APMS: Ceny mobilních tarifů jsou ovlivněny vysokými poplatky za využívání frekvencí

APMS: Ceny mobilních tarifů jsou ovlivněny vysokými poplatky za využívání frekvencí
2017-03-16T17:45:57+02:00
• 16. 3. 2017
1

Spotřebitelská organizace Telefonující.cz nedávno vydala analýzu, která se zabývala cenou mobilních služeb, respektive tarifů. Z ní vyplývá, že mobilní tarify v České republice mohou být až o 79 % dražší než v EU.

Místo operátorů reaguje APMS

Kontaktovali jsme mobilní operátory, abychom jim poskytli prostor pro vyjádření ke zveřejněné analýze, případně ke článku, který jsme zveřejnili. Všichni odpověděli stejným způsobem – máme kontaktovat APMS (Asociace provozovatelů mobilních sítí). Po rozsáhlejší diskuzi s Jiřím Grundem, výkonným ředitelem APMS, jsme také dostali oficiální vyjádření, které poukazuje na jeden faktor, s kterým se doposud nepočítalo, nebo se o něm příliš nehovořilo.

„Dle celoevropské statistiky Mobile Retail per Capita je průměrná měsíční útrata v přepočtu na jednoho obyvatele v ČR 13 EUR, v Německu 20 EUR, v Rakousku 21 EUR, ve Švédsku dokonce 30 EUR. V ČR máme na rozdíl od okolních zemí až 4x vyšší roční poplatky za využívání frekvencí. Jsou i země v EU, kde stát dotuje výstavbu sítí LTE prostřednictvím evropských dotací. Jako APMS vítáme nastartování odborné debaty za účasti regulátora, který svými rozhodnutími významně ovlivňuje nákladovou stránku poskytování služeb.“

Mobilní operátoři se zavázali, že vybudují LTE síť za určitých podmínek, což plní, někdy i v předstihu. Ovšem také jsou nuceni platit poplatky za využívání těchto frekvencí. Jak poukazuje Jiří Grund, v některých zemích jsou poplatky nulové, případně se stát podílí na výstavbě.

Zde nám chybí konkrétní odůvodnění výše cen za mobilní služby, ale toho bychom se mohli brzy dočkat, jelikož APMS připravuje zprávu na toto téma. Z ní bychom se měli dozvědět, kolik platíme z tarifu operátorovi, co jde do nákladů a co jde státu v rámci poplatků.

Trochu jsme zapátrali kolem poplatků a ze stránek ČTÚ jsme se dozvěděli, že jejich výši upravuje nařízení vlády 154/2005 Sb. Toto nařízení platí od roku 2005 a od té doby bylo několikrát novelizováno. Nebylo by od věci, kdyby se politici, respektive vláda podívala právě na výši těchto poplatků? Nedošlo by k výraznému posílení vývoje současného trhu, pakliže by vláda okopírovala strategii jiných států?

APMS dodává

Zároveň je třeba říci, že spotřebitelská organizace, na kterou se odkazujete, má ve svém čele stejná jména, která figurovala v nedávné kauze nátlaku na mobilní operátory. Tehdy z veřejných peněz města Brna financovali vlivovou agenturu. Více zde a zde.

Můžeme se jen domnívat, zdali někteří představitelé sdružení nerozjíždí nějakou vlastní politickou kampaň a jako terč si vybrali zrovna operátory. Každopádně data, která prezentují, jsou dosti vytržená z kontextu, neboť vůbec nezmiňují odlišnosti trhů dané rozhodnutím regulátora. Moc bychom ocenili, kdyby veřejní představitelé se stejnou vehemencí vyvíjeli tlak také na ty veřejné orgány, které svými rozhodnutími vytyčují mantinely hřiště, ve kterém se následně konkurenční firmy musí pohybovat.

Dočkáme se rychlé změny?

Jak je vidět, celá problematika není způsobena jen jednou stranou. Vznikající organizace a nátlakové skupiny vyžadují po operátorech nižší ceny, ale například vláda neudělala jakékoliv další kroky, které by mohly vést ke snížení nákladů nebo tarifů.

Samozřejmě nelze jen tak jednoduše snížit nebo vynulovat poplatky za využívání LTE, ale není od věci přehodnotit legislativu či nařízení vlády z roku 2005. Je evidentní, že je před námi nelehký úkol, do kterého se musí aktivně zapojit politici, úřady a regulátoři, aby došlo ke změně. Bohužel jsou před námi volby, které mohou zpomalit jakékoliv chystané změny.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jakub Kriš

16. 3. 2017, 19:23

Bohužiaľ nemám čas reagovať na čísla, ktoré si Grundl zakrúžkoval v Sazke, Bartík mi nakázal do konca týždňa sfalšovať 111 tisíc podpisov na založenie novej politickej strany.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat