Samsung Galaxy S8 – vzhůru do nekonečna a ještě dál recenze

Samsung Galaxy S8 – vzhůru do nekonečna a ještě dál [recenze]
2017-05-04T12:24:29+02:00
• 28. 4. 2017

Zdroj: Dotekomanie.cz

13

Řada Galaxy S si již od svého prvního modelu vcelku držela svůj charakteristický design. Mám tím na mysli především tlačítka pod displejem, z čehož to prostřední bylo vždy fyzické. Těmto časům je ale konec a S8 přichází s „bezrámečkovým“ designem. Jenže co dalšího se vlastně změnilo? Nejedná se jen o decentní evoluci S7 s větším displejem?

Design – konečně změna

Displej zabírající téměř celou přední stranu telefonu, to je jasný trend letošního roku. Samsung nezůstal pozadu a představil Galaxy S8 s tak zvaným „Infinity displejem“. To znamená, že všechny tlačítka pod displejem jsou pryč. Nahradily je softwarová na displeji jako třeba u telefonů Nexus.

Ohledně designu velmi chválím zachování stejně velkého rámečku nad a pod displejem. Pokud je totiž například jako u Xiaomi MiMix prostor nesymetrický, nepůsobí to tak dobře. Na test se nám dostala menší varianta S8, přičemž existuje ještě S8+. Oproti loňskému roku mají ale obě verze zahnutý displej jako vloni měla S7 edge.

 

Telefon jako takový je vcelku kompaktní, rozhodně bych neřekl, že má jeho zobrazovací panel úhlopříčku 5,8 palců. Za to může především použití poměru stran 18,5:9, což z něj dělá úzkou nudli. V praxi to znamená, že velmi dobře padne do ruky. Pro porovnání – jeho šířka je stejná jako u menšího iPhonu s úhlopříčkou pouze 4,7 palce. Komfort ovládání však výrazně snižuje fakt, že je displej velmi vysoký a třeba takové vysouvání notifikační lišty je tak vcelku obtížné.

Subjektivně musím říct, že „es-osmička“ je opravdu krásné zařízení. Obdobně reagovalo i moje okolí a dnešní telefony jako třeba iPhone nebo Pixel vedle něj vypadají zastarale. Testovali jsme stříbrnou verzi, přičemž stříbrnou je obarven kovový rámeček a skleněná záda. Stříbrná záda pak velmi mění odstín v závislosti na okolím světlu, někdy jsou téměř bílá, jindy zase tmavě šedá.

 

Čelní panel je u všech barev černý, aby zakryl všechny integrované senzory. A že jich tu je opravdu dost – senzor okolního osvětlení, senzor přiblížení, infračervený senzor duhovky, indikační LED dioda, a pak samozřejmě přední fotoaparát a telefonní reproduktor.

Dílenské zpracování je pak samozřejmě na vynikající úrovni a není co vytknout. Jako samozřejmost lze považovat i certifikaci IP68, tedy především odolnost vůči ponoření do vody na 30 minut do hloubky 1,5 metru. Krom námi testované stříbrné varianty bude dostupná ještě černá, modrá, fialová a zlatá.

Kam se čtečkou otisků?

Jednu daň si ale „infinity“ displej přeci jen vzal, a to nutnost přesunout čtečku otisků prstů na záda. Původně se předpokládalo, že právě čtečka bude integrována v displeji. Tato technologie však bohužel není ještě připravena k nasazení ve finálním produktu. Kvůli tomu se čtečka údajně na poslední chvíli přesunula na záda, a to na velmi nepraktické místo. Přímo vedle fotoaparátu.

Ačkoli je sice vcelku rychlá, velmi často se mi stávalo, že sem ji špatně nahmatal a zakryl pouze její část. V této situaci bohužel nedojde k odemčení, váš prst musí zakrýt celou plochu čtečky. Čtečka je umístěna také velmi vysoko, což je problém především u větší S8+. Velmi často si též omylem upatláte čočku fotoaparátu, na což upozorňuje i sám výrobce v aplikaci fotoaparátu. Navíc, pokud vám leží telefon na stole, se čtečkou na zádech máte zcela smůlu a neodemknete jej vůbec.

čtečka otisku prstů

Dobře, tak čtečka otisků prstů není ideální biometrická ochrana, ale je tu přeci vpředu čtečka oční duhovky, nebo ne? Ano, je, její spolehlivost a použitelnost v praxi je ale ještě horší. Od dob Lumie 950, kde jsem tuto technologii poprvé testoval, se vlastně nic nezměnilo. Pro úspěšné odemčení je nutné mít oči ve vzdálenosti do 30 centimetrů, a nesmí být moc pod úhlem. Na sluníčku je pak funkčnost také špatná, jelikož čtení duhovky probíhá pomocí infračerveného světla.

Nakonec máte možnost uzamknout telefon pomocí funkce rozpoznání obličeje. To ale není příliš bezpečné, jelikož v současné době lze tuto funkci obejít obrázkem vašeho obličeje. Spolehlivost jako taková je vcelku dobrá, jen ve tmě tato funkce z logických důvodů nefunguje.

Velmi ale chválím vyřešení situace s tlačítkem domů jako takovým. S hardwarovým tlačítkem jste se mohli kdykoliv vrátit na domovskou obrazovku – tlačítko logicky nezmizí. Na toto Samsung myslel, a i pokud se softwarová tlačítka schovají a nacházíte se třeba ve hře přes celou obrazovku, stačí přitlačit na místě původního tlačítka domů. Vždy se tedy můžete jednoduše vrátit na domovskou obrazovku.

Stereo reproduktory chybí

Stereo reproduktory se pomalu stávají standardem. Tato módní vlna ale bohužel Samsung minula a na těle tak nalezneme pouze jeden hlasitý reproduktor umístěn dole vedle konektoru USB-C a 3,5mm jacku pro připojení sluchátek. Tento trend, odstranění konektoru sluchátek, naopak výrobce ignoroval a je to dobře. Trochu mě ale zaráží, že tyto konektory spolu s reproduktorem nejsou zarovnány „na jednom řádku“.

Obsah balení již poslední dobou v recenzích vynechávám, protože se nejedná o nic zajímavého. U Galaxy S8 tomu je ale jinak, protože jsou v krabičce vcelku zajímavé věci. Prvním z nich je adaptér z microUSB na USB-C. Ačkoli S8 rozhodně není první telefon s tímto novým standardem, takovýto adaptér je rozhodně plus. Rozhodně to usnadní přechod na nový typ a také třeba nemusíte vyhazovat své staré kabely.

Dalším zajímavým artiklem je adaptér z USB-C na plnohodnotné USB. Díky tomu tak není problém připojit třeba myš nebo externí úložiště. Balení pak doplňují špuntová sluchátka značky AKG a samozřejmostí je také kabel USB-C a adaptér do zásuvky.

„Nekonečný displej“

Samotnému displeji není co vytknout, jedná se o perfektní zobrazovací panel typu Super AMOLED. Jeho kvalitu dokazují i výsledky testů od DisplayMate. Barevný gamut je nadstandardní (116 procent DCI-P3), a to samé lze říci a maximálním jasu, který dosahuje až 1000 nitů. To zajišťuje vynikající čitelnost na přímém slunci.

S8 získala také certifikaci Mobile HDR Premium od UHD Alliance, což kvalitu jen potvrzuje. Rozlišení činí sice 2960 x 1440 (Quad HD+) s jemností 570 ppi, v základu však telefon běží pouze ve FullHD+. To je ale zcela dostačující a nějakého rozdílu mezi těmito dvěma rozlišeními si prakticky nevšimnete. Barvy jsou pak v základu vcelku kontrastní, pokud vám toto nastavení nevyhovuje, lze jej změnit.

Galaxy S8

Poměr stran je velmi netradiční a to, jak jsem již zmínil, 18.5:9. Nelze jednoznačně říct, že je to pozitivní nebo negativní vlastnost. Plusem je například více místa na dvě aplikace běžící vedle sebe nebo vidíte delší konverzaci s tím, s kým si píšete. Mínus je však ten, že při sledování většiny videí budete mít po stranách černé proužky, jelikož jsou málokdy v jiném formátu než 16:9. Také některé aplikace a hry běží s černými proužky, zde je to ale spíš otázku času, než je vývojáři přizpůsobí.

V systému je nově nativně integrován filtr modrého světla, což zajistí příjemnější barevný nádech v tmavých prostorech a ve večerních hodinách. Samozřejmostí je také Always-On displej, tedy zobrazení času a notifikací na „zhasnutém“ displeji. Velice pak oceňuji, že lze nastavit časové rozmezí, kdy bude tato funkce neaktivní. V noci, v úplné tmě, totiž svítící hodiny vcelku ruší. Jednu výtku přímo související s displejem bych ale nakonec měl. Tou je automatická regulace jasu, která občas nastaví jas až příliš nízký nebo naopak moc vysoký.

Výkonu dostatek

Galaxy S8 je první telefon na trhu s novým Snapdragonem 835. Na evropský trh, a tedy i k nám do redakce, však dorazila varianta s trošičku výkonnějším Exynosem 8895. Oba procesory pak spojuje především 10nm výrobní proces, což zajišťuje větší úsporu baterie a zároveň vyšší výkon ve srovnání s předešlou generací. Ačkoli oficiální stránky neuvádí u varianty s procesorem Exynos podporu evropského navigačního systému Galileo, náš testovaný kousek jeho signál přijímal. Galileo je již v provozu a dokáže dost zpřesnit lokalizaci polohy.

Při běžném používání je výkonu opravdu dostatek a nenarazil jsem na aplikaci, kde by se telefon zadýchal. Provedl jsem také několik benchmark testů a S8 je opravdu na vrcholu, viz tabulka níže.

Operační paměť má kapacitu 4 GB, což je dostačující. Vnitřní úložiště má jen jednu jedinou velikost a to 64 GB – aspoň na našem trhu. Za tento krok Samsung chválím, k dispozici je sice ještě slot na paměťové karty microSD, ale myslím, že ho ani většina uživatelů tolik nevyužije. Místa je zkrátka dostatek.

Dva Bluetooth reproduktory zároveň

Oblast konektivity většinou není nijak zajímavá. Rychlá WiFi a LTE je již standard. Novinkou je ale Bluetooth verze 5.0. Galaxy S8 je první telefon, který s touto technologií přichází. Výhodou je až čtyřikrát větší dosah a dvojnásobná rychlost. Díky druhé vlastnosti je možné připojit dva Bluetooth reproduktory zároveň.

To jsem osobně v praxi vyzkoušel a není to žádná sláva. Bohužel nejsou reproduktory dostatečně časově synchronizovány a na jednom hrála hudba vždy o pár setin později. Ve finále to znělo jako velká ozvěna. Na tento neduh ale upozorňuje i sám výrobce v nastavení této funkce. Využití tak místo dvou reproduktorů najde třeba pro připojení dvou Bluetooth sluchátek, kdy každý uživatel uslyší jen jedny a malé zpoždění mu bude jedno.

Baterie

Co se kapacity týče, nabízí 3000 mAh. Stejnou kapacitu nabízela i loňská S7 a ta měla o dost menší displej. Naopak má ale S8 výhodu v úspornějším procesoru. Pokud však porovnám osobně výdrž model S7 edge (který jsem vloni testoval) s novinkou, tak právě letošní model nabízí trochu horší výdrž. Ano, pokud bychom porovnávali s modelem plus, tak by rozdíl nemusel být znatelný, jelikož ten má 3500 mAh. Každopádně – abych to shrnul, od S8 čekejte výdrž jeden den při plném využívání a ani o trochu více.

Systém

Operačním systémem je jak jinak než Android s typickou nadstavbou od Samsungu. Ta se již zbavila názvu TouchWiz a nově se jmenuje čistě jen Samsung UX. Aktuálně dostupná verze Androidu pro tento model je 7.0, určitě však můžeme očekávat aktualizaci na novější verzi v blízkých měsících.

Samotná nadstavba je značně odlehčena, a také nabízí dostatek možností přizpůsobení. Moc se mi líbí gesto pro otevření menu, stačí táhnout prstem nahoru/dolu na domovské obrazovce. Jednoduché a rychlé řešení. Pokud však preferujete možnost tradiční ikonky pro vstup do menu, v nastavení lze tuto možnost zapnout. Přizpůsobit si můžete též pozici softwarových tlačítek, tedy prohodit šipku zpět s tlačítkem multitasking.

   

Na domovské obrazovce úplně vlevo se pak ukrývá asistentka Bixby. Trochu mě zarazilo, že přechod na tuto obrazovku ve většině případech není plynulý a seká se. Něco takové bych u telefon s cenovkou přes 20 tisíc opravdu nečekal. Samotná Bixby má také tlačítko na levém boku telefonu, což mi opravdu přijde zbytečné. Asistentka umí zhruba to samé jako Google Now, přijde mi ale na rozdíl od řešení Googlu docela nepřehledná. Důležité je také zmínit, že zatím nemluví.

K dispozici je také postranní panel, kde můžete využívat funkce jako rychlý přístup k vybraným aplikacím, kontaktům nebo se rychle podívat na počasí. Zajímavou funkcí, která je tak trochu převzatá z Note 7, je možnost vytvořit nejen screenshot ale i animaci GIF z výběru na obrazovce.

Fotoaparát – déjà vu?

U fotoaparátu si myslím, že je tak trochu škoda, že ho Samsung nějak neinovoval. Pouze se poupravil algoritmus pro zpracování fotografií, jinak má nová S8 totiž úplně stejný snímač jako loňský model. Ne že by právě S7 fotila nějak špatně. Spíše mám na mysli například absenci druhé kamery pro optický zoom a rozmazané pozadí, a nebo 960 fps slow motion. Zkrátka posunout vývoj dál a nestagnovat.

Senzor nabízí rozlišení 12 MPx se světelností f/1.7, což je jedna z nejnižších na trhu. K dispozici je samozřejmě optická stabilizace, bleskurychlé ostření dual-pixel a možnost ukládat do formátu RAW. Nahrávání videa probíhá maximálně ve 4K při 30 fps nebo v rozlišení FullHD při 60 fps. Zpomalené záběry natočíte pouze v rozlišení 720p při 240 fps.

Výsledné snímky jsou povedené a téměř stejné jako u S7. Vytkl bych jim tedy stejné věci – někdy až příliš kontrastní barvy, což můžeme vidět na první fotce níže. Za velký mínus považuji velmi agresivní post-processing, tedy především velké softwarové doostřování. Fotky jsou ale pro běžného uživatele velmi líbivé a potěší také, že se mi ani jednou nepodařilo vyfotit rozmazaný snímek.

 

 

 

Další testovací snímky naleznete v této galerii na Google Photos

Zhodnocení

Ačkoli jsem v průběhu recenze měl několik výtek, jedná se spíše o detaily, které člověk přehlédne. Galaxy S8 je totiž nejen výborně vybavený, ale především krásný telefon. Oproti předchozí generaci sice nepřináší revoluční funkce, přináší ale nový design, který si zamilujete. A rozhodně se také odlišíte v okolí, lidi nová „es-osmička“ zkrátka zajímá.

Displej je sice ohromný, zařízení jako takové je ale překvapivě malé. Fotoaparát je v podstatě stejný jako vloni, což je trochu škoda. Na druhou stranu stále fotí srovnatelně s konkurencí a jediný problém vidím v příliš velkém doostřováním. Nakonec největší výtku mám k umístění čtečky otisku prstů, jelikož čtečka duhovky není spolehlivá náhrada. Cena začíná na 21 tisících korunách za standardní velikost. Je to sice hodně, dostanete ale to nejlepší na trhu se systémem Android.

Galaxy S8

Klady

  • Kvalitní zpracování
  • Krásný design
  • Vysoký výkon
  • Špičkový displej
  • Always-on displej
  • Má 3,5mm jack pro sluchátka

Zápory

  • Umístění čtečky otisků prstů
  • Nemá stereo reproduktory
  • Žádná inovace v oblasti fotoaparátu
  • Chybí infraport
  • Příliš vysoký displej
  • Zbytečné Bixby tlačítko
HEUREKASamsung Galaxy S8 G950F 64GB na Heureka.czSamsung Galaxy S8 G950F...Cena od 5 310 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené) HEUREKASamsung Galaxy S8+ G955F 64GB na Heureka.czSamsung Galaxy S8+ G955F...Cena od 5 919 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Marek Dostal

15. 5. 2017, 13:06

Muzu se zeptat, je prenos dat mezi PC a S8 na rychlosti USB3 nebo USB2? Zajimalo by mne, zda osazeni konektorem 3.1 je pouze kosmeticka zalezitost + moznost symetrickeho zasunuti ale pritom tam je pouze rychlost usb 2.0 nebo je to fakt naslednovnik Note3 kam samsung konecne dal USB 3.0 a umoznil rychly prenos dat. Diky Mak

David Pilař

15. 5. 2017, 15:36

Telefon podporuje USB 3.1, takže konektor není jen z kosmetických důvodů a opravdu umožňuje rychlejší přenos. Bohužel kabel, který Samsung s telefonem dodává, je jen USB 2.0, takže pro rychlejší přenosy je nutné zakoupit i k tomuto určený kabel.

S8 jsem měl v hledáčku jako nástupce za moji již zcela zabržděnou a nevyhovující S4 (odchází paměťové buňky, takže vše trvá čím dál dýl). Nakonec jsem si ale koupil S7, protože S8 mi nevyhovuje z následujícího:

1. Moc vysoký (pro ty, co nosí mobil v přední kapse u kalhot je tohle vážně problém), tohle je pro mě deal break.
2. Blbě umístěná čtečka otisků prstů
3. Naprosto nepoužitelný Bixby tlačítko pro většinu světa

Jinak co se týka S7, tak S8 trpí stejným problémem se zakrytím repráčku při hraní her. Naopak u S8 se mi líbí 64GB vestavěná UFS 2.x (S4 s 16GB – reálně 7GB – měla dost problém s nedostatkem paměti, 32GB u S7 není žádná výhra).

Martin Mlýnek

29. 4. 2017, 21:53

To jste si jen opsali nějaké informace z internetu a neotestovali jestli podporuje Galileo? Protože 3 různé GPS testovací aplikace na mé S8 satelity Galileo našly.

Miroslav Růžička

VIP 30. 4. 2017, 11:10

Díky za upozornění, opravdu je to tak, ono totiž oficiální stránky Samsungu u Exynosu 8895 podporu Galileo nezmiňují, opraveno

Ohledně foťáku se bohužel mílíte. S8 má jiný senzor než S7. Inovace se tedy koná. S7 má IMX260/ISOCELL S5K2L1 vs S8 má IMX 333/ISOCELL S5K2L2

Miroslav Růžička

VIP 29. 4. 2017, 15:07

Jejich označení je možná jiné, jedná se ale o prakticky totožné snímače, sám Samsung to tak prezentoval. A v praxi fotí téměř identicky jako S7, takže inovace se opravdu nekoná.

Daniel Rokos

29. 4. 2017, 9:52

Žádnej TouchWiz se už nekoná.

Tomáš Dvořák

28. 4. 2017, 23:03

Mít čistý Android a čtečku pod čočkou fotoaparátu, byl by pro mě jasnou volbou, hlavně tedy ta jejich nadstavba je pro mě skutečně nepřekonatelnou překážkou.

Karel Čapka

VIP 29. 4. 2017, 8:27

Ano, máte pravdu. TouchWiz je pro me taky velikou překážkou.

Přemysl Vaculík

VIP 28. 4. 2017, 21:15

Stereo reproduktory by měly být standard.

Pavel Novák

28. 4. 2017, 19:38

Adaptér z USB-micro na USB-C běžně dává Huawei i Honor.

Miroslav Růžička

VIP 28. 4. 2017, 19:48

Děkuji za upřesnění, zrovna telefony této značky jsem v poslední době netestoval, upravil jsem to v recenzi

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat