iPad Pro 10,5“ – ten nejlepší tablet? recenze

iPad Pro 10,5“ – ten nejlepší tablet? [recenze]
2017-08-01T10:45:18+02:00
• 1. 8. 2017

iPad Pro 10,5 palce; Zdroj: Dotekomanie.cz

1

Letos na vývojářské konferenci WWDC Apple představil dva nové iPady Pro. Oba dva již upgrade nutně potřebovali, především ten větší 12,9palcový model byl již 18 měsíců starý. Menší iPad Pro 9,7palcový sice tak starý nebyl, nabízel ale jinou výbavu než větší model, což mohlo být matoucí. Nyní jsme se tak dočkali dvou nových iPadů Pro, které jsou již naprosto identické a liší se pouze velikostí. Menší model pak povyrostl na úhlopříčku 10,5 palce s menšími rámečky. Pojďme se tedy podívat, jaké novinky přináší a jestli za to stojí.

Konstrukce

Tak trochu mě mrzí, že design nového iPadu Pro není zas tak nový. Z velké části totiž vychází z původního iPadu mini z roku 2012. Apple ve své podstatě tento design od té doby stále recykluje, a ačkoli k malým úpravám sice došlo, základní tvary jsou stejné. Hliník je stále stejně vyřezáván a myslím si, že po pěti letech by to už nějakou změnu chtělo.

Přesto nový iPad přináší příjemnou úpravu a tou jsou tenčí rámečky kolem displeje. Není to sice žádný bezrámečkový design, o kterém se před představením spekulovalo, ale i tak tento krok chválím. Do téměř stejně velkého těla se místo 9,7palcového displeje vešel rovnou 10,5palcový. Ačkoli to může znít jako zanedbatelný rozdíl, v praxi je necelý palec navíc znát.

Již minulý iPad Pro 9,7″ přišel s vystouplým fotoaparátem na zádech, a tak trochu jsem se bál, že se tablet bude na stole viklat. Naštěstí tomu tak není, na rozdíl od iPhonů.

Čtečku otisků prstů integrovanou do domovského tlačítka mají iPady již nějaký ten pátek. Dodnes však měly všechny starší modely než dnes recenzovaný vždy původní čtečku z iPhonu 5s. Ta byla na dnešní dobu již vcelku pomalá. Naštěstí nový iPad Pro 10,5″ má již čtečku otisků prstů druhé generace (tak ji Apple oficiálně nazývá). To znamená, že převzal čtečku z iPhonu 6s a je opravdu bleskurychlá a velmi spolehlivá.

 

Samotná konstrukce je kvalitní a nemám k ní výtky. Hliníková vanička, sklo na čelní straně je již taková klasika a Apple toto umí. Pouze bych zmínil, že tablet je vcelku křehký a nějaký ten pád by nemusel skončil dobře. K dispozici na test jsme měli zlatou variantu, v prodeji je ale též černá, stříbrná a růžově zlatá. Tlačítko domů je stále klikající a není tedy stejné jako na iPhonu 7.

Naprosto fenomenání jsou potom reproduktory. Lepší zvukový výstup z tabletu či telefonu jsem zatím neslyšel a že mi rukami již prošlo spoustu zařízení. Reproduktory jsou celkem čtyři – dva vespod a dva na horní straně. Hrají opravdu velmi kvalitně a hlasitě. Bez problémů dokáží ozvučit místnost, a tak nahradí třeba levnější Bluetooth reproduktory.

 

Displej

Úhlopříčka povyrostla na 10,5 palce, a aby displej zůstal stejně jemný, tak povyrostlo mírně i rozlišení. To nyní činí 2224 x 1668 pixelů, a jemnost je tedy stále 265 PPI. Jedná se o IPS panel jehož největší novinkou je technologie ProMotion. To znamená, že displej běží při frekvenci 120 Hz místo klasických 60 Hz. A tohoto faktu si všimnete prakticky okamžitě. Všechny animace jsou díky tomu mnohem plynulejší. Frekvence displeje je pak kvůli úspoře energie adaptivní a tak při sledování videa se sníží (přizpůsobí) frekvenci videa.

Samotný zobrazovaný panel je typu IPS a nabízí opravdu vynikající vlastnosti. Maximální jas činí 600 nitů, na sluníčku tedy není s čitelností problém. Stejně jako u ostatních Apple produktů je zde také podpora plného P3 gamutu. Pozorovací úhly jsou bez zkreslení.

Do displeje byla integrována také technologie TrueTone, která si odbyla premiéru vloni u iPadu Pro 9,7 palce. Ta přizpůsobuje barevný nádech zobrazovacího panelu vašemu okolí. V praxi pokud tedy budete v prostředí s klasickými žárovkami, jejichž barevný nádech je více do žluta, bude mít stejný nádech váš displej. Nahrazuje to tak vlastně režim Nightshift, který lze ale také zapnout. 3D Touch z iPhonu si stále do tabletu cestu nenašel.

Spolu s rychlou odezvou displeje ProMotion se stává psaní pomocí Apple Pencil ještě lepší. Oceňuji především bezkonkurenční odezvu, kde co kreslíte, je opravdu okamžitě na displeji. Není to sice stále stoprocentní, ale je to mnohem lepší než na jakémkoliv jiném tabletu se stylusem. Samotná Apple Pencil je také velmi kvalitně zpracována a především to není žádný malý stylus. Jedná se o velkou pořádnou tužku. Samozřejmostí je pak detekce, jakou silou na displej působíte, a výhodou u Apple Pencil je také detekce náklonu. Díky tomu lze tužkou i šrafovat.

S tím souvisí i jedna menší nevýhoda. Tužku není kam dát. Toto jsem kritizoval už při mém prvním setkání s Apple Pencil. Na druhou stranu spolu s 10,5palcovým modelem Apple představil originální kožený obal, který má i slot právě na Apple Pencil. Jen škoda, že tento obal stojí čtyři tisíce.

Pro komunikaci s iPadem slouží technologie Bluetooth. Pro spárování stačí stylus vložit do lighting portu tabletu. Tak lze navíc tužku i nabíjet, v balení je však i adaptér, díky kterému lze nabíjet pomocí kabelu ze zásuvky. Nabíjení je ale velmi rychlé, dobití zabere pár minut a samotná výdrž přesahuje deset hodin. Stav baterie můžete pozorovat ve widgetu v notifikační liště iPadu.

Hardware

Uvnitř tepe opravdu ten nejvýkonnější hardware, který lze dnes mít. Procesorem se stal čip Apple A10X, což je vcelku razantně vylepšený procesor A10 z iPhonu 7. Ve srovnání s ním je totiž novinka vyrobena 10nm výrobním procesem. To přináší větší úsporu energie a zároveň vyšší výkon. Jedná se pak o šestijádrový procesor, kde nalezneme tři výkonná jádra a tři úsporná (A10 v iPhonu je čtyřjádrové v konfiguraci dva výkonné a dva úsporné).

Apple se pak při představení pochlubil, že nový procesor je o 30 procent rychlejší než předchozí A9X u iPadu Pro 9,7″ a také že grafický výkon je o 40 procent vyšší. Samotný grafický čip je dvanáctijádrový. Tuto konfiguraci doplňuje operační paměť o velikosti 4 GB. To je na operační systém iOS velmi dostačující hodnota, která zajistí bezproblémový chod dvou aplikací vedle sebe a navíc uchová v paměti desítky aplikací.

Výkonu je v praxi opravdu dostatek a během testování jsem nenarazil na sebemenší zaváhání zařízení. Provedl jsem i několik benchmark testů a poprvé jsem v AnTuTu viděl výsledek přes 200 tisíc bodů.

Úložiště může mít pak dle varianty velikost 64, 256, nebo dokonce 512 GB. To jsou opravdu velmi úctyhodné čísla, především si nedokáže představit využití 512 GB v tabletu. Většině lidem tak asi postačí základní verze s 64 GB, což je plně dostatečná hodnota pro běžnou práci. Pokud ale budete pracovat hodně s fotografiemi, 256 GB jistě oceníte.

Další potěšující novinkou je nový Lighting konektor. Ten sice vypadá stále stejně, na rozdíl od iPadu Pro 9,7″ ale podporuje standard USB 3.0. Tuto technologii již podporoval větší iPad Pro 12,9″ první generace a vcelku nepochopitelně jeho novější verze 9,7″ ji neuměla. K využití vyšší rychlosti je ale třeba zakoupit nový Lighting to USB-C kabel, popřípadě třeba novou čtečku SD karet do Lighting.


Zkoušel jsem iOS 11, primárně jsem tablet ale používal s iOS 10

Specifikace

  • Displej: 10,5″ (2224×1668 ) HDR IPS, ProMotion 120 Hz
  • Procesor: Apple A10X, 64-bit, šestijádrový
  • Paměť: 4 GB RAM
  • Úložiště: 64, 256 nebo 512 GB
  • Fotoaparát
    • zadní: 12 MPx (f/1.8)
    • přední: 7 MPx
  • Lighting USB 3.0, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
  • verze Cellular – 4G LTE, GPS, GLONASS
    • GSM GPRS/EDGE (2G)
    • UMTS HSPA+ (3G)
    • LTE Cat.9, 450 Mbps
  • rozměry: 250,6 x 174,1 x 6,1 mm mm, 469 gramů
  • Čtečka otisků prstů, akcelerometr, gyroskop, kompas, proximity senzor
  • Baterie: 30,4 Wh

Baterie

Tablety iPad si již od první generaci drží hodnotu používání na 10 hodinách. A ačkoli se kapacita jednotlivých generací vždy liší, těch 10 hodin odpovídá. Samozřejmě vždy záleží na konkrétním použití, na tuto hodnotu se dostanete při sledování videa. Při prohlížení internetu je hodnota o trochu nižší. iPad Pro 10,5 palce má baterii o kapacitě 30,8 Wh neboli 8134 mAh.

Software – připraveno na iOS 11

Je tak trochu škoda, že nový iPad jde do prodeje ještě se starým iOS verze 10. Dokonce i samotná společnost prezentuje nový iPad 10,5 na svých stránkách již s iOS 11, kdy až dole na stránce se dozvíte, že zmiňované funkce dorazí až s aktualizací na podzim. Systém asi není třeba nějak více představovat, jedná se o zcela totožný iOS, jaký je na tabletech už nějaký ten pátek. Možnost multitaskingu dvou aplikací vedle sebe je integrována, výrazného vylepšení se ale dočká s iOS 11.

 

Tablet jsem ale většinu času používal s iOS 10, a tak si podrobnou recenzi iOS 11 ponechám, až bude k dispozici finální verze v září. Jelikož přichází nový iPad Pro s úhlopříčkou 10,5 palce a jiným rozlišením, nejsou všechny aplikace zatím přizpůsobeny. V praxi si toho ale téměř nevšimnete, jelikož se spustí v zobrazení jako na 9,7palcovém modelu.

 

 

Fotoaparát

Naposledy jsem při recenzi iPadu Pro 12,9″ kritizoval právě tuto část a foťák tam byl spíš jen tak do počtu. U nového iPadu Pro 10,5 palce je tomu ale jinak a místo používání čipů z několik generací starých iPhonů tu máme rovnou snímač z iPhonu 7. Jedná se o naprosto identický senzor, což jsem si jakožto majitel „sedmičky“ sám ověřil. Rozlišení se zastavilo na hodnotě 12 MPx, světelnost činí f/1.8 a samozřejmostí je optická stabilizace.

Video lze nahrávat maximálně v rozlišení 4K při 30 snímcích za sekundu, nebo ve FullHD při 60 snímcích. Potěší také přítomnost blesku, který si do iPadů našel cestu teprve nedávno. Výsledné fotografie jsou opravdu velmi kvalitní a není jim moc co vytknout. To samé lze říci i o videích, které mají vynikající stabilizaci ve všech režimech.

Otázkou tak nakonec zůstává, zda je vůbec pohodlné s velkým tabletem fotit. Není. Osobně vždy pokud jsem měl u sebe jak telefon, tak tablet, jsem vždy sáhl po telefonu. Na druhou stranu se ale kvalitní fotoaparát tabletu hodí třeba pro skenování dokumentů, které bude dokonce od iOS 11 integrované.

 

 

 

 

Další testovací snímky naleznete zde v galerii Google Fotky

Zhodnocení

Abych odpověděl na otázku v nadpisu této recenze, opravdu bych zhodnotil tento tablet jako ten nejlepší na dnešním trhu. Není mu totiž moc co vytknout. Nabízí naprosto skvělý 120 Hz HDR displej, bezkonkurenční reproduktory, kvalitní zpracování, vynikající fotoaparát a vysoký výkon. Apple si ale za to nejlepší také nechá řádně zaplatit a cena začíná na 20 tisících korun. Nového majitele dnes nepotěší přítomnost iOS 10, jelikož plný potenciál nového iPadu využijete až s iOS 11. Velmi drahé je pak také originální příslušenství.

Nakonec je sice tento tablet opravdu velmi povedený, na druhou stranu běžnému nenáročnému uživateli možná postačí bez problémů i levnější iPad (5. generace) z letošního jara. Ten totiž pořídíte již od 10 tisíc korun. Zkrátka model iPad Pro míří spíše na lidi, kteří budou na tabletu dělat náročnější práce než prohlížení videí na YouTube a brouzdání na internetu. Z části totiž dokáže nahradit i váš počítač. Pro současné majitele starších iPadů Pro, nemá upgrade asi takový smysl. Majitele starších iPadů ale dostanou opravdu to nejlepší.

Výhody

  • vynikající 120 Hz displej
  • výborný zvukový výstup
  • kvalitní zpracování
  • vysoký výkon
  • Apple Pencil

Zápory

  • vysoká cena
  • velmi drahé originální příslušenství
  • starý design
  • prodává se ještě s iOS 10

Za zapůjčení iPad Pro 10,5″ pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Ondřej Šáňa

29. 4. 2018, 16:30

Tak jsem koupil iPad 2018 a pak vyzkoušel iPad Pro a bylo rozhodnuto. Pro na celé čáře. Ve finále rozdíl v cellular variantě oproti iPadu 2018 4000kc, coz vzhledem k vykonu, skvelym reproduktorum, vetsimu a lepsimu displeji, fotaku etc. je super! Pokud si srovnam s notasy, kolik si priplatim za lepsi graficky a procesorovy vykon je tento rozdil naprosto v norme. Jsem z tabletu nadseny, pecka! 😀👍

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat