Apple v Rusku určoval prodejcům, za jakou cenu mají prodávat iPhone

Apple v Rusku určoval prodejcům, za jakou cenu mají prodávat iPhone
2017-03-27T07:15:21+02:00
• 27. 3. 2017

Společnost Apple byla v Rusku vyšetřována tamním antimonopolním úřadem v rámci určování cen iPhonů. Americká společnost určovala místním prodejcům, za jaké ceny konkrétně mají být iPhony prodávány. Údajně tak společnost činila několik let.

V případě, že chtěl prodejce jakkoliv upravit cenu iPhonu, musel nejprve kontaktovat zástupce Applu, aby s takovou změnou souhlasil. Cena byla určována již od doby, kdy byl v Rusku uveden do prodeje iPhone 5. Ruský antimonopolní úřad však nezjistil, že by byla cena určována u nejnovější verze populárního zařízení – iPhone 7.

Přesto se jedná o prohřešek, který může Apple přijít draho. Společnost má nyní 3 měsíce na to, aby se mohla proti obvinění obvolat. V případě, že se skutečně takové praktiky potvrdí, může být udělena pokuta ve výši 15 % z prodejů na území Ruska.

Ruské úřady se k situaci rovněž vyjádřily. Apple údajně po dobu vyšetřování plně spolupracoval a diktování ceny již prý dnes nepraktikuje. Zároveň byla upřesněna pravidla, aby k podobným situacím v budoucnu již nedocházelo.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat