Nokia 5 – kráska s perfektním tělem recenze

Nokia 5 – kráska s perfektním tělem [recenze]
2017-08-12T22:51:07+02:00
• 20. 7. 2017
7

Nokia patřila mezi legendární značky a ve své době, kdo ji neměl, byl považován za menšího rebela. Po neslavné historii pod vedením Microsoftu jsme se dočkali vzkříšení, ale tentokrát pod společností HMD. První telefon Nokia 6 zaujal širokou veřejnost, přičemž jsme se následně dočkali dvou slabších mobilů. Základní model Nokia 3 jsme již otestovali a dnes se podíváme na lépe vybavenou Nokii 5.

Nokia 5 k nám dorazila v celkem běžné krabičce, v které najdeme levnější sluchátka („pecky“), spoustu návodů a na prvním pohled obyčejnou nabíječku. Ta ale skrývá jedno velmi milé překvapení.

Radost uchopit

Na krabičce k Nokii 5 najdeme běžné marketingové texty, ale jeden z nich velice blízko pravdy – dovolím si tvrdit, že je zcela pravdivý. Výrobce uvádí, že mobil je celokovový se strojovou precizností, což je naprostá pravda. Nokia 5 má unibody tělo z hliníku, jež působí neuvěřitelně dobře už při prvním úchopu. Ani po celé době testování neopadl u mě dojem, že držím prémiové zařízení. Taková preciznost se kolikrát nenajde ani u nejdražších mobilů.

Kromě skla a kovu byl použit plast, což je pochopitelné –  za ním se skrývají antény. Plastové díly jsou na spodní a horní straně, díky čemuž jsou záda bez jakéhokoliv viditelného plastu a působí dojmem dobře udělaného zařízení. Horní strana v sobě ukrývá pouze konektor na sluchátka. Na dolní již najdeme běžný microUSB konektor, otvor pro mikrofon a umístění velmi hlasitého reproduktoru. Sice postrádá jakékoliv zvukové kvality lepší úrovně, ale notifikaci slyšíte i z kapsy kalhot.

Levá strana zařízení je osazena v našem případě dvěma sloty. Jeden slouží čistě na dvě SIM karty a do druhé lze vložit paměťovou microSD kartu, která může mít velikost až 128 GB. Toto uvítají ti uživatelé, kteří chtějí využít maximum od svého zařízení a nechtějí se trápit s hybridním slotem, kde můžete použít jen SIM + SIM nebo SIM + microSD.

Pravá strana ve své horní části nabízí poměrně krátkou kolébku hlasitosti. Podle doteku není zřejmě, jestli zesilujete nebo ztišujete zařízení. Kdyby byla delší a rozdíl ve stisku znatelnější, rozhodně by to nebyla záporná vlastnost. Pod kolébkou se nachází vypínací tlačítko. Tato sestava je samozřejmě tvořena kovem a je trochu více zapuštěna do konstrukce, než by bylo nutné. Ocenil bych povrchové zvýraznění pro lepší nalezení.

Zadní strana je celokovová a jediným výrazným prvkem je skleněná část ukrývající foťák a duální LED světlo. Podle hmatu nejde příliš poznat, že jsou zde dvě sklíčka, ale je tomu tak. Orámování je kovové a mírně vystouplé. Nad tímto větším prvkem se již nachází pouze otvor pro další mikrofon.

Přední strana má úpravu 2.5D, což znamená, že je sklo po svých stranách zahnuté. Díky tomu velmi přesně lícuje s kovovým rámem mobilu a přejížděním prstu přes okraj není narušováno jakoukoliv nerovností. Pakliže se soustředíte, zajisté naleznete hranu, ale je velmi nepatrná.

Skleněná část je narušena pouze na dvou místech. Samozřejmě tím myslím v první řadě otvor pro reproduktor, jenž není chráněn například kovovou mřížkou. Místo toho se zde nachází výrazná prohlubeň, v které se mohou později usazovat nečistoty. Samotný reproduktor je chráněn už jen síťkou, proto by měl být majitel opatrný při případném čištění.

Další narušení hladkého skleněného povrchu najdeme ve spodní částí. Zde se totiž nachází zapuštěné domácí tlačítko podélného tvaru. To ukrývá v sobě čtečku otisků prstů. Ač se jedná o vítaný prvek, z dnešního pohledu bych ji soudil jako pomalou. Samotné odemknutí mobilu někdy trvá více než jednu sekundu, ale na tom se asi odrazil i hardware a software.

Po stranách čtečky se nachází podsvícená senzorová tlačítka. Osvětlení je velmi výrazné a v noci nemusí být příliš příjemné. Na dolní konfiguraci se mi celkem nelíbí vzdálenosti jednotlivých tlačítek. Tlačítko „zpět“ je pro praváka s běžnou rukou celkem nedostupné. Buď se budete muset více snažit k dosažení tlačítka, nebo si budete muset zařízení přechopit. Občas jsem byl nucen za chůze použít druhou ruku, abych neriskoval vypadnutí zařízení. Kovové tělo je značně hladké, proto jsem nechtěl nic riskovat.

Skoro bych mohl říci, že Nokia 5 klame tělem. Takovou preciznost a tak dobře udělané zařízení jsem dlouho v rukách nedržel. Nikde nejsou dutá místa, vše působí bytelně a zpracování je velmi přesné. Pakliže by se Nokia 5 objevila v silnější hardwarové konfiguraci, neměl bych ani jednu výtku k samotnému zpracování. Zde se někdo v HMD velmi snažil, abych se jednalo o perfektně zpracované zařízení.

Výkonu by zasloužila více

Stejně jako tomu bylo u Nokie 3, i zde se musím divit, co vedlo HMD k takové hardwarové konfiguraci. Skoro mi to připadá, že napumpovali více financí do designu, zpracování a celkového vzhledu zařízení. Když si tyto náklady promítli do ceny mobilu, asi nezbylo mnoho peněz na lepší procesor. Nokia 5 je totiž vybavena Snapdragonem 430 z roku 2015. Nejenže jsou zde výkonnější varianty, ale doslova škodí Nokii 5. Rozhodně by zasloužila Snapdragon ze série 600.

Nechci doslova říci, že se jedná o nejpomalejší procesor, ale výkonu navíc by neuškodilo. Ani osm jader při frekvenci 1,4 GHz nestačí. Občas se setkáte se zaváháním procesoru, mírným zpožděním nebo pomalejším načítání aplikací a dalšího obsahu. Naštěstí to není až tak časté, ale pro používání náročnějších aplikací nebo her nebude moc stačit.

Samozřejmě jsem provedl běžné testy pro velmi jednoduché srovnání. Na dnešní dobu se jedná již o podprůměrné výsledky. Aby mohla Nokia 5 nabízet bezchybné fungování bez občasného „lagování“, musel by software podstoupit velmi náročnou optimalizaci.

Právě na poslední snímku obrazovky jde vidět, jak se chová celá sestava při náročné práci.

Procesor má k dispozici 2 GB operační paměti, což zcela postačuje pro základní práci. Na data vám bude muset stačit 16GB interní úložiště, ale naštěstí je zde slot na paměťovou kartu. Základní konektivita poskytuje 2,4GHz WiFi se specifikací až 802.11 n. Bluetooth je zde ve verzi 4.1 a pracuje velmi dobře se spárovanými hodinkami.

Displeji schází pixely

U slabší Nokie 3 jsem chválil displej, ale nemůžu to samé udělat u Nokie 5. Na 5,2palcové úhlopříčce je HD rozlišení spíše nedostačující. Písmo není příliš ostré a celkově při sledování videí by se hodilo spíše Full HD rozlišení. Ostatně konkurence ve stejné cenové hladině má běžně vyšší rozlišení. Menší nedokonalost jsem zaznamenal ve spodní části displeje, kde je vidět při zobrazení bílé barvy menší modrý nádech v rozích. Možná je tento efekt jen u testovaného kusu.

Celkově jsem neměl problémy s jasem zařízení. Ostatně má nejvyšší z aktuálně dostupných modelů Nokia. IPS panel má velmi dobré pozorovací úhly a podání barev je více než dostačující.

Specifikace Nokia 5

  • displej: 5,2 palců (1280 x 720 pixelů), 2.5D, Corning Gorilla Glass
  • procesor: 1,4 GHz Octa-Core Snapdragon 430 + 505 GPU
  • 2 GB RAM
  • úložiště: 16 GB + microSD (až 128 GB)
  • Android 7.1.1 (Nougat) OS
  • Dual SIM
  • Foťáky:
    • zadní – 13 MPx, LED, f/2.0
    • přední – 8 MPx, f/2.0
  • 3.5mm audio jack, FM Radio
  • rozměry: 149,7 x 72,5 x 8,05 mm
  • 4G VoLTE, WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.1, GPS
  • baterie: 3000 mAh

Baterie s překvapením

Nokia 5 je vybavena baterií o kapacitě 3000 mAh. Při náročnějším používání vydrží jeden den, přičemž hodnota SoT (Screen on Time – čas, po který byl displej rozsvícen) přesáhla i 4,5 hodiny. Jestliže byste si dali například Youtube maraton, pravděpodobně byste se dostali i přes 6 hodin. Při střídmém používání se dostanete na dva dny.

Samotné překvapení se ukrývá u nabíjení. Výrobce v žádných svých propagačních materiálech nezmiňuje hodnoty nabíjení, což se celkem divím. Nokia 5 s originální nabíječkou totiž podporuje rychlé nabíjení. Zapomeňte na rychlost, jakou najdeme u top modelů, ale i tak se dostat za 1 hodinu na 80 % kapacity baterie je celkem milé překvapení u této kategorie zařízení.

Kompletní dobití následně trvá hodinu. Celkově si vyžádá Nokia 5 na nabití 2 hodiny času, ale už jen polovina stačí k tomu, abyste s mobilem vydrželi další den.

Čistý Android

Mnozí výrobci vytvářejí nejrůznější nadstavby, aby zakomponovali bonusové funkce, na které následně lákají zákazníky. Nokia k nim nepatří a vybavuje svá zařízení takřka čistým Androidem. V tomto případě se jedná o verzi 7.1.1, jež prošla kosmetickými úpravami. V podstatě došlo například ke změně velikosti uzamykacího gesta, k úpravě barev a pravděpodobně i fontu.

I použitý launcher by se dal splést s Pixel Launcherem, který nalezneme na smartphonech od Googlu. Je v něm navíc zakomponovaná funkce Google Now (Google Feed). Výrobce se nikterak nesnažil vytvořit vlastní aplikace, proto jsou zde použity už v základu ty od Googlu.

V celém systému jde najít jen pár změn, ale ty nejsou nikterak výrazné. Jediné, co má Nokia 5 navíc, jsou dodatečná nastavení pro Gesta (Gesto) a Pohyby. Více zde nehledejte.

Ač je zde použit čistý Android, asi by potřeboval trochu optimalizovat, nebo použít lepší procesor. Pakliže jste zvyklí na méně náročné aplikace, budete spokojeni.

Co se týče aktuálnosti systému, výrobce drží slovo a vydal například červnovou záplatu. Sice přeskočil několik předcházejících měsíců, ale je dobré vidět, že se stará i o levnější smartphone. Kromě bezpečnostní aktualizace optimalizoval některé součásti a přidal například informaci o nepřečtených notifikacích.

Foťák dostačuje

Z propagačních materiálů přímo čiší, že by se Nokia 5 mohla zařadit do kategorie fotomobilů. Do jisté míry to platí, aspoň ve své cenové kategorii, ale nelze zde očekávat jakékoliv zázraky. Chybí zde moderní funkce jako stabilizace obrazu nebo lepší ostření. V tomto případě jednoduše platí, že čím více světla budete mít, tím budou výsledné fotky ostřejší.

Jakmile dojde ke zhoršení světelných podmínek, budete mít například problém s pořízením ostrého snímku. V takové momenty budete potřebovat pevné ruce, abyste docílili potřebné stability. Případně doporučuji použít stativ nebo opěrný bod.

Jak již bylo zmíněno, výrobce prezentuje Nokii 5 jako zařízení stvořené k focení. Od toho bych očekával pořádnou aplikaci, která nabídne jednoduché ovládání. Stávající je spíše sparťanská a ne moc intuitivní, co se týče nastavení. Například změna rozlišení videa vyžaduje vstup do nastavení, následně vyhledání (dole v nabídce) položku rozlišení – až zde se nachází výběr. Sice to nevypadá jako problém, ale když chcete změnit rozlišení videa pro nahrávání zpomalených záběrů, již pocítíte takové nedostatky.

Co se týče zpomalených záběrů, Nokia 5 je produkuje rovnou v 30 snímcích za sekundu. Tudíž není k dispozici původní záznam a nelze ani upravovat samotné videa – kdy má být zpomalené a kdy ne. Dalším nedostatkem je absence zvukové stopy.

Ukázky fotografií

 

Kráska s perfektním tělem

Nokia 5 umí okouzlit svým zpracováním, použitými materiály a precizností. Tím opravdu vyniká ve své kategorii. Menším zklamáním je již použitý procesore, který doslova neodpovídá svému vzezření. Pokud by výrobce osadil Nokii 5 silnějším procesorem, mohla by se zvednout i cena a ničemu by to neuškodilo. Samozřejmě by bylo potřeba použít i Full HD displej, jelikož stávající s HD rozlišením nedostačuje.

Fotografické schopnosti jsou na dobré úrovni a za dobrých světelných podmínek budete spokojeni. Největší nedostatky se objevují při zhoršených světelných podmínkách. Zde bych byl rád, kdyby HMD zapracovalo aspoň na aplikaci pro focení, jelikož stávající se nemůže rovnat ani těm, co jsou v Obchodě Play. Neposkytuje takový komfort a postrádá lepší design.

Nokia 5 si zajisté najde své zákazníky. Ocení krom výše jmenovaných pozitiv i čistou verzi Android s příslibem aktualizací, což výrobce zatím plní. Slušela by jí nižší cena, zejména s ohledem na použitý hardware. Ve stejné cenové kategorii má silnou konkurenci. Za zmínku stojí například Huawei P9 Lite z minulého roku. Nabízí lepší specifikace, byť s výrazně upraveným Androidem.

Klady

  • zpracování
  • čistý Android
  • rychlé nabíjení

Zápory

  • slabší hardware
  • absence notifikační diody či jiného systému upozorňování
  • displej s nízkým rozlišením
HEUREKANokia 5 Dual SIM na Heureka.czNokia 5 Dual SIMCena od 2 541 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené) HEUREKANokia 5 Single SIM na Heureka.czNokia 5 Single SIMCena od 3 724 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Hmmm… Za podstatně méně peněz bych i nadále zůstal věrný např. Xiaomi 4X, který krom nevýhody hybrid slotu má již jen samé klady. A na design káká bílej tesák. Telefon v pouzdru je stejně neidentifikovatelný.

Další chytrolín, co hodnotí telefon podle parametrů na webu, aniž by ho někdy aspoň držel v ruce :-(

Přemysl Vaculík

VIP 27. 7. 2017, 11:11

Mobil jsem testoval pečlivě a vycházel jsem z vlastních zkušeností, ne jen ze specifikací.

Asi došlo k nedorozumění, ta moje reakce nebyla totiž na článek, ale na příspěvek v diskuzi z 20.7.

Radim Stehlík

6. 8. 2017, 8:48

Bohužel ty chytrolíne…ale ten telefon je číňan jako každý jiný. v čem myslíš že bude jiný? Čěkáš že slavná NOKIA umí z hovna udělat zlato? A vzhled je danej, takže to nemusím držet v ruce, abych hned věděl, že toto opravdu ne.
Jak je uvedeno výše – Xiaomi je ve všem výhodnější volba

Dneska je všechno Číňan, takže plkání na toto téma je úplně mimo mísu. A ten tvůj slavný Chuomi s Androidem 6 (a možná někdy 7), který ani neumí fyzicky 2 SIM + SD k tomu a má akorát trapný hybrid slot? Děkuji, nezájem.

Radim Stehlík

20. 7. 2017, 15:29

nevím.. design starých nokií už je i z nostalgie mimo.. displej šrot, CPU na nic.. záda s částí fotoaparátu vyloženě odporné… Nokie (pardon, číňan) stále nemá čím zaujmout.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat