Rozhovor s Tomášem Jukinem z GUG.cz nejen o chystané akci #GUGTrip

Rozhovor s Tomášem Jukinem z GUG.cz nejen o chystané akci #GUGTrip
2017-08-01T13:00:09+02:00
• 1. 8. 2017

V dohledné době se uskuteční po nějaké pauze GUGTrip a při té příležitosti jsme se rozhodli vyzpovídat hlavního organizátora. Tím je Tomáš Jukin, kterého jste mohli spatřit například na vývojářském festivalu DevFest.

Tome, ty jsi mimo jiné členem neziskové organizace GUG.cz, která, kromě jiného, pořádá hackathony pro geeky a různé technické přednášky. Jak do toho všeho zapadá GUGTrip?

Ahoj, ano, jsem členem GUG.cz, konkrétně leader skupiny GDG Prague. V GUGu, a v GDG Prague zejména, pořádáme akce pro vývojáře nebo technologické nadšence. Už mnoho let. Já jsem se ke GUG.cz přidal v roce 2012.

Takže v GUG.cz působíš už přes 5 let! To asi musíš být pro věc opravdu nadšený, když se tomu věnuješ tak dlouho.

Inu, stále mě to baví. Ale nevěnuji se tomu každý den (teď před GUGTripem tedy asi ano, ale normálně ne). To by mě to nemohlo tolik bavit. Většinu času se věnuji vlastní firmě Juicymo, kde děláme mobilní a webové aplikace. A také učím na Unicorn College. A pořádat akce pro ostatní v GUG.cz mě hodně baví. Je to rozhodně náročné, to řeknu na rovinu, ale baví mě to.

Vy tedy pořádáte různé druhy akcí, jaké tě baví pořádat nejvíce?

To je těžké říci. Každá má své kouzlo. Máme za sebou v GDG Prague zkušenosti skoro se vším – s hackathony, pravidelnými přednáškami, s meetupy a tak. Největší akcí, co se týče velikosti, je ale rozhodně DevFest. Já jsem se podílel na tom prvním v roce 2012, byl garantem zatím největšího v roce 2013 a hodně jsem se zapojil i v roce 2014. Do mimopražských DevFestů jsem se zapojit moc nestíhal. A DevFest chystáme v Praze i letos.

Ale akce, která mě zatím bavila asi nejvíce, nebyl DevFest. Respektive ten, který jsme udělali v roce 2013, k tomu měl blízko (má také čestné druhé místo), ale největší zážitek si odnáším z GUGTripu, který jsme pořádali v roce 2013. Což je také důvodem, proč ho letos pořádáme znovu. Pár let nám to trvalo.

GUGTrip ale není akce jen pro geeky, ne? Nechystáte nějaký týdenní hackathon, nebo ano?

Rozhodně ne. GUGTrip není jenom pro geeky. A ani není o hackování nebo o programování. Přesto nám ale v GDG Prague dává velký smysl ho pořádat. Je to pro nás takový odpočinek od toho, co děláme ve zbytku roku.

Jaké to vlastně je pořádat takovou akci? A liší se od sebe hodně pořádání večerní přednášky, celodenního hackathonu a GUGTripu?

Liší se to od sebe hodně. K úspěšné přednášce je potřeba mít místo, účastníky a přednášejícího. Pro celodenní hackathon je třeba navíc pořešit jídlo a téma akce (tedy to, co budou účastníci programovat) a občas i porotu. Při organizaci GUGTripu je toho ale mnohem víc. “Hlavně se s přípravou celé akce musí začít mnohem dříve. My zatím přípravu letošního GUGTripu zvládáme velmi dobře a začali jsme i celkem včas – letošní GUGTrip připravujeme půl roku dopředu. Za co bych si ale dal černý puntík, je marketing – ten jsme začali řešit jenom 3 měsíce předem. A to je málo.

A co je při přípravě akce ta největší výzva?

To záleží jestli ti mám odpovědět jen jako organizátor, nebo jako garant akce. Z pohledu garanta akce je to jednoznačně tvůj tým. Nikdo nedokáže skvělou akci udělat sám. A jako garant nemáš svůj tým jen na starosti, ale měl by ses starat i o, aby všechny jeho členy pořádání té akce bavilo. Aby tvoji organizátoři kromě toho, že vědí, jak ti mohou s přípravou akce pomoci, měli z pořádání té akce s tebou radost. Tak se poznají průměrní garanti od těch špičkových. Průměrný garant se stará o akci. Špičkový o svůj tým – a až potom o akci. Zvládnout potěšit všechny kolem sebe – můj tým i účastníky a až jako krok dvě zařídit, aby akce dopadla dobře. To je pro mě u každé akce ta největší výzva.

Takže při pořádání akce hodně záleží na týmu organizátorů?

Rozhodně. A o to víc když s nimi připravujete akci, která bude probíhat 5 dní. V GUGu máme hodně skvělých organizátorů. Večerní přednášku a hackathon bych uměl uspořádat s kterýmkoli z nich. Nejen s těmi z Prahy, které znám nejvíce. Když se ale organizuje akce, jako je GUGTrip, je třeba, aby se tým organizátorů více znal. Ideálně aby spolu jeho členové už předtím někdy spolupracovali. Na pětidenní akci, kde se v pěti lidech staráte o necelých 20 účastníků je potřeba, aby si organizátoři vzájemně důvěřovali a mohli se na sebe spolehnout.

A můžeš se na své kolegy organizátory spolehnout?

Absolutně. Mám čtyři nejlepší. Jsem moc hrdý na to, že do toho jdou se mnou. Dva z nich zažili GUGTrip v roce 2013 jako účastníci. Zapůsobil na ně tak silně, že se po něm připojili do GUGu, a se druhými dvěma prakticky pořádáme všechny letošní akce v GDG Prague.

Takže se nebojíte, že se něco nezdaří?

No, prostor k tomu “že se něco nezdaří” tu je vždycky. A s tím těžko něco uděláme. Naším úkolem však je zařídit, aby se to nestalo kvůli špatné přípravě nebo špatné organizaci z naší strany. A to zařídit umíme. Máme s tím konec konců už i nějaké ty zkušenosti z minulosti. A věřím, že náš tým organizátorů je připraven na všechny eventuality. Důležité je ale na rovinu říci, že to nikdo neděláme ani pro peníze a ani profesionálně jako svou práci. Děláme to protože nás to baví a tak, jak nejlépe umíme. A máme s tím už nějaké, vlastně několikaleté, zkušenosti. A já myslím, že tak je to správně. A tomu věříme i v GUG.cz.

Máš na závěr, Tomáši, nějaký sneak-peak, na co se účastníci GUGTripu mohou těšit? Něco, co jste ještě neprozradili nikde jinde?

Sice máme takové pravidlo, že co se na GUGTripu stane, to na GUGTripu zůstává, ale něco bych prozradit mohl. Účastníky GUGTripu čeká mimo jiné napínavý příběh a čtyři aktivity, na které budou v ideálním případě vzpomínat ještě dlouho po akci. Příběh v sobě skrývá ponaučení a životní lekci. A je pro dospělé. A prozradím vám, že na hlavní dvojroli se můžete rozhodně těšit.

Více informací o GUGTripu najdete na: www.gug.cz/cs/akce/gugtrip/terminy/2017, přihlašovat se ještě nějakou dobu můžete na: https://goo.gl/forms/ZVxUywlzbaFaA2a62

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redakce

Dotekománie vás provede světem mobilních zařízení a technologií. Čtěte, ptejte se, komentujte.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat