Byl bych rád, kdyby Google v Evropě vypnul své služby na jeden týden komentář

Byl bych rád, kdyby Google v Evropě vypnul své služby na jeden týden [komentář]
2017-07-06T08:59:27+02:00
• 6. 7. 2017
19

Google započal svou existenci jako malá společnost a postupně se rozrostl v gigantickou firmu, která působí po celém světě. Na první pohled se může zdát, že většina služeb je zdarma. Ve skutečnosti za ně platíme tím, že „respektujeme“ reklamy, které je doprovází. Nejvíce se to projevuje ve vyhledávání. Jedná se tak o hlavní jádro výdělku této firmy.

Díky akceptování reklam se nám nyní nabízí například i mobilní operační systém Android, jenž má dominantní postavení na trhu. Výrobci jej mohou využívat dle libosti, ale pokud chtějí mít dostupné další služby a nabídnout je svým zákazníkům, musí souhlasit s dohodou Googlu, která jasně stanovuje, co musí být v takovém zařízení implementováno.

Google nikoho nenutí, aby na každém Androidu bylo například jeho vyhledávání. Příkladem může být Amazon – nabízí vlastní tablety s Androidem, ale bez Google služeb. I kvůli tomu nenajdeme na takových zařízeních například Obchod Play (centrum pro aplikace a další obsah).

Z mého pohledu se jedná o velmi jednoduchý obchodní model, který si Google nastavil. Připadá mi zvláštní, že Android nabízí jako open-source a nic si neúčtuje za základní systém. Výrobci nemusí používat Android, mohou sáhnout po alternativách, ale ty nějak zvlášť nefungují. Ani Microsoft nedokázal nabídnout to, co Google poskytuje „zdarma“ uživatelům.

EU se to nelíbí

Evropská unie chce do tohoto obchodního modelu zasáhnout a potrestat Google za jeho úspěch. Z nejrůznějších kauz neustále slýcháváme, že Evropská komise chce svými kroky docílit toho, aby uživatelé měli možnost výběru. Dle politiků a úředníků z EU dochází k likvidaci konkurence ze strany Googlu.

Google vs. EU – pokuta v miliardách eur

EU do celého procesu vstupuje svými rozhodnutími, která mají za cíl trestat Google za to, že například ve svém vyhledávání propaguje své vlastní služby. Že Android s Obchodem Play má jako hlavní vyhledávání svou službu, a tak podobně.

Zde se musím ptát, koho vlastně chce EU propagovat. Kdo je tou konkurencí, která tak moc trpí? Myslím si, že o úspěchu rozhodli sami uživatelé, kteří si vybrali tu nejvhodnější službu.

Aktuální kauza ohledně Androidu by měla podle EU vyústit tak, že výrobci nebudou nuceni implementovat například Obchod Play, ale budou si moci vybrat z alternativ jako Yandex (ruská služba nabízející i místo s aplikacemi) a Aptoide (portugalská služba).

EU chce potrestat „Google“ za zneužívání svého postavení

Problém tady je tak trochu jinde. Výrobci si mohou zvolit AOSP (Android Open Source Project) a následně implementovat například Yandex Store, ale tím pádem nebudou mít k dispozici ostatní Google služby, nebo nebude jednoduché se k nim dostat. To by znamenalo, že budou muset všechno ostatní zajistit z vlastních zdrojů, což by vedlo k prodražení vývoje, tudíž i cen zařízení. Google v tomto ohledu nabízí komplexní servis a podporu, proto se nemusíme divit, že výrobci podepisují dohodu s Googlem.

Google by měl vypnout své služby na jeden týden

Jednání Evropské komise a Evropské unie se mi silně nelíbí. Soustřeďují se na trestání úspěšné společnosti, která si nastavila jednoduchý obchodní model a navíc dává všem k dispozici například Android. Politici a úředníci jsou asi lační jen po pokutách, které mohou uložit Googlu. Nezajímá je dopad, který by mohl mít negativní vliv na dostupnost služeb.

Z tohoto důvodu byl bych moc rád, kdyby Google vypnul své služby pro Evropu na jeden týden. Díky tomu by se ukázalo, která konkurence by mohla zastoupit Google. Evropská unie by jednoduše pochopila, že jen některé lokální služby mohou vykrýt nedostupnost Google služeb.

Příkladem může být Seznam.cz, který si navíc nedávno prodělal jednu takovou zatěžkávací zkoušku, když byly Google služby nedostupné nejen v naší krajině. Infrastruktura českého rivala v počátku nestíhala a byla značně přetížená. Navíc Seznam.cz ukazuje, že umí konkurovat, bohužel patří spíše mezi rarity.

Ano, jsme zvětší části závislí na Google službách, ale ne z toho důvodu, že by byl někdo utlačován, ale právě proto, že zde není dostatečně silná konkurence. Evropská unie by se měla spíše starat o podporu konkurenčních služeb a vytváření příležitostí, než aby jen hledala způsoby, jak vydělat na Googlu.

Proč EU netrestá Apple kvůli iOS?

Apple patří mezi nejbohatší společnosti na světě. Produkuje uzavřený systém, který je dostupný jen na jeho zařízeních. Navíc vše podléhá absolutní kontrole ze strany společnosti Apple. Firma jednoduše neposkytuje takové možnosti jako Google u Androidu. Dalo by se říci, že vše podléhá „silné diktatuře“, ale zjevně to nikomu nevadí, ani v EU.

Divím se, že Evropská komise nejde proti Applu. Nabízelo by se zde například umožnění instalace Androidu, Tizenu, Windows 10 Mobile nebo Sailfish OS na iPhony, aby konkurence dostala také šanci. Zde jde vidět, že Evropská unie se chová jako softwarový vir – nejvíce problémů najdete vždy u nejrozšířenějších systémů. Na minoritních operačních systémech najdete naopak nejméně virů.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Autor je kapku mimo, kdyby týden Google vypnul, tak jsem zvědav jak by prováděl finanční operace v bance, která má veškerou agendu napojenou na Google…

Ján Valkovič

10. 7. 2017, 21:01

Myslim, ze od autora to vypnutie bolo myslene ako nieco co by mozno chcel, ale neda sa to splnit. Ten chaos, ktory by to sposobilo by asi nebol daleko od toho, co by sposobil vypadok elektriny na tyzden.

Michal Pelc

7. 7. 2017, 15:24

Se článkem souhlasím ve všech směrech. Jsem rád že je EU, ale konkrétně tohle je známka toho, že někteří úředníci jsou bohužel dost mimo.

Ján Valkovič

7. 7. 2017, 2:14

>> Divím se, že Evropská komise nejde proti Applu. Nabízelo by se zde například umožnění instalace Androidu, Tizenu, Windows 10 Mobile nebo Sailfish OS na iPhony, aby konkurence dostala také šanci.

iOS nie je produkt, Apple ho nikomu nedodava, je to kompoment, je to sucast iPhone. iPhone a iOS je nedelitelny celok. Android je produkt. Google ho „dodava“ partnerom a oni ho potom upravia a dodavaju vo svojich zariadeniach.

Ak by mal Apple podobne majoritny podiel na europskom trhu ako ma dnes Google, bol by pravdepodobne tlaceny k tomu aby umoznil zmenit predvolene aplikacie a mozno alternativa k App Store.

Ci existuje konkurencia k produktom od Googlu zavisi aj od toho, ci je sanca aby nejaka vznikla. Google ma kvalitne aplikacie a este vyzaduje aby boli predinstalovane. A Google ma v EU cca 3/4 trhu, preto chapem namietky EU o predvolenych aplikaciach a o benefite, ktory dostane vyrobca, ak bude Google Search jediny predinstalovany vyhladavac. Ok, vznikne priestor pre konkurenciu, aj ked nie je iste, ze ho niekto vyuzije.
Vadi mi, resp. nechapem, ze EU chce, aby Google umoznil vyrobcom predavat telefony s forkami Androidu a s GMS (Google Mobile Services). Podmienkou pre licenciu na GMS je uspesny test kompatibility (CTS)[1], toto je priamo v rozpore s ucelom, kvoli ktoremu sa robi fork. A opacne, Google v principe nemoze povazovat nieco za kompatibilne s Androidom, ak to nie je Android.
Kupim si nove auto, prerobim ho, vymenim motor, podvozok, upravim alektriku a palubny pocitac a pojdem na servisnu prehliadku do autorizovaneho servisu. Servis ma posle do … prec.
Preco servis moze a Google podla EU nie?

[1] https://source.android.com/compatibility/

Přemysl Vaculík

VIP 7. 7. 2017, 6:43

S tím iOS to nebylo myšleno doslovně, ale je to jen ukázka. Mimo jiné, výrobci se zavázali v rámci OHA, že nebudou vytvářet odnože Androidu. Takže EU chce, aby výrobci porušili smlouvy.

Ján Valkovič

7. 7. 2017, 8:25

Požiadavky EU som detailne neštudoval, čiže detaily nepoznám, z toho čo viem mám dojem, že EU nechce umožniť fork Androidu (to je možné aj dnes, viď Amazon), ale GMS na forku. Myslím si, že nariadenie EU by teda nemalo vplyv na OHA. Dotklo by sa to napr. Amazonu, mohol by predávať zariadenia s FireOS a s GMS. Ale kde končí fork a začína nový produkt? Ak na SailfishOS úspešne prebehne CTS, bude obsahovať obchod Play? Ak MS upraví „Windows Surface“ aby vyhovel CTS bude „Surface Phone“ obsahovať obchod Play? A čo bude motivovať Google vyvíjať Android, ak bude náhodou iná platforma s GMS úspešnejšia?

Premyslel nekdo o tom, proc jsou postavene zaklady ekonomie tak, aby omezovaly monopoly? A za druhe, proc temer nikomu nevadil Microsoft a ballot screen, zatimco G vsichni obhajuji? Znam fungovani Googlu pomerne duverne po obchodni strance a vetsi prasackou firmu jsem nezazil, takze nemam uplne rozhodnuto zda je to uplne spatne, vhodne precist komentare Expedie/Tripadvisoru o vytesnovani z travel segmentu, vykradani obsahu a schovavani za ,,semanticky obsah,, apod….

Přemysl Vaculík

VIP 6. 7. 2017, 21:34

Zdá se mi, že všichni berou Google Vyhledávač jako věc veřejnou, ale v podstatě se jedná o soukromý subjekt, do kterého chce zasahovat třetí strana. Alternativy zde jsou – Seznam, Bing, Yahoo… Chápal bych intervenci EU, pokud by Google ovlivňoval vyhledávání na Seznamu, aby zvýhodnil své postavení.

PS: Aby někdo zasáhl proti monopolu, musela by tu být konkurence, ale v EU není.

Michal Ĺ iman

6. 7. 2017, 17:45

Vynikající článek, zcela souhlas. Auto si můžu koupit jaké chci, mobil jaký chci, jídlo jaké chci. A to je v pořádku. A že Google uspesny!? A proč by nebyl. Ó tom rozhoduje lid. A lid si vybral. Do háje s EU. Stačí shengen a euro. Nic víc nepotřebujeme.

Martin Novák

6. 7. 2017, 12:39

To posledni odstavec to je pekny blabol nastesti je to cele oznacene jako komentar, takze je to jen nazor cloveka co absolutne nerozumi evropskemu pravu a cele kauze.

Přemysl Vaculík

VIP 6. 7. 2017, 12:46

Celé mi to připadá jako nesmysl, ostatně jako ballot screen. Je to ekosystém Googlu. Jako kdyby si někdo vymohl právo publikovat články v naší aplikaci pro Android bez našeho souhlasu a vedení.

Hlavně že vy rozumíte všemu. Naštěstí vás nemusíme poslouchat ani číst ty vaše chytrosti a lituju ty lidi,co musí…

Martin Novák

6. 7. 2017, 19:40

Cetl jsi ten nalez?

Milan Štos

6. 7. 2017, 11:31

A co jako eu zmůže?Nic,maximálně se bude snažit nacpat k nám uprchlíky – Snad se nevzdáme zase bez boje…

Lukasino Mokasino

6. 7. 2017, 10:28

Je to nesmysl. Používám android telefon, google a jejich služby každý den a ŽÁDNÉ

Erik Bezeréti

6. 7. 2017, 10:26

Taky připojuji svůj souhlas! EU je na cestě k zániku. Před skutečnými problémy strká hlavu do písku a vymýšlí problémy tam, kde žádné nejsou.

woji naceste

6. 7. 2017, 10:18

+1

StavebnyStroj

6. 7. 2017, 10:17

Presne. Nechápem o čo im ide. Možno ukázať silu EU 😂 ( žiadnu).

Kuby Chovanec

6. 7. 2017, 9:24

Skvělý článek! Souhlasím!

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat