Zkuste fotit v manuálním režimu a dostaňte z mobilu ty nejlepší snímky sponzorovaný článek

Zkuste fotit v manuálním režimu a dostaňte z mobilu ty nejlepší snímky [sponzorovaný článek]
2017-07-26T08:15:17+02:00
• 26. 7. 2017

Fotografování mobilním telefonem patří mezi každodenní činnosti. Nejčastěji využijete automatický režim, který je skvělý pro momentky a fotky z dovolené. Pokud ale chcete to nejlepší, určitě vyzkoušejte manuální režim. S ním nad fotografií získáte absolutní kontrolu.

Jako přístroj pro fotografování nám poslouží HTC U11, které se pyšní 90 body v žebříčku DxO Mark, pětiosou optickou stabilizací, extrémně rychlým ostřením a funkcí HDR Boost. Díky této funkci dokáže automatika kdykoliv použít HDR (vyfotit více snímků a ty pak zkombinovat v jeden perfektní), aniž byste si toho stihli všimnout.

Automat, nebo manuál

Než se pustíme do studia manuálního režimu, připomeňme si, kdy použít automatický a proč se zajímat i o manuální. Pokud je automatický režim nastaven výrobcem správně, bude poskytovat perfektní momentky za všech okolností.

Ne každý telefon má ale automatiku vyladěnou jako HTC U11, kde manuální režim využijete především pro kreativní snímky. Umožní vám například zachytit v noční ulici místo jedoucích automobilů efektní světelnou linku, nebo získat statický noční snímek naprosto bez šumu ve chvíli, kdy si můžete dovolit nízkou citlivost a skutečně dlouhý expoziční čas.

A právě telefonům, které mají dobrý hardware s ne zcela dobře fungující automatikou, může manuální režim výrazně pomoci.

Záznam do formátu RAW

Režim Pro nabízí pro fotografování řadu výhod. V případě HTC U11 i to, že fotografii můžete pořizovat ve formátu RAW.

RAW formát můžeme označit jako surový formát fotografie, který obsahuje veškerá data ze senzoru. Tento „digitální negativ“ je třeba vyvolat, což dělá automatický režim ihned, a prezentuje vám výsledný JPEG.  Režim Pro ale umožní zachovat původní RAW, přenést ho do počítače a vyvolat ručně. Tak získáte výrazně více detailů, širší dynamický rozsah a eliminujete chyby vznikající automatickým odstraněním šumu.

Specialitou smartphonů HTC je funkce RAW vylepšení. S ní lze vyvolat RAW důkladněji a dosáhnout podobných výsledků jako při ručním vyvolání v PC. Doporučujeme proto fotit důležité snímky do RAWu a večer je v klidu vyvolat.

Fotografie ve vašich rukou

Zajímavější jsou však pro kreativce široké možnosti nastavení expozice. Manuální režim se u HTC již nějakou dobu nazývá Režim Pro. Ten ve spodní části displeje zobrazí řadu ikon, zastupujících jednotlivé parametry fotografie. Vezmeme to hezky zleva. Prozatím budeme ignorovat první ikonu a budeme se věnovat rovnou druhé, která skrývá vyvážení bílé.

Různé zdroje světla mají různou barvu a podle toho fotoaparát zaznamená všechny barvy. Proto je nutné fotoaparát nastavit tak, aby bílé předměty na fotografii byly stejně bíle jako ve skutečnosti. Například na denním světle je bílá jiná, než je tomu pod zářivkou nebo žárovkou. Posunem posuvníku ve vyvážení bílé tak dosáhnete barev, jaké žádáte, ať už je na vaší fotografii zdroj světla jakýkoliv. Jen to vyzkoušejte, je to opravdu jednoduché.

Další ikona je kompenzace expozice. Můžete tak snadno upravit množství světla zachycené na fotografii.

Dále se dostáváme k ikonám ISO a Čas. Jde o nejdůležitější parametry, které ovlivní množství světla i šumu na fotografii. ISO určuje citlivost snímače, čím vyšší je citlivost, tím méně světla potřebuje pro zachycení obrazu, zároveň však s rostoucí citlivostí roste i množství šumu. Proto je nejlepší držet ISO co nejníže.

Více světla tak získáte na posuvníku času, Posuvník ukazuje hodnoty od 1/8000 vteřiny, v případě HTC U11 až do 32 vteřin. Čím déle probíhá expozice, tím více světla fotoaparát zachytí, zároveň však nebude snadné udržet zařízení v klidu, což může komplikovat zachycení ostrého snímku. Jakmile se tedy pustíte do používání časů delších než 1/13 vteřiny, doporučujeme použití stativu.

Poslední ikona vám umožňuje nastavit vzdálenost, na kterou bude fotoaparát zaostřen. S bleskovým ostřením HTC U11 ale doporučujeme využít jeho úžasně rychlé automatiky a pouze se na displeji dotknout místa, na které chcete ostřit.

V případě HTC U11 nesmíme ale zapomenout zmínit ani ikonu úplně vlevo. Zde naleznete předpřipravená nastavení pro noční fotografii, sport a makro. V případě, že vytvoříte vlastní nastavení, přibude zde také malé plus. S jeho pomocí můžete uložit až tři vlastní nastavení režimu Pro. To se hodí, protože pokud fotíte často podobné scény, stačí pak zvolit uložené nastavení a rychle pořizovat snímky i v režimu Pro.

HTC U11 má extrémně vydařený automatický režim, a tak vás k používání režimu PRO nebude nic nutit. Pokud si chcete zkusit vlastní nastavení fotografie a myslíte to s focením vážně, měli byste režim PRO minimálně vyzkoušet.

TIP na závěr

Věděli jste, že HTC U11 přineslo jedinečnou možnost ovládat určité funkce telefonu tisknutím obvodového rámu? Funkce s názvem HTC Edge Sense je praktická hlavně při fotografování, i když nejen při něm.

Telefon jednoduše stačí krátce stisknout po stranách, čímž se spustí fotoaparát, a dalším stiskem můžete okamžitě pořídit fotografii. Funguje to skvěle a zcela přirozeně! Rozmazaných snímků se bát nemusíte, HTC Edge Sense funguje intuitivně a fotografii pořídí malou chvíli po stisknutí. A pokud chcete snadno přepnout mezi předním a zadním fotoaparátem, stačí telefon stisknout dlouze.

Tato funkce najde své využití také při podvodním fotografování. Displeje pod vodou nereagují na dotyk, a tak voděodolnost jiných telefonů při focení nevyužijete. HTC U11 však pod vodou stačí stisknout po stranách a podvodní snímek je světě.

HEUREKAHTC U11 4GB/64GB Single SIM na Heureka.czHTC U11 4GB/64GB Single...Cena od 16 989 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Obchodní sdělení za jehož obsah odpovídá objednavatel.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat