Následující Nokie zřejmě získají Surge S1

Následující Nokie zřejmě získají Surge S1
2017-07-05T08:30:08+02:00
• 5. 7. 2017
2

Značka Nokia se vrací na trh smartphonů pod vedením finské společnosti HMD. V tuto chvíli se nabízí celkem tři smartphony zapadající do nižších kategorií. Nejlevnější je Nokia 3 (recenze), která má ve výbavě procesor od MediaTeku, což je asi největší slabina této novinky. Následující Nokie 5 a 6 mají procesory Snapdragon 430. U další generace bychom se mohli dočkat celkem zásadní změny.

Snapdragon 430 má sice k dispozici osm jader, ale výkonu není příliš mnoho. V podstatě postačuje na základní práci a konzumaci obsahu. HMD by muselo sáhnout po dražších Snapdragonech ze série 600, aby mobily poskytovaly lepší výsledky. Pravděpodobně se toho nedočkáme, jelikož se objevují informace, že by se v Nokiích mohla objevit letošní novinka Surge S1 od Xiaomi.

Právě Surge S1 se dá srovnat například se Snapdragonem 625/626, Helio P25 nebo Kirin 655. Rozhodujícím faktorem bude asi nákupní cena. Ostatně Surge S1 se zatím objevil jen v jednom mobilu od Xiaomi a zatím to nevypadá na velký odbyt. S tím by mohla pomoci právě společnost HMD.

Je celkem jasné, že Surge S1 nezamíří do vyšší střední třídy nebo mezi top modely. Na druhou stranu by se jednalo o lepší volbu než Snapdragon 430, který je využíván u dvou modelů Nokia.

Surge S1

Procesor z dílny Xiaomi nabízí osm jader rozdělených do dvou clusterů po čtyřech. Všechny jsou tvořeny jádry Cortex A53, přičemž výkonnější cluster je taktovaný na 2,2 GHz a slabší na 1,4 GHz. O grafiku se stará čip MALI-T860 MP4 a je možné implementovat 2x 32-bit LPDDR3 (933 MHz) paměti RAM.

Procesor zvládne 36MPx senzor (Dual ISP, 14-bit) a nabízí se 32-bit DSP. Také je zde podpora přehrávání 4K videa. Značnou nevýhodou oproti konkurenci je výrobní technologie, která je 28nm (HPC). Srovnatelné procesory používají 16nm nebo 14nm technologii.

Zdroj: gizmochina.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Karel Čapka

VIP 5. 7. 2017, 11:57

koukal jsem na nějaké porovani surge a to neodpovídá výkonnostně p25 ani řadě 6xx od snapdragonu. velikým limitem je 28nm technologie

Radka Šprochová

5. 7. 2017, 8:58

supeer, opět NOKIE

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat