Čeští operátoři jsou dražší až o 79 %

Čeští operátoři jsou dražší až o 79 %
2017-03-16T18:19:00+02:00
• 15. 3. 2017
1

Není žádným tajemstvím, že čeští operátoři nabízejí své tarify za poměrně vysoké ceny. Nejeden zákazník vzhlíží k polskému trhu, kde si za pár korun mohou tamější obyvatelé pořídit velmi výhodné tarify s dostatkem dat a dalších služeb.

Nově vzniklá spotřebitelská organizace Telefonující.cz vydala zprávu uvádějící, že české tarify jsou až o 79 % dražší než průměrné v EU.

„Na konci února se nám podařilo posbírat data o veřejně dostupných oficiálních nabídkách tarifů všech operátorů v jednotlivých zemích EU. Následně jsme si pro potřeby srovnání definovali čtyři specifické zákaznické skupiny s konkrétní běžnou spotřebou hlasových a datových služeb a v každé zemi ze zbývajících 27 zemí EU našli nejlevnější vyhovující tarif právě pro tyto skupiny. Posledním krokem analýzy byl výpočet průměrné hodnoty za celou EU mimo ČR a srovnání s nejlevnějším českým tarifem. Zjištěné rozdíly nás skutečně šokovaly,” říká Jakub Kriš, hlavní autor analýzy. „V Polsku by však rodina za čtyři tarify zaplatila celkem 815 Kč.“

Ačkoliv v poslední době můžeme zaznamenat nejrůznější marketingové aktivity českých operátorů, tak se zpravidla jedná o značně omezené nabídky. Buď je vám slíbena sleva na předem definované období, nebo je poskytnuta dočasná sleva, byť jen na zařízení.

Srovnání s EU

Zpravidla si jde všimnout, že si operátoři nejvíce cení skupinových balíčků. V tomto ohledu nejméně přeplatí rodiny. V průměru musí vynaložit jen o 25 % více než je průměr v EU. Nejhůře na tom jsou jednotlivci, kde je cena vyšší o 79 %.

Analýza spotřebitelské organizace Telefonující.cz v podstatě jen potvrzuje všeobecné názory panující ve společnosti. Nejsou započítané podpultové nabídky či speciální řešení pro firmy.

„Domníváme se, že tarify českých operátorů jsou nejen neférově drahé a poskytují výrazně nižší zejména datová plnění, ale že v zemi s nízkou paritou kupní síly jsou jedním z hlavních rizikových faktorů chudoby. Těžko bychom hledali službu nebo zboží, která by byla proti zbytku EU o tolik předražená, jako právě české hlasové a datové tarify,” říká předseda spolku Telefonující.cz Svatopluk Bartík. „V kontrastu s tím patří marže našich operátorů k nejvyšším na světě.”

Telefonující.cz zatím poukazují na skutečný stav na českém trhu, ale připravují i kroky, které by mohly napravit stav v České republice. Konkrétně plánují:

  • Připravujeme podnět pro Evropskou komisi a český antimonopolní úřad za tzv. podbízivé ceny – tedy dle § 11/1/e zákona o ochraně hospodářské soutěže za dlouhodobě nepřiměřeně nízké ceny,
  • od tohoto kroku si slibujeme, že bude vydán zákaz podnákladových cen a odstraní se částečně jedna z příčin neférově vysokých cen pro koncové spotřebitele,
  • začneme nabírat členy – spustíme web, kde bude možno se velmi jednoduše stát členem Telefonujících.

APMS: Ceny mobilních tarifů jsou ovlivněny vysokými poplatky za využívání frekvencí

Zajímavosti podle spotřebitelské organizace

  • Ve Finsku jsou ⅔ paušálů s neomezenými daty, připlácí se jen za rychlost dat, neomezený internet je již za 592 Kč (k tomu 500 min + 500 SMS) při rychlosti 5 mbps, data v plné rychlosti (300 mbps) a neomezené volání je k dispozici za 1078 Kč,
  • francouzský operátor Bouygues nabízí neomezené volání do 120 zemí světa a k tomu 5 GB dat za 675 Kč,
  • nejlacinější paušál nabízí rumunský digi. mobil za 52 Kč (200 min, 2 GB dat, sms se doplácejí zvlášť),
  • podle mediánových příjmů vynaloží obyvatelé ve 13 zemích méně peněz, než v nominálně nejlevnějším Polsku, v tomto ohledu je ČR 3. nejdražší.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Honza Kopecký

15. 3. 2017, 17:55

Ta první citace nedává moc smysl. Jinak super článek.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat