Odzvonilo neveřejným tarifům?

Odzvonilo neveřejným tarifům?
2017-02-16T17:05:23+02:00
• 16. 2. 2017
5

Politici se vehementně pustili do současného stavu mobilních služeb na české trhu. Ačkoliv si vláda stanovila, že udělají změny, aby běžní zákazníci mohli získat levnější data, tak ne vše jde podle představ premiéra. Připravovaná novela zákona o elektronických komunikacích má posílit postavení spotřebitelů a také zvýšit pokuty pro operátory.

Ze začátku se mohlo zdát, že dojde k některým dobrým změnám, ale ministr obchodu a průmyslu předložil vládě upravenou verzi, která bez jakéhokoliv připomínkového řízení byla doplněna o některé body. Proti nim se začíná ohrazovat ČTÚ, organice a také mobilní operátoři.

Vyšší pokuty

Původně mělo dojít jen ke zvýšení sankcí, byť ČTÚ chtělo nastavit pokuty vypočítané z čistého zisku mobilních operátorů. Nakonec novela obsahuje i procenta, což je povzbudivá zpráva.

Pakliže by byla novel schválena, mohl by operátor dostat pokutu ve výši 15 miliónů korun nebo 5 % z čistého obratu za poslední ukončené účetní období. Vždy by se volila vyšší částka. V případě závažnějších přečinů bude pokuta 50 miliónů nebo 10 % z čistého obratu.

Takové sankce jsou již výrazně citelnější, ale bude záležet až na ČTÚ, jakou pokutu zvolí. Zde si již operátoři velmi dobře rozmyslí své kroky.

Konec podpultových cen

Bohužel se do novely dostala záležitost týkající se neveřejných tarifů. Pakliže by byla novela schválena, nemohli byste si vyjednat levnější nebo jiný tarif, který není uveden v oficiálním ceníku operátora.

Podnikatel poskytující veřejně dostupnou službu elektronických komunikací a poskytovatel univerzální služby nesmí při prodeji služeb spotřebitele diskriminovat; zejména nesmí spotřebitelům poskytovat služby za jiné ceny, než jaké byly uveřejněny podle odstavce 1.

Tato změna by se týkala jen běžných zákazníků – neplatila by pro firmy, které mají zcela odlišné (výhodnější) tarify. ČTÚ se vyjadřuje k tomuto bodu následovně:

„Návrh zákazu individuálních cen pro spotřebitele s námi nebyl konzultován a nechápeme jeho motivaci. Z našeho pohledu dochází k omezení autonomie vůle smluvních stran a k velkému nebezpečí zakonzervování cen v segmentu, kde již nyní, po protispotřebitelské novele, neprobíhá intenzivní soutěž.“

Tato změna má v podstatě ochránit ty, kteří si nedokáží vyjednat lepší tarify a jednoduše si vezmou i běžný, dražší. Aspoň takto to obhajuje ministerstvo:

Pomocí neveřejných nabídek poskytovatelé vedou konkurenční boj pouze o nové zákazníky, popř. o zákazníky, kteří projevili úmysl změnit poskytovatele, a výhoda konkurenčního prostředí, konkrétně snížení ceny služeb, není přenášena na všechny spotřebitele. V důsledku toho za velmi výhodné ceny využívá služby pouze menší, aktivnější část spotřebitelů, respektive velkých klientů, která se dostane k neveřejným nabídkám. Zejména drobní spotřebitelé, kteří se spoléhají na platnost zveřejněných cen a dodržování zákazu diskriminace, potom za služby platí podstatně vyšší ceníkovou cenu. Právě tuto druhou část spotřebitelů by měl návrh primárně ochránit. Toto doplněné ustanovení zakazuje poskytování služeb spotřebitelům za jiné než zveřejněné ceny. To umožní přenést na všechny spotřebitele výhody efektivně konkurenčního trhu formou snížení ceny služeb.

Kladný dopad na trh?

Je celkem těžké odhadovat, jak budou operátoři reagovat na takové změny, pakliže budou schváleny. Představa ministerstva je jednoduchá – přenést konkurenční boj na světlo, aby se operátoři předháněli v nabídkách veřejně.

Ač se jedná o pěknou představu, tak je celkem jasné, že se budou hledat jiné cesty, jak docílit výhodnějších nabídek pro udržení zákazníků. Je docela možné, že se takto rozroste trh s firemními tarify, jenž jsou značně levnější a výhodnější.

Zdroj: lupa.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Richard Fabián

17. 2. 2017, 7:54

Tohle nikomu nepomůže, obzvláště pokud je toto mířeno jen na spotřebitele, tzn firemních nabídek se to vůbec nedotkne!

Jediné co se stane, že zmizí podpultové tarify, zůstanou aktuální kartelové a dolů žádná cena pro běžného smrtelníka nepůjde

To je zase vyplod, proc se nekdo, kdo tomu vubec nerozumi a jeste posila lidi do Polska montuje do takovych veci. Proc to radne nezkonzultuje s nezavislymi odborniky. Tohle hraje akorat operatorum do karet. Zrusi neverejne nabidky = zdrazi to vsem kdo meli neco levnejsiho na cenik, srovnaji si ceny a zamknou je. Nikdo nebude mit duvod prechazet a nikdo nepujde s cenou dolu, protoze proc, kdyz jim to ponese vic jak do ted. Zas zakon usitej na miru pro kamarady….

Martin Graulich

17. 2. 2017, 5:57

Že by konečně operátoři snížili ceny za své služby?

Prosper Mocuvkar

16. 2. 2017, 22:59

Vypadá to, že pan ministr konečně vyplodil něco co má smysl

Vojta Vilímec

16. 2. 2017, 19:03

Super, fandím politikům, ať se jim tenhle plán povede. A díky Dotekománii, že o tom informuje.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat