Levis a Jacquard by Google – chytrá bunda již letos aktualizováno

Levis a Jacquard by Google – chytrá bunda již letos [aktualizováno]
2017-03-12T10:40:46+02:00
• 12. 3. 2017
1

Aktualizováno 12. 3.

Už to bude skoro rok, co jsme se dozvěděli o nové spolupráci mezi společnostmi Levi a Google. Konkrétně jsou zapojeny divize Levis Computer a Jacquard by Google (Google ATAP). Původně jsme měli jen informaci, že bychom se letos mohli dočkat chytré bundy, ale nyní se dozvídáme další podrobnosti.

Bunda jako taková začne prodávat letos na podzim a cena bude startovat na 350 dolarech. Je vysoce pravděpodobné, že bude k dostání jen v USA, případně na pár dalších trzích. Pakliže by se nějakým způsobem dala zakoupit i u nás, cena by mohla být kolem 11 500 Kč.

Hlavní funkce:

  • pomoc při navigování
  • zaznamenávání trasy
  • doplňky pro komunikaci
  • základní povely pro smartphone
  • další přibudou

Původní článek 21. 5.

Když se řekne ATAP, mnohým lidem z oblasti IT se vybaví divize, která přináší nové možnosti, koncepty a technologie, které se možná jednou objeví za několik let v běžném životě. Již před rokem se představil projekt Jacquard, ale až nyní se dozvídáme další podstatné informace.

Jacquard

Dalo by se říci, že hlavní myšlenkou bylo vytvoření nové možnosti, jak ovládat elektroniku, zejména pak samotný smartphone. V rámci Project Jacquard bylo vytvořeno vlákno reagující na dotyk. Při spojení několika do jedné matice se tak vytvoří dotykové místo, skrze které můžete předávat povely do svého smartphonu.

Výhodou je zejména fakt, že nové vlákno je možné přímo zkombinovat s běžnými a vytvořit tak látku, která bude v sobě obsahovat poměrně vyspělou technologii, ale nebude to muset být patrné na první pohled. Aby se nejednalo jen o zajímavou myšlenku, tak již nyní je do projektu Jacquard zapojena společnost Levi, která zakomponovala tuto technologii přímo do bundy. Lze očekávat, že si najde cestu i do jiného oblečení.

Výhodou je, že dotyková oblast má stejné vlastnosti jako celá látka. Ani nemusí být viditelná na první pohled. Avšak je zde nutnost zakomponování elektroniky pro komunikaci, přičemž také je potřeba někam umístit baterii. I na to se myslelo. Vše se dá zmenšit do velikosti knoflíku, případně nějakého doplňku, kterého si ani nemusíte všimnout.

V tuto chvíli se jedná jen o prototyp, ale vývojáři se dočkají již tento rok, přičemž společnost Levi chce již v roce 2017 uvést nový produkt na trh. Je tedy možné, že dalším parametrem, podle kterého se budeme rozhodovat při výběru oblečení, bude možnost připojení ke smartphonu.

Zdroje: phandroid.com, theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Game Rebell

12. 3. 2017, 12:36

Děkuji, ale bundu za 11K vážně nechci :D

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat