: 152 x 75 x 12,85 mm
  • Váha: 218 gramů

Android Nougat s minimem změn

Zařízení k uživatelům dorazí s Androidem 7.0 Nougat. A jedná se prakticky o čistou verzi operačního systému Android. Výrobce se uchýlil k předinstalování několika aplikací – např. již zmiňovaná Battery Share nebo vlastní aplikace pro fotoaparát.

Kromě těchto aplikací se zde nachází balík předinstalovaných aplikací od Google. Bohužel výrobce doinstaloval i pro mě zcela zbytečné aplikace jako AVG nebo balíček kancelářských nástrojů OfficeSuite. A jak to již bývá, tyto aplikace nejdou odinstalovat, ale pouze vypnout.

Jinak je prostředí po stránce vzhledu i ovládání zcela totožné s čistou verzí Androidu. Ke změnám došlo pouze v sekci nastavení, kam výrobce doplnil několik voleb do tradičních sekcí, které mohou zpříjemnit používání telefonu.

I díky absenci jakékoliv nadstavby je prostředí poměrně plynulé. V některých aplikacích jsem se ale setkal s občasnými záseky a pomalejšími reakcemi. Již jsem uvedl, že telefon není určený k hraní náročných her. Pro běžnou kancelářskou práci je ale výkonu dostatek.

Ukázka systému

Fotoaparát jako nutný základ

Na zadní straně CAT S41 se nachází 13MPx fotoaparát s LED diodou. Fotoaparát je však v případě tohoto zařízení pouze jako příjemný doplněk a základní výbava. Kvalitní fotografie od něj neočekávejte. Velikost pořizovaných snímků činí 4208×3120. Kvalita videa pak dosahuje maximálně 1920×1080 při 30 snímcích za sekundu.

Snímky z CAT S41 jsou průměrné, v horších světelných podmínkách spíše podprůměrné. Jak to tak již bývá, v případě snížených světelných podmínek se na fotografiích objevuje velké množství šumu.

Bohužel i za dobrých světelných podmínek jsem si všiml toho, že jsou snímky nepřirozeně přesvětlené a barvy jsou vybledlé. Snímky tak neodpovídají realitě. Ostatně, můžete se přesvědčit sami na základě přiložených snímků.

Ukázky fotografií

Konečný verdikt

CAT S41 přichází na trh s cenovkou přesahující 10 tisíc korun. Již po uvedení této cenovky jsem se setkal s řadou komentářů, že cenovka je přehnaná. Při určitých povoláních jistě uživatelé ocení, že telefon zvládne náročnější používání, odolnost proti prachu, pádům a vodě. Některé funkce jako například Battery Share jsou příjemným bonusem.

Pokud ale do této skupiny uživatelů nepatříte, rozhodně je pro vás nastavená cenovka vysoká, a dokonce bych vám doporučil sáhnout i po jiném přístroji. Proto se hodnocení snažím spíše také směřovat k první skupině uživatelů.

Pro tyto uživatele se jistě jedná o zajímavou volbou, která nabídne dostatečný výkon pro kancelářskou práci a výtečnou výdrž na jedno nabití. Pokud zvažujete koupi skutečně odolného telefonu, CAT S41 by neměl uniknout vaší pozornosti.

HEUREKACaterpillar CAT S41 Dual SIM na Heureka.czCaterpillar CAT S41 Dual...Cena od 9 999 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat