CyanogenMod.org vypnuto aktualizováno

CyanogenMod.org vypnuto [aktualizováno]
2016-12-26T07:45:14+02:00
• 26. 12. 2016
2

Aktualizováno 26. 12.

Společnost Cyanogen Inc. se vůbec nemazlí s komunitní verzí CyanogenMod. Dalo by se říci, že nedává ani jednu šanci pro důstojné vzkříšení. Po publikování článku na jejich blogu na stránkách cyanogenmod.org, kde bylo uvedeno, že projekt bude žít jako Lineage OS, došlo k vypnutí stránek (DNS již nesměřuje na server).

V podobných situacích je spíše běžné, že je k dispozici více času, i několik měsíců. Bohužel v tomto případě musí komunita rychle jednat. I z tohoto důvodu došlo ke spuštění stránek lineageos.org, kde jsou jen základní informace, aspoň prozatím.

Pro všechny uživatele se změní v podstatě jen logo a název systému. Vývojáři uvádí jednoduchou formuli: CyanogenMod = Lineage OS. To se týká i zdrojových kódů. V dohledné době tak můžeme očekávat aktualizaci, která přejmenuje systém.

Sociální sítě vzkříšeného systému:

Aktualizováno 24. 12. 2016 19:40

Jak jsme informovali níže, dnešek se dá považovat za ponurý pro fanoušky CyanogenModu. Když Steve Kondik spouštěl společnost Cyanogen, vložil do ní vše, v podstatě i značku CyanogenMod. Nyní se vyjádřil vývojářský tým CyanogenModu k celé situaci.

Z textu publikovaném na jejich blogu jde vycítit trpkost a hořkost z toho, co se nyní děje. Ač by mohli znovu vybudovat CyanogenMod, tak je stále ve vzduchu možnost, že společnost Cyanogen prodá svou značku a jejich práce vyjde vniveč. Navíc současné dění zanechává skvrnu na jinak dobré pověsti.

Naštěstí se nevzdávají a v podstatě potvrzují, že jejich další práce v rámci komunitní ROM bude pokračovat a žít ve formě Lineage OS. V dohledné době tedy půjde jen o změnu názvu, ale úsilí a odhodlání bude pokračovat dále. Jakmile se dozvíme nové informace, budeme vás informovat.

Původní článek 24. 12. 2016 10:24

Na začátku byla komunitní verze Androidu – CyanogenMod. Možná si pamatujete, že vývojáři žádali fanoušky o příspěvek, aby si pořídili lepší hardware na kompilování verzí této populární ROM. Nakonec získali dostatek financí. Od té doby se komunita zvětšovala, což nakonec vedlo k vytvoření společnosti Cyanogen Inc, která chtěla přinést alternativu k Androidu od Googlu a jeho službám.

Vznikl systém Cyanogen OS, který se snažil prosadit u výrobců, což se do jisté míry podařilo. Vzniklo několik mobilů, které měly tuto verzi. Avšak v nedávné době provedené změny poukazují na neúspěch celého projektu a nejrůznější plány se musí měnit. Nedávno odešel ze společnosti i Steve Kondik, sám zakladatel. Nyní se dozvídáme, že 31. 12. 2016 budou ukončeny všechny služby společnosti Cyanogen Inc.

To se dotkne i nightly verzí CyanogenMod, stejně jako vývoje – společnost přestane podporovat CyanogenMod i po stránce vývoje. Naštěstí to neznamená úplný konec pro komunitní verzi Androidu. Vše bude záležet jen na komunitě, která se bude muset starat o vývoj.

V podstatě se dá říci, že původní plány byly příliš ambiciózní a vše se vrací do starých kolejí, kde za vývojem stála komunita. Samozřejmě se tato změna dotkne rychlosti vývoje, ale naštěstí je zde dost fanoušků, takže CyanogenMod bude s největší pravděpodobností žít dál.

Zdroje: cyngn.com, ubergizmo.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ján Valkovič

24. 12. 2016, 10:58

Myslím si, že CM končí, väčšina vývojárov pôjde za Stevom Kondikom (LineageOS?)

Martin Novotný

24. 12. 2016, 10:26

R.I.P????

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat