Google – počet smartphonů v Česku vzrostl o 241 %

Google – počet smartphonů v Česku vzrostl o 241 %
2017-03-03T10:29:48+02:00
• 3. 3. 2017

Podle nových studií společnosti Google se počet chytrých telefonů v České republice ztrojnásobil, a to za pouhé tři roky. Za tímto zjištěním stojí velmi rozsáhlá studie Googlu, která probíhala po dobu pěti let. Za tu dobu bylo navíc provedeno 625 tisíc rozhovorů se spotřebiteli z celého světa.

Podle studie Googlu se počet chytrých telefonů za pouhé čtyři roky celosvětově zdvojnásobil. V průběhu posledních pěti let se firma Kantar TNS, která byla najata přímo Googlem, dotazovala hned několika spotřebitelů, a to po celém světě. Dotazník spočíval v jejich zvyklosti týkající se internetu. Veškeré odpovědi Google shromáždil a „vyždímal“ z nich pozoruhodné změny v mediálních zvyklostech, ale také i v každodenním životě, které v posledních pěti letech nastaly díky nástupu internetu.

Počet chytrých telefonů v České republice vzrostl o 241 %

V roce 2012 měl ve 40 zemích, ve kterých výzkum probíhal, přístup k chytrému telefonu jen jeden ze tří spotřebitelů. O pouhé čtyři roky později toto číslo vzrostlo na ohromujících 70 %. V současné době, tedy v České republice, používá 58 % lidí chytrý telefon oproti 17 % před 5 lety. To představuje nárůst v počtu chytrých telefonů o 241 %.

Spolehlivý partner

Pro většinu lidí v České republice představuje pravděpodobně největší změnu jejich chytrý telefon. I když se smartphony rychle šíří všemi demografickými skupinami, chytrý telefon je stále největším partnerem zejména pro lidi mladší 25 let.

Ti používají chytrý telefon především k následujícímu:

  • Vyhledávání informací: 77 % z nich používá vyhledávač v mobilu minimálně jednou týdně.
  • Přístupu na sociální sítě: 80 % z nich používá chytré telefony k návštěvě sociálních sítí minimálně jednou týdně.
  • Sledování videí: 68 % z nich sleduje videa online minimálně jednou týdně.

Jde o první věc, po které ráno sáhnou: pro uživatele chytrých telefonů v České republice (mladší 25 let) představuje jejich telefon oblíbený způsob k vyřizování každodenních úkonů, jako je zjišťování času (68 %) nebo nastavení budíku (68 %).

Země mnoha zařízení

Podle slov Googlu již skončily časy, kdy byl chytrý telefon považován pouze za sekundární zařízení. Z celého světa zhruba jedna třetina uživatelů chytrých telefonů uvádí, že se na internet připojuje častěji z chytrého telefonu než z počítače či tabletu.

Lidé navíc používají své chytré telefony více než kdy jindy. V roce 2012 se společnost Google v České republice lidí ptala, zda používají chytré telefony, tablety či počítače. Tehdy 62 % uživatelů používalo jedno z těchto zařízení, 16 % dvě a pouze 2 % používala všechna tři zařízení. O pět let později, desetkrát tolik lidí, tedy 20 %, používá všechna tři zařízení. Ostatní zařízení se rozšiřují mnohem rychleji – 32 % lidí používá „chytré televize“ s přístupem na internet.

O zprávě

Nová zpráva z výzkumu předkládá výsledky z obsáhlé studie, která probíhala pět let a během jejíhož trvání Google a Kantar TNS provedly přes 625 tisíc rozhovorů se spotřebiteli z celého světa. Jedná se o období, v němž přibyly stovky milionů nových uživatelů internetu.

Údaje z České republiky:

  • Průměrný počet zařízení s přístupem na internet na osobu – ČR – 2,5 v roce 2016; 1,6 v roce 2012 (ve Velké Británii 3,4 v roce 2016; 2,3 v roce 2012)
  • Procento lidí, kteří se připojují na internet minimálně stejně často z chytrého telefonu jako z počítače – 42 % v roce 2016; 0 % v roce 2012; 75 % lidí mladších 25 let
  • Využití zařízení s přístupem na internet v ČR: 58 % chytrý telefon, 78 % počítač, 26 % tablet
  • Procento lidí, kteří se připojují na internet denně – 65 %, 91 % lidí mladších 25 let

Zdroj: googlepresscz.blogspot.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat