Android O – vynořují se další spekulace aktualizováno

Android O – vynořují se další spekulace [aktualizováno]
2017-03-17T19:30:19+02:00
• 17. 3. 2017
4

Aktualizováno 17. 3.

První várku spekulací již máme za sebou a nyní se objevuje druhá. Bohužel nejsou součástí jakékoliv snímky obrazovek, které by unikly z Googlu. I tak se ukazuje, že letošní představení Androidu na konferenci Google IO bude ve jménu modifikací a vylepšování.

Notifikace

Android 7.0 získal poměrně důležitou funkci v rámci notifikací. Tím samozřejmě myslím možnost seskupování podle aplikací, což zajisté přináší trochu pořádku. V rámci Android O bychom se měli dočkat přepracovaného notifikačního centra.

Spekulace není nikterak přesná, ale poukazuje na možnost synchronizace mezi zařízeními. Díky tomu bychom nemuseli vyžadovat od vývojářů, aby zajistili synchronizaci, pakliže používáme jejich aplikace na vícero zařízeních. Další novinkou má být chytřejší třídění.

Ikony

Možnost změny designu ikon propaguje i sám Google, například v nedávném projektu #myAndroid. V Android O by mělo dojít na změny, jež přinesou vícero funkcí, mezi kterými se například objeví možnost dynamicky měnit vzhled. Například ikona kalendáře bude moci zobrazovat číslo dne. Taktéž bychom se mohli dočkat i počtu notifikací u konkrétní ikony aplikace.

Picture-in-picture

Obraz v obraze není novinkou v Androidu. V podstatě je již k dispozici v rámci Android TV, ale nově by mohlo dojít k rozšíření, které by umožnilo uživatelům nechat přehrávat videa v menším okně. Snad se to bude týkat i aplikace Youtube.

Další náznaky

Spekulace se zmiňují o dalších novinkách. Údajně bude obsažen plovoucí prvek, který bude spojen s chytrým výběrem textu. Bohužel netušíme, jak bude taková funkce zakomponována a kde bude využívána. Měli bychom se také dočkat lepší podpory pro nahrávání dění na smartphonu.

Více zatím není k dispozici. Budeme si muset počkat na další úniky a zejména na oficiální uvedení Developer Preview systému Android O na konferenci Google IO.

Původní článek 8. 3.

Už v květnu tohoto roku se máme dočkat ukázky Androidu O, přičemž následně dojde k uvolnění developer preview verze. Zatím se dělají vtípky kolem názvu nadcházející verze – O jako Oreo sušenky (olízni, omlékuj…). Nyní se ale dozvídáme, co pravděpodobně čekat od Androidu O.

Je docela jasné, že se Google pochlubí další optimalizací, vylepšeními a podobně. To by ale nebylo dostačují a je zapotřebí vyvinout funkce, které nějakým způsobem nalákají. Zatím se ukazují jen náznaky toho, co by mohlo být součástí systému.

Konkrétně jeden typ gest by mohl nabízet možnost rychlejšího otevírání aplikací. Stačilo by gestem udělat například písmeno C na obrazovce a otevřela by se aplikace kontakty (contacts). Tento způsob vám může být povědomý, jelikož něco podobného nabízí například Huawei.

Další součást by se mohla týkat kopírování textů. Náznaky se zmiňují o tom, že bychom nemuseli tak často používat nabídku pro kopírování a vkládání textu. Do systému Android pravděpodobně bude implementována chytřejší funkce, která bude souviset s klávesnicí. Pakliže budete vyhledávat například v Google Mapách restauraci a tu pak budete chtít napsat v rámci konverzace s kamarádem do chatu, systém vám ji nabídne.

Je docela jasné, že tyto informace o novinkách jsou velmi kusé a rozhodně neodhalují vše podstatné. Jde ale podle nich soudit, jakým směrem se nyní Google bude ubírat. Dle našeho odhadu se zaměří na ovládání systému, zejména na zjednodušení a implementování chytrých funkcí zjednodušující běžné používání.

Zdroje: venturebeat.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Zase? Vždyť jěště nedokončili sedmičku.

Jirka Trnka

8. 3. 2017, 18:04

To je sice všechno pěkný, když já bych tedy osobně nejvíc uvítal nástroj, který donutí výrobce aktualizovat. Vždyť A7 je zatím víceméně jen na fungl novinkách a několika (ne všech) loňských topech…. :(

njn dochazej napady … teda doslova uplne dosly :)

Roman Pöschl

8. 3. 2017, 20:54

Spíše bych řekl, že nápady jsou, ale přeci neřeknou vše dopředu :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat