Ysfen F8 – záložní odolný tlačítkový mobil recenze

Ysfen F8 – záložní odolný tlačítkový mobil [recenze]
2017-09-15T08:55:43+02:00
• 14. 9. 2017
3

Výrobci chytrých telefonů se snaží udělat své telefony odolnější, používají lepší tvrzenější skla, odolnější materiály, různé stupně voděoodolnosti, tvrzené okraje a lepší kryty. Nedávno například Ulefone představil vylepšený model Armor 2, který nabízí poměrně slušný výkon za přijatelnou cenu. Pokud však nejste fandové do odolných chytrých telefonů a chcete doopravdy něco pořádného, zkuste tlačítkový Ysfen F8, který je voděodolný, prachu odolný a prakticky nezničitelný. Navíc cena skoro nezničitelného telefonu je necelých 600 Kč.

Yfsen F8

Stará dobrá klasika

Ysfen F8 je stejně tak odolný jako stará dobrá Nokia 3310, avšak nabízí o něco více, například voděodolnost či fotoaparát nebo velice silnou svítilnu. F8 je vybaven proprietárním systémem, který nabízí pouze základní možnosti. Mezi ně patří dvě podstatné věci, a to je volání a sms. Pokud vložíte SIM kartu českého operátora, nepřijde vám pravděpodobně potvrzovací sms o nastavení telefonu (alespoň od T-Mobile ne) a ani u operátora si nemůžete telefon tzv. aktivovat.

Každopádně na českých frekvencích volání a sms fungují bez problémů. Akorát anténa telefonu není příliš silná, a tak když jste v budově, je signál oslaben. Navíc na telefonu je umístěn mikrofon na boku, tedy špatně snímá zvuk a často si ho zakryjete rukou. U psaní sms si člověk opět musí zvyknout na 12tlačítkovou klávesnici, kde se musí písmenka postupně vyťukávat.

Yfsen F8

Telefon má 64MB interní úložiště, avšak bez přidané SD karty (podpora až 16 GB) nepořídíte jakoukoliv fotografii, video či zvukovou nahrávku. Pokud si kartu do telefonu vložíte, nezaznamenáte nijak skvělé snímky či video. Kamera má 0,3 MPx a její kvalita je značně slabá, avšak u tohoto telefonu to není žádná podstatná funkce. Na video se můžete podívat zde. Fotoaparát je zde spíše pouze povinností, funkčnost je nulová.

Po kliknutí na hlavní tlačítko se uživatel dostane do menu, kde je nabídka devíti položek. Jsou zde kontakty, nepřijaté hovory, sms. Na druhém řádku je položka multimédií, kde je možné fotit, natáčet, pustit hudbu, přehrát video, pustit rádio (funguje bez jakékoli další periferie a signál chytá poměrně dobře) nebo si můžete prohlížet obrázky.

Dále v hlavním menu je položka internet, která ale nejde, jelikož od operátor nedokázal tento telefon nastavit připojení. Sice můžete mít data povolená, avšak prohlížeč vám fungovat nebude. Navíc je zde pouze GSM síť o frekvencích 850/900/1800/1900 MHz, tedy byste museli čekat „hodinu, dvě“, než se vám načte jedna stránka.

Poslední položkou na druhém řádku je kolonka nastavení, kde je podnabídka pouze s dalšími čtyřmi položkami, jako je nastavení telefonu, nastavení displeje, zabezpečení telefonu a nastavení hovorů.

Yfsen F8
Na posledním řádku se nachází profily, kde je možné si nastavit, jak hlasité chcete vyzvánění. Jednotlivé profily je možné upravovat dle libosti. Osmou položkou je ikonka nástrojů, která nabízí různé funkce telefonu. Například nabíjení z Ysfenu do jiného telefonu, dále je zde kalendář, zapínání led diody, ovládání budíku a kalkulačka.

Ysfen F8 má dokonce i Bluetooth, to funguje bez problémů, párování telefonů mezi sebou je rychlé a přenos dat je taktéž rychlý. Bohužel počítač s Windows 10 nebyl zařízení schopen najít, objevily ho akorát jiné mobilní telefony. V nástrojích se ukrývá ještě funkce zobrazení hodin, stopek a časovače. Taktéž tu nalezneme nahrávání zvuku či ebook, u kterého ale bohužel nevím, jaký soubor otevře. Návod je pouze v čínštině a výrobce samotný nemá ani vlastní stránky. PDF či Epub dokument zde však nepřečtete.

Yfsen F8 Yfsen F8

Poslední položkou v hlavním menu je správce souborů, který vám ukáže všechny soubory uložené na kartě. Na domovské obrazovce je možnost rychlé volby pomocí čtyř joystickových tlačítek.

Horní tlačítko umožní rychlý vstup do kamery, ta se alespoň neseká. Spodní tlačítko vás přesune do hudebního přehrávače. Kliknutím doprava se dostanete do smsek a kliknutím doleva se dostanete do nastavení možnosti, aby váš telefon sloužil jako powerbanka či nikoli.

Odolná cihlička

Co se týče výkonu, tak proprietární neznámý systém je velice nenáročný a jeho reakce jsou svižné. Jediné, co je možné si v systému upravovat, jsou zvukové profily a pozadí obrazovky. Samotná obrazovka má 2,4″ a je krytá plastem. Je na ní krycí nálepka, ta však nevydrží dlouho. Poté se plastový kryt displeje snadno poškrábe, avšak i tak vydrží silné nárazy.

Telefon má 180 gramů a nepatří mezi ty lehčí, avšak tato gramáž je u dnešních zvětšujících se chytrých telefonů stále běžnější. Problémem je neforemní konstrukce telefonu, ta je sice ve tvaru standardního tlačítkového telefonu, ale kvůli tlusté baterce je hloubka telefonu 2,5 cm, což už je v kapse značně znatelné.

Baterie má na sobě napsanou kapacitu 8800 mAh, avšak na stránkách prodejce je napsáno 2600 mAh. Na dotaz prodejce odpověděl, že kapacita by měla být 2600, nikoli 8800 mAh. Pokud by se ale jednalo o baterii s nižší kapacitou, nemusela by být tak tlustá. Jenže pokud chceme telefon využít jako powerbanku, tak baterie dlouho nevydrží a Ysfen se brzy vybije.

Nabíjení trvá přes čtyři hodiny. Při běžném režimu volání, sms, denně na pár minut rádio a svítilna, tak za týden používání klesne baterie přibližně o 20 %. Pokud byste rádio poslouchali například hodinu denně, tak za tři až pět dní máte vybito. Hodně energie spotřebovává i ona svítilna. Zajímavostí též je, že k baterii se dostanete pouze po odšroubování zadního krytu, proto je v balení též přiložen malý šroubováček.

Každopádně telefon se velice dobře drží v rukou a příjemně se na něm píše. Tlačítka jsou pro prsty velice dobře dostupná a snadno se mačkají. Akorát hlavní tlačítko, kterým se dostává do menu a též při dlouhém podržení se jím zapíná silná led dioda, tak zabírá hodně místa a vedlejší joystiková tlačítka jsou bohužel užší.

Ysfen F8 je telefon, který vydrží snad vše. Při testování byl mimo jiné:

  • zkopáván ze schodů (3 x 15 schodů)
  • sprchován, namáčen, potápěn a necháván pod silně tekoucí vodou
  • byl házen po zemi z různých výšek (max 2,5 m) na různé podklady (zem, travnatá zem, asfalt, lino, panely)
  • bylo s ním vší silou praštěno o zem a následně se odrazil o zeď a spadl na zem (poté v něm něco malého začalo chrastit, na funkčnosti to však vliv nemělo)
  • byl i zašpiněn pískem, prachem a různými nečistotami

Telefon během testování zaznamenal jen malé oděrky na gumovém krytím plus menší chrastění neznámé součástky uvnitř těla. Po odloupnutí plastové krycí nálepky se mírně poškrabal displej (plast). Funkčnost však zůstala nezměněná.

Svítivost ledky ve tmě

Stojí za koupi?

Určitě ano. A to i v případě, že máte chytrý telefon, se kterým jste naprosto spokojeni. Ysfen F8 poslouží jako záložní telefon, který se jen tak nevybije (dle propočtů vydrží měsíc při běžném nenáročném denním používání), navíc ho stěží rozbijete, a navíc ho ani neutopíte. V případě nouze vám poslouží i jako powerbanka. Silná led dioda překoná kdejakou svítilnu a FM rádio zpříjemní jakoukoli chvíli.

Problém je pouze, že operátoři pravděpodobně nedokáží telefon pro české podmínky nastavit, tedy nemůžete používat mobilní internet a Wi-Fi připojení zde nehledejte. Taktéž je nevýhodou, že telefon není v češtině. Z bližších jazyků je dostupná angličtina či němčina. Samotná kvalita hovorů taktéž není uspokojující a pokud chcete mít jistotu, že vás druhá strana dobře slyší, musíte zvýšit hlas. Avšak za cenu 600 Kč jsou nedostatky vysoce přebity klady tohoto telefonu Ysfen F8.

Za poskytnutí telefonu děkujeme prodejci Sunsky. U něho si můžete nerozbitný telefon Ysfen F8 pořídit za necelých 600 Kč.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

SticklerStickleru

14. 9. 2017, 21:31

Husty, jeste by to chtelo nejakou CZ stranku kde to koupim :D

Karel Čapka

VIP 14. 9. 2017, 21:58

Koupit můžete pouze v obchodě SunSky. Zaslání z Číny akorát déle trvá, to je vše, nemusíte se toho bát :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat