Samsung Galaxy Note 8 – návrat velikána recenze

Samsung Galaxy Note 8 – návrat velikána [recenze]
2017-09-14T19:52:32+02:00
• 14. 9. 2017
12

Po dlouhé době jsme se dočkali nového modelu z řady Galaxy Note. Předloňský model Note 5 se u nás v Česku nikdy neprodával, Note 6 byl přeskočen a vloni skončil návrat fiaskem. Je tak logické, že do letošního modelu vkládá výrobce velké naděje. Nový Note s číslovkou osm v první řadě vychází z modelu Galaxy S8 (recenze), přidává ale především stylus S Pen a duální fotoaparát. Bude to však stačit? Na to se podíváme v dnešní recenzi.

Design

Note 8 designově vychází z již zmíněného modelu S8. To znamená, že po jeho vzoru přichází o domovské tlačítko a nabízí opravdu tenké rámečky. Po bocích jsou dokonce eliminovány úplně díky zaoblenému displeji s názvem „Infinity display“. Kvůli řadě senzorů je pak čelní strana u všech barevných variant černá. My jsme testovali zlatou verzi, v prodeji u nás bude ale také černá. Modrá a šedá se na český trh nedostane, což je trošku škoda.

Ve srovnání s Galaxy S8 na mě působí dnes recenzovaný model seriózněji, jelikož není tak zakulacený. Díky tomu jsou i boční hrany displeje o něco méně zaoblené. Ačkoli to na oko vypadá opravdu velmi pěkně, zaoblený displej se do řady Note nehodí. Pokud totiž budete psát stylusem S-pen a dostanete se na okraj displeje, pero vám velmi snadno sklouzne mimo. Zkrátka rovná čelní strana by dávalo rozhodně větší smysl.

Bohužel technologie čtečky otisky prstů v displeji stále není připravena k masivnímu nasazení a tak se i na Note 8 čtečka přesunula na záda. To by v zásadě nebyl takový problém, pokud by nebyla umístěna vedle fotoaparátů. Oproti „es-osmičce“ je tedy čtečka dál od snímače, jelikož blesk se senzorem tepu byl přemístěn. Přesto je toto umístění špatné, telefon jako takový je totiž opravdu vysoký a dosáhnout pohodlně na čtečku otisků není úplně snadné.

Naštěstí Samsung integroval snímač oční duhovky. Ten je umístěn přímo nad displejem vedle telefonního reproduktoru. Jenže ani snímač duhovky není pohodlný. Vždy se musíte dívat na telefon přímo a nesmíte ho mít pod úhlem.

Pokud máte zkušenosti s touto metodou autorizace uživatele z Galaxy S8, u nového Note 8 je snímání duhovky stejná záležitost. Osobně jsem při používání měl aktivní jak odemykání duhovkou, tak otiskem. Díky tomu jsem se mohl rozhodnout pro metodu, která byla v daný moment dostupnější.

Konstrukce

Kvalita zpracování je opravdu na výborné úrovni, zde není co vytknout. Na zádech máme sklo, které se velmi snadno upatlá. Design zad mi trochu kazil nápis Duos, který má verze pro dvě SIM karty. Celkově je telefon díky poměru stran 18,5:9 vcelku úzký a vysoký. Note 8 je ve finále opravdu velký telefon díky velké úhlopříčce, takže na pohodlné ovládání jednou rukou můžete zapomenout. To ale k řadě Galaxy Note patří.

Na displej je opravdu radost pohledět, je jako stvořený ke konzumaci videí. Dojem ale trochu kazí absence stereo reproduktorů. Hlavní reproduktor je na těle totiž pouze jeden v dolní části. Přitom druhý se mohl stejně jako u jiných telefonů schovat třeba do telefonního reproduktoru. Zvuk vám  při sledování třeba seriálů vždy bude vycházet jen z jedné strany.

Na levém boku se krom dvojtlačítka pro regulaci hlasitosti našlo místo i pro Bixby tlačítko. Stále si myslím, že jeho přítomnost opravdu není potřebná. Přesto má nyní aspoň o trochu větší využití, jelikož Bixby již mluví. Při podržení tlačítka a jeho neustálého držení vám bude naslouchat. Vyvolat Bixby lze kdykoliv řečením „Hi Bixby“.

Nový Note 8 je první z této řady, jenž nabízí voděodolnost, pokud zapomeneme na Note 7. Ochrana je zajištěna certifikací IP68, což zajistí odolnost vůči ponoření do vody na 30 minut do hloubky 1,5 metru. Vodě odolá se stejnou certifikací i pero S Pen. Výhodou pak je, že displej lze pomocí stylusu ovládat i pod vodou.

Rád bych ještě zmínil obsah balení, který je totiž opravdu bohatý. Samozřejmostí je USB kabel s adaptérem do zásuvky, který podporuje rychlé nabíjení. Dále se v balení nachází kvalitní sluchátka AKG spolu s několika výměnnými špunty. Potěší pak redukce z microUSB na USB-C a také z klasického velkého USB-A na USB-C. Díky tomu můžete k telefonu připojit třeba flash disk. Krabičku doplňuje ještě sada s výměnnými hroty pro S-pen, nezbytné manuály a nakonec sponka pro vysunutí SIM karty.

Nejlepší displej

Zobrazovací panel má úhlopříčku 6,3 palce a nabízí rozlišení 2960 x 1440 pixelů. V základu po spuštění běží systém jen v rozlišení 2220 x 1080. Rozdíl po přepnutí na plné rozlišení je ale velmi těžce postřehnutelný. Jedná se samozřejmě o Super AMOLED panel, který je kryt odolným sklem Gorilla Glass 5.

Novinkou oproti displeji v Galaxy S8 je podpora HDR, konkrétně standardu HDR10. Díky tomu je displej ještě lepší a při spuštění videí právě v HDR je to opravdu úchvatná podívaná. Kvalitu displeje potvrzuje test odborníků z DisplayMate, kteří panel ohodnotili známkou A+ jako ten nejlepší. Musím pochválti velmi vysoký jas 1200 nitů, čímž je o 22 procent jasnější než displej Galaxy S8. Viditelnost na přímém denním světlě musím i z vlastní zkušenosti ohodnotit jako výbornou.

Displej na místě domovského tlačítka podporuje Force Touch – je citlivý na tlak. Pokud se softwarová tlačítka schovají a nacházíte se třeba ve hře přes celou obrazovku, stačí přitlačit na místě původního tlačítka domů. Vždy se tedy můžete jednoduše vrátit na domovskou obrazovku.

Výkon

Uvnitř tepe v současnosti nejvýkonnější procesor dostupný pro telefony Android, tedy Snapdragon 835. Evropská verze nabízí ekvivalent v podobě Exynosu 8895, což je osmijádrový čip. Pokud se podíváme na srovnání výkonu v benchmark testech, je na tom novinka úplně stejně jako es-osmička. Na aktuální iPhone 8/iPhone X to ale stačit nebude.

Operační paměť dostala do vínku 6 GB a nečekal bych, že bude rozdíl oproti 4 GB tak znatelný. Aplikací si totiž Note 8 dokáže v paměti udržet opravdu mnoho. Občas jsem byl třeba až překvapen, že při návratu k jízdním řádům otevřených naposledy den před tím, byla aplikace stále v paměti. A to jsem mezitím půl dne telefon na plno používal. Jen jsem nehrál žádné hry.

Úložiště má kapacitu 64 GB, ve světě se pak bude prodávat i verze se 128 GB a 256 GB. Základní kapacitu lze dále rozšířit paměťovými kartami microSD. Zde si ale musíte vybrat, zda budete chtít používat paměťovou kartu nebo druhou SIM kartu. Je zde totiž tzv. hybridní slot.

Oblast konektivity zajišťuje WiFi standardu 802.11ac a Bluetooth 5.0. Druhá zmíněná technologie si odbyla premiéru v S8 a nabízí čtyřikrát větší dosah a dvojnásobnou rychlost oproti předchozí generaci. Také je možné připojit dva Bluetooth reproduktory zároveň. Mobilní data vám potečou přes LTE Cat.16. Drátové připojení pak zajistí konektor USB-C verze 3.1. Díky tomu s ním lze nabíjet třeba jiná zařízení.

Baterie

Baterie disponuje kapacitou o velikosti 3300 mAh. To je méně než u top modelu Galaxy S8+, ten má ještě o 200 mAh více. Ačkoli jsou tyto dva zmíněné telefony skoro stejně velké, Note 8 má menší baterii z důvodu nutnosti někam vtěsnat stylus S Pen. Výdrž jako taková je vcelku průměrná, jeden den ale dosáhnete bez problémů. Na větší výdrž bych se již nespoléhal, vždy však záleží na vašem konkrétním vytížení.

Specifikace

  • Displej: 6,3″ 2960x 1440, Super AMOLED HDR10, Gorilla Glass 5
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 835, 64-bit, osmijádrový (4 x 2.45 GHz, 4 x 1.9 GHz)
  • Paměť: 6 GB RAM
  • Úložiště: 64 GB, microSD až do velikost 256 GB
  • Fotoaparát
    • zadní: duální 12 MPx (f/1.7 + telobjektiv f/2.4)
    • přední: 8 MPx (f/1.7)
  • Operační systém: Android 7.1.1
  • USB 3.1 (Type-C), Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 ac, NFC
  • 4G LTE, VoLTE a WiFi volání, GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo
    • GSM GPRS/EDGE (2G)
    • UMTS HSPA+ (3G)
    • LTE (4G) Cat16 s gigabitovými rychlostmi
  • rozměry: 162,5 x 74,8 x 8,6 mm, 195 gramů
  • Čtečka otisků prstů, čtečka duhovky, akcelerometr, gyroskop, kompas, proximity senzor
  • Baterie: 3230 mAh, Quick Charge 2.0, bezdrátové nabíjení

Systém včele s S Pen

Operačním systémem je Android ve verzi 7.1.1. Aktualizace na novější verzi Android 8.0 Samsung již přislíbil, kdy ale dorazí zatím jasné není. Nadstavba od výrobce je prakticky totožná se systémem Galaxy S8. Moc se mi líbí gesto pro otevření menu, stačí táhnout prstem nahoru/dolu na domovské obrazovce. Jednoduché a rychlé řešení. Pokud však preferujete možnost tradiční ikonky pro vstup do menu, v nastavení lze tuto možnost zapnout. Přizpůsobit si můžete též pozici softwarových tlačítek, tedy prohodit šipku zpět s tlačítkem multitasking.

   

Novinkou je možnost definovat dvojici aplikací, které se vždy spustí vedle sebe. Můžete si tak nastavit libovolné dvě aplikace podporující režim multi-window. Co se týče podpory dvou SIM karet, v notifikační liště hned vidíte, jakou SIM telefon preferuje pro data. U obou lze přijímat LTE najednou.

Samotnou kapitolou je pak stylus s názvem S Pen. Možností pro jeho využití je opravdu mnoho. Začneme na uzamčené obrazovce, kde hned po vytažení pera můžete začít psát a tuto poznámku si pak připnout právě na uzamčenou obrazovku v rámci always-on zobrazení. Jen je trochu škoda, že vámi připnutá poznámka se trochu zmenší a kvůli tomu je hůře čitelná.

Pokud vysunete stylus na odemčeném zařízení, otevře se pro majitele řady Note známá nabídka. V té naleznete funkce jako psaní po displeji, vytvoření nové poznámky nebo možnost překládat text na obrazovce. Můžete si sem přidat vlastního zástupce ke spuštění libovolné aplikace.

   

Na nějaké delší psaní poznámek se podle mě Note úplně nehodí. Na to je přeci jen displej stále malý a pro tuto činnost je mnohem vhodnější regulérní tablet. Na rychlé poznamenání je to ale skvělá věc. S Pen jsem velmi často používal pro ovládání systému, jelikož je to přesnější a občas i trochu pohodlnější než prstem. Stylus je skvělý a velmi přesný na práci s textem, při podržení tlačítka na S Pen například označujete text na obrazovce.

Poprvé duální fotoaparát

Duální fotoaparáty jsou trend poslední doby a nově se do této funkce pouští i Samsung. Využití dvou snímačů bývá ale různé. Huawei a další dávají druhý snímač černobílý, LG a Moto nabízejí navíc širokoúhlý snímač a Apple používá teleobjektiv s dvojnásobným přiblížením. Osobně se mi nejvíc zamlouvá řešení od LG. Samsung sáhl po stejném řešení jako Apple u iPhone Plus.

Duální fotoaparát

Velkou novinkou, kterou se výrobce náležitě chlubí, je duální optická stabilizace. Je to jedna z věcí, kterou jsem vytýkal iPhone 7 Plus vloni v recenzi. První snímač u Note 8 je v podstatě stejný 12MPx senzor jako u Galaxy S8. Sekundární teleobjektiv nabízí 12 MPx, světelnost f/2.4 a slouží k dvojnásobnému optickému přiblížení a efektu rozmazaného pozadí. Jelikož má ale hlavní snímač lepší světelnost f/1.7, je v horších světelných podmínkách použit pouze digitální zoom.

 

 

 

Živé zaostření

Druhou funkcí, kterou dva snímače na zádech umožňují, je živé zaostření. Jedná se o rozmazání pozadí, které funguje velmi podobně jako právě portrét mód na iPhonech. Výsledky jsou obdobné, občas je rozmazání velmi povedené, jindy se rozmaže něco špatně. Problém dělají především dlouhé vlasy či pokud barva pozadí splývá s barvou vlasů. Pár zdařilých snímků můžete vidět níže, pro další ukázky navštivte galerii na Google Photos.

Po vyfocení lze intenzitu rozmazání nastavit či úplně vypnout. Spolu s jednou fotkou z teleobjektivu s rozmazaným pozadí se vyfotí i standardní snímek. Mezi tou lze přepínat a není v systému jako další fotka. Tuto funkci lze ale vypnout.

 

Standardní fotografie

K dispozici je samozřejmě optická stabilizace, bleskurychlé ostření dual-pixel a možnost ukládat do formátu RAW. Nahrávání videa probíhá maximálně ve 4K při 30 fps nebo v rozlišení FullHD při 60 fps. Zpomalené záběry natočíte pouze v rozlišení 720p při 240 fps.

Výsledné snímky jsou povedené a téměř stejné jako u S8. Menší výtky by se ale k jinam perfektním snímkům našly – někdy až příliš kontrastní barvy a agresivní post-processing, tedy především velké softwarové doostřování. Fotky jsou ale pro běžného uživatele velmi líbivé, včetně nočních snímků.

 

 

 

Více testovacích snímků naleznete zde v galerii na Google Photos

Zhodnocení – Note 8 míří vysoko

Ačkoli někteří po loňském fiasku zmiňovali konec řady Note, tak ta se letos vrátila v plné parádě. Přináší tu opravdu nejlepší výbavu na trhu. Velkou novinkou je u Samsungu použití duálního fotoaparátu, který fotí opravdu velmi dobře a řadí se mezi špičku. Zpracování je perfektní, výkonu je dostatek a displej patří mezi to nejlepší na trhu. Samozřejmostí řady Note je pak S Pen. Ten zkrátka plní svůj účel a nabízí spoustu funkcí. Menší nedostatky se ale přeci jen najdou na Note 8. V první řadě umístění čtečky otisků není ideální a postrádal jsem stereo reproduktory.

Nyní se však dostáváme k cenovce, která se zastavila na hodnotě 27 tisíc korun. Pokud nevyžadujete S Pen a omrzíte duální fotoaparát, můžete sáhnout po Galaxy S8+. Ušetříte několik tisíc a navíc získáte větší baterii. Pokud by vám stačila klasická Galaxy S8, ušetříte kolem 8 tisíc korun. Přitom jsou si telefony opravdu dost podobné.

Klady:

  • Kvalitní zpracování
  • Krásný design
  • Vysoký výkon
  • Špičkový displej

Zápory:

  • Umístění čtečky otisků prstů
  • Nemá stereo reproduktory
  • Příliš vysoký displej
  • Vysoká cena

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Ochrana je zajištěna certifikací IP68, což zajistí odolnost vůči ponoření do vody na 30 minut do hloubky 1,5 metru.Ale IP 68 znamená nepřetržité ponoření do vody,to co píšete je IP67.Tak jak to je

Miroslav Růžička

VIP 23. 10. 2017, 19:55

Certifikace IP68 je znamená:
„Chráněno proti potopení do vody. Zařízení je schopné nepřetržitého potopení do vody za podmínek, které určí výrobce zařízení.“
Certifikace IP67 zajišťuje krytí vodou pouze DO 1 metru. Zde, jak píšu v recenzi, je do hloubky 1,5 metru, proto Samsung správně uvádí IP68.

Mám SG8+, mohl bych u něj dostat, ale kvuli SPen jdu do Note 8.

ad velikost displeje a minimální rámečky: výrobci (pro mne bohužel) nasadili trend, že místo zanechání stejné úhlopříčky jako u minulých modelů a zmenšení přístroje, tak velikost přístrojů zůstala a zvětšil se displej

Karel Čapka

VIP 25. 9. 2017, 18:48

Já to třeba považuji za super krok.

Já ne už jen kvůli čtečkám který se z přední strany přesunou na záda vyjma výrobců který to dělají i když nemusí.

Jsem zvědavý jakou prodejnost bude mít podle mě tohle není nástupce pokud se ustupovalo tam co se nejvíc používá jako je čtečka otisků,nudloidní displej, baterie a nejlepší je když si tam chce někdo pustit 16 : 9 video a roztáhne ho na celý displej tak ještě to tam sám napíše že se musí oříznout. Jediný poslední model který byl opravdový nástupce je note 7.

Erik Bezeréti

15. 9. 2017, 6:30

S tím displejem 16:9 je to hodně subjektivní. Sám mám LG G6 (displej 2:1 nebo chcete-li 18:9) a na poměr stran displeje si člověk zvykne strašně brzy a přijde mi naopak praktičtější, než klasický 16:9.

Mě jde o videa 16 : 9 kterých mám ve svém starém Note 3 hodně že je ořezává tak že se kus obrazu ztratí někde v tom zaoblení a když jsem to vyděl na živo tak mě to vadilo a hodně hlavně je to strašná nudle.

To ořezání displeje jde snad nastavit, aby to nedělalo, ale pak zas lidi budou proti, že tam budou černé okraje v displeji, ale přitom dovedou pochopit jednu věc. To video bude stejně velké, jako třeba u xperie xz premium, která je skoro stejně vělká, jak note, ale má ramečky, jak prase. U obou telefonu bude video stejné. Note má vyhodu v protáhlem displeji při prohlížení vebu, čtení, či zaplých dvou aplikací naráz. Video si člověk nastavi a furt je větší, než u většiny jiných telefonu nebo stejné u telefonů stejné velikosti, a pohodlnější prohlížení webu máte, jak bonus. Nechápu, co furt řešíte ořezy

No video stejný bude ale XZ premium má ale taky klasický poměr stran displeje tudíž žádný ořez ale video je tak jak má být ale note má nudli tak že tak pruhy nechci ořezaný video taky ne a pod 5,7 “ nejdu.

Přemysl Vaculík

VIP 15. 9. 2017, 7:04

Mohu potvrdit, 18:9 je praktičtější na používání. Jen se to nesmí přehnat. Note 8 je na mě moc velký.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat