Jak vypovědět smlouvu mobilnímu operátorovi? Písemně, osobně i telefonicky sponzorovaný článek

Jak vypovědět smlouvu mobilnímu operátorovi? Písemně, osobně i telefonicky [sponzorovaný článek]
2017-09-14T14:54:15+02:00
• 14. 9. 2017

I přestože jste si před pár lety libovali, jak jste si sjednali výhodný mobilní tarif, dnes už vám nemusí vyhovovat. Pokud si každý měsíc stěžujete na málo volných minut a drahá data, je na čase udělat změnu. Najděte si lepší nabídku u nového operátora a vypovězte drahé a nevyhovující služby u vašeho starého operátora.

Po letech spokojenosti občas přijde čas prozření. Využíváte-li služby od jednoho operátora dlouhá léta, mnohdy se ani nezajímáte o jiné nabídky. A tak není divu, že nemáte vůbec tušení o tom, že konkurence nabízí výhodnější mobilní tarify. Avšak nikdy není pozdě na změnu. Stačí ukončit smlouvu u stávajícího operátora a přejít k novému. Víte, jak na to?

Při výpovědi záleží na typu využívání mobilních služeb

Na výpověď smlouvy neexistuje jednotné řešení. Postup se tak liší podle toho, zda máte předplacenou kartu, sjednaný mobilní tarif na dobu určitou nebo neurčitou a zda jste k tarifu získali zvýhodnění mobilní telefon nebo tablet.

1. Předplacená karta

Nejjednodušší ukončení mají ti s předplacenou kartou. V tomto případě stačí, když přestanete využívat mobilní služby a začnete využívat služby nového operátora. Po čase mobilní operátor vaši starou kartu zcela deaktivuje.

Jestliže však chcete přejít ke konkurenci i s vaším stávajícím číslem, pak musíte poskytovatele služeb zažádat o vygenerování ČVOP kódu, který vám umožní přenos telefonního čísla.

2. Mobilní tarif

U mobilního tarifu záleží na tom, zda ho máte sjednaný na dobu neurčitou nebo určitou. V případě doby neurčité, podáte písemnou výpověď. Po uplynutí výpovědní lhůty můžete bez sankcí přejít ke konkurenci.

  • U T-Mobile je nutné písemnou výpověď zaslat na adresu sídla společnosti, nebo donést na pobočku. Výpověďní doba trvá 30 dní.
  • U Vodafone se výpověď podává prostřednictvím oficiálního formuláře, který je k dispozici ke stažení na webu společnosti. Výpovědní doba trvá 30 dní, počítá se však od konce zúčtovacího období.
  • U O2 lze smlouvu vypovědět po telefonu, osobně na pobočce nebo písemně zasláním na adresu sídla společnosti. Výpovědní doba trvá 42 dní.

Jestliže máte sjednaný tarif na dobu určitou, pak se vyplatí počkat na ukončení smlouvy. V opačném případě vás sankce neminou. Výjimka nastává tehdy, když operátor významně změní podmínky smlouvy k horšímu, poté máte právo smlouvu ukončit bez jakýchkoliv sankčních poplatků.

Stejně jako u doby určité nastává problém u mobilního tarifu, ke kterému jste obdrželi zvýhodnění mobilní telefon nebo tablet. Pokud se rozhodnete smlouvu ukončit předčasně, pak je vaší povinností zaplatit získaný produkt. Někteří operátoři si účtují celou částku, jiní pouze zůstatkovou cenu. V takové situaci je vhodné dobře zvážit, zda se vám výpověď smlouvy u mobilního operátora vyplatí. V mnohých případech možná zjistíte, že je lepší počkat.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Obchodní sdělení za jehož obsah odpovídá objednavatel.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat