OnePlus a Meizu si pomáhali v Benchmark testech

OnePlus a Meizu si pomáhali v Benchmark testech
2019-06-20T21:15:19+02:00
• 3. 2. 2017
1

Před pár lety se na světlo dostala zpráva, že si někteří výrobci uměle vylepšovali hodnocení v benchmark aplikacích. Samozřejmě si tato zpráva vysloužila pro výrobce negativní ohlas u mnohých uživatelů. Přesto se i dnes setkáváme v těchto aplikacích s podvody. Zmiňovanými podvodníky jsou OnePlus, ale také Meizu.

První vlaštovka – OnePlus 3T

V okamžiku, kdy se na zmiňovaném telefonu spustila aplikace pro hodnocení výkonu, jádra procesoru (Qualcomm Snapdragon 821) zůstala s frekvencí 0,98 GHz u menších a 1,29 GHz u větších jader. A to i v okamžiku, kdy procesor nebyl vytížen. Právě tento poznatek je zvláštní. V ostatních aplikacích při nezatížení se běžně procesor OnePlus 3T dostane na hodnoty 0,31 GHz u všech jader.

Dle informací ze serveru XDA, které s tímto odhalením přišlo, se jedná o záměrnou úpravu procesoru ve specifických aplikacích. Zástupci serveru se rozhodli setkat s vývojáři Primate Labs. Právě oni stojí za vytvořením Geekbench. A právě tehdy se potvrdilo, že přístroj detekuje aplikace podle jména. Pokud se jedná o hodnotící aplikace, procesor zůstane v určitém výkonném režimu.

Vývojáři proto upravili aplikaci GeekBench 3 a 4 tak, aby přístroj tento mód nezapnul. Upravili název aplikace tak, aby si přístroj myslel, že jde o běžnou aplikaci. A skutečně výsledky potvrdili to, že OnePlus 3T si v testech pomáhalo.

 

 

Meizu – druhý provinilec

Samozřejmě, byla by škoda, kdyby se test neprovedl i u ostatních zařízení. Zatímco celá řada jiných výrobců již dnes prošla bez problémů, i tak se objevil druhý výrobce, který si svá čísla v benchmark aplikacích záměrně upravoval – Meizu. Podobně jako OnePlus 3T se provinil přístroj Meizu Pro 6 Plus.

Už po spuštění příslušné aplikace vás telefon žádá, abyste zapnuli tzv. Performance Mode. Již z názvu se dá vypozorovat, že se jedná o profil, který zvyšuje výkon celého zařízení. A skutečně lze vypozorovat výrazné rozdíly mezi standardním módem a zmiňovaným Performance Mode.

Zatímco uživatel si může myslet, že Performance Mode skutečně přidává telefonu výkon, realita je trochu jiná. Meizu bylo podrobeno testu i ve speciálně upravené aplikaci. A i když měl telefon nastavený Performance Mode, oproti klasické aplikaci GeekBench, byl výsledek výrazně jiný. Porovnatelný byl s výsledky, které telefon získal u neupravené aplikace ve standardním režimu.

Stojí to za to?

Samozřejmě autoři testů informovali o výsledcích i samotné výrobce. OnePlus slíbilo, že v budoucnu tyto metody již používat nebude. U obou případů se jednalo o problém přímo v samotné ROM zařízení. Jedná se tedy o věc, na kterou mají oba výrobci přímo vliv.

Je s podivem, že se společnostem vůbec vyplatí do těchto úprav investovat. Jak jste se mohli přesvědčit, alespoň v případě OnePlus se jednalo skutečně o minimální rozdíl. Po odhalení těchto výsledků se na obě společnosti zcela jistě svalí vlna nevole.

Pozitivní z tohoto testu je alespoň to, že u výrobců, kteří podváděli u prvních testů před několika lety, se tentokrát žádné problémy nevyskytly.

Mnozí uživatelé s benchmark aplikacemi vůbec do styku nepřijdou. Pro účely recenzí se však jedná o jeden ze způsobů, kterými lze měřit výkon jednotlivých telefonů. Pokud si ale někteří výrobci čísla přikrášlují, může dojít k ovlivnění potenciálního zákazníka. A to rozhodně není věc, kterou bychom chtěli vídat častěji. Snad se alespoň ostatní výrobci z těchto případů poučí.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Kulisek Kulich

6. 2. 2017, 12:30

Taková „mobilní dieselgate“. :-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat