EU vyšetřuje Google kvůli jeho aplikacím aktualizováno

EU vyšetřuje Google kvůli jeho aplikacím [aktualizováno]
2016-04-20T16:50:53+02:00
• 20. 4. 2016
17

Aktualizováno 20. 4.

Co se zdálo jen jako další pokus jak šikanovat Google, se nakonec opravdu uskuteční. EU doslova poukazuje na porušení antimonopolních pravidel a dokonce obviňuje Google, že bránění konkurenci v růstu. Google má navíc omezovat rozhodování spotřebitelů, jaké aplikace budou používat a jaké vyhledávání bude v systému.

Slovenská pobočka Googlu uvedla na sociální síti Google+ následující:

„Android pomohol vytvoriť pozoruhodný a najmä udržateľný ekosystém, založený na open-source softvéri a otvorených inováciách. Budeme naďalej spolupracovať s Európskou komisiou, aby sme dokázali, že Android je dobrý pre hospodársku súťaž a dobrý pre spotrebiteľov,“ hovorí Kent Walker, Google Senior Vice President & General Counsel.

V oficiálním prohlášení shrnuje základní fakta o Androidu. Například zdůrazňuje, že nikoho nenutí používat systém výhradně s jeho aplikacemi a službami a že se jedná o svobodné rozhodnutí výrobců.

EU chce dát větší prostor konkurenci, ale je zde jeden háček, konkurence v podstatě není anebo nemůže nabídnout takovou kvalitu služeb.

Google má nyní 12 týdnů, aby zareagoval na obvinění ze strany EU, že brání v rozvoji konkurence, která by mohla ohrozit postavení Androidu. Otázkou je, co je konkurencí myšleno. Je jím systém Windows 10 Mobile, SailfishOS nebo Tizen?

Původní článek 18. 4.

Margrethe Vestager, komisařka pro hospodářskou soutěž v rámci EU, se chce blíže podívat na problematiku kolem předinstalovaných aplikací na zařízeních se systémem Android. Problém má spočívat v dohodě s výrobci a operátory, kteří do svých zařízení instalují aplikace od Googlu – Gmail, Google Kalendář, Chrome a podobně.

Dle komisařky brání tento způsob v rozvoji a zdravé hospodářské soutěži mezi jednotlivými dodavateli podobných aplikací. Google má tak zneužívat své postavení a EU tomu chce zřejmě zabránit. S touto informací přišla tisková agentura Reuters.

epa04524405 EU Commissioner for Competition Margrethe Vestager gives a press statement at European Commission headquarters in Brussels, Belgium, 11 December 2014. The Commission is reportedly fining envelope producers over 19 million euros in cartel settlement. EPA/JULIEN WARNAND

Margrethe Vestager

Je jasné, že EU chce dát tímto krokem více možností pro konkurenční software. Navíc by měli mít uživatelé možnost si sami zvolit, jaké aplikace budou moci používat, aspoň podle EU. Avšak v tomto případě by nemuselo jít jenom o nařízení pro Google. Výsledkem by mohla být pokuta v miliardách dolarů nebo 10 % z příjmů Googlu za rok 2015.

Mobilní operační systém Android je dominantním na trhu, ale nikdo nenařizuje výrobcům, aby do zařízení instalovali aplikace od Googlu. Mohou použít čistou verzi systému bez aplikací jako Obchod Play a podobných, ale záhy se dostaneme do části trhu, která nemůže zcela nabídnout alternativy k všeobecně používaným službám.

Uvidíme, jestli se zde rozehraje další kolečko poměrně nesmyslného pokusu nařizovat soukromé firmě, co může dělat a co nesmí v rámci svých produktů a služeb. Dle mého názoru Google ani nezneužívá postavení, zejména s ohledem, že Android je Open Source a například Amazon si jej používá po svém. Konkurenční prostředí tu je, jen konkurence není dostatečně silná a není potřeba ji pomáhat šikanováním kohokoliv.

Zdroje: reuters.com, phonearena.com, reuters.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Mám již druhý Nexus a neměnil bych. Jen bych uvítal tu možnost odinstalace app místo zmrazení. Root se mi dělat nechce.

Jinak je to obyčejná šikana! Kdyby se zajímaly třeba o kartel benzínek, tel. operátorů atd!

Takhle si akorát EU odhání velké IT firmy pryč… Není divu, že pak bude Google pozažmo Microsoft apod. investovat raději do Indie a dalších rozvojových zemí než do Evropy…. Mohlo by se taky stát, že se bude někde v Etiopii platit s Android Pay dříve než v ČR a SR :D

Vojtěch Navrátil

20. 4. 2016, 18:07

a v čem je vlastně problém?

a) Výrobci nemusí použít AOSP se službami od Googlu

b) Koncový uživatel si může dané aplikace deaktivovat a používat si svoje řešení.

To samý bylo u MS a Exploreru a stejně je pořád nainstalovaný v základu. To. ikonu nevadí?

Mě přijde, že úředníci mají nasráno v hlavě, nebo jen kopou za ty, co je platí víc.

Michal Pelc

19. 4. 2016, 15:52

Acho jo. EU neumí řešit podstatně změny, tak začíná buzerovat úspěšné, aby je naštvat a vypudil. Takhle není správná cesta EU.

deniss hooper

19. 4. 2016, 9:09

Možná by stačilo aby se ti hlupáci z unie starali o co mají. I když vlastně nevím o co. Protože tato organizace je úplně k hovnu a Anglie to pochopila první. Ale za ty prachy bych asi taky řešil rádio Jerevan…

Martin Šárek

18. 4. 2016, 20:55

Co teprve Apple, ten nikomu nedovoluje nic, natož vyměnit App store. Windows phone neznám ale předpokládám že je na tom obdobně.

Jakub Mareš

18. 4. 2016, 17:02

To mně připadá jako šikana ze strany EU potažmo Microsoftu/Apple

Marek Šťastný

18. 4. 2016, 14:58

Je mi celkem jedno, zda tam jsou, nebo ne, dají se vypnout. Ale pokud by šly odinstalovat, bylo by to lepší. Nicméně nikdo nenutí toho, kdo to nechce, telefon s Androidem kupovat.

Ta EU už fakt neví, kde by mohla nabrat další prachy… Jelikož jsem moc líný psát, souhlasím s uživateli: MichalKares, Rostislav Bacovsky, Pavel Žurek :-)

MichalKares

18. 4. 2016, 14:06

Proč se EU každý rok obouvá do Googlu kvůli monopolu. Každý rok si vymyslí jinou ptákovinu, kterou tady chtějí Googlu bránit. Ani se pak nedivím, že sem Google nechce nebo alespoň nejeví takový zájem implementovat sem všechny jeho pokročilé služby jako např. Google now. To jim vadí, že je z ameriky a ne z EU a nemusí tady tolik platit Bruselu? Proč se taky EU tolik nenaváží do applu? Ten poskytuje svobody ještě daleko míň než open source android..

Rostislav Bacovsky

18. 4. 2016, 14:03

UE komise potřebuje prachy a není lepší cesta než šikana soukromého sektoru. Nikdy nikomu Google nenařizoval používat tyto předinstalované aplikace a umožňuje je i vypnout. Nicméně uživatel si nemusí kupovat zařízení, které mu nevyhovuje. Osobně si myslím, že jsou tady na řešení jiné, daleko závažnější kauzy než google.

Pavel Žurek

18. 4. 2016, 13:48

nevidím problém v tom aby soukromá firma instalovala svoje aplikace, už teď jdou bud odinstalovat nebo deaktivovat tak sice zabírají místo ale nijak neobtěžují, Amazon davá svoje aplikace, Microsoft i Apple do svých zařízení. Spíše by se měli zaobírat důležitějšími věcmi, třeba vlakové koridory ze jsou bez signálu a stále jsou místa v EU odkud si nezavoláme ani o pomoc a na kilometry žádný signál. Nebo postupné přibližování cen tarifu a služeb

tak za mě rozhodně je to dobře.. jestli je android open source neměl by tedy nařizovat Google výrobcům které aplikace mají být předinstalované… mimo to ja třeba od Googlu používám pouze obchod play Chrome a Google + a hry (hry jen z důvodu aby se mi neztratily výsledky v hrách) zbytek vždy vypnu… věřím že kdyby zbytek těchto Google aplikací v systému nebylo ( např. kiosek {dle mě zcela zbytečná aplikace} hudba play {další zbytečnost jsou mnohem lepší aplikace co se týče hudby} vyhledávání Google { neznám v okolí nikoho kdo by tuto aplikaci někdy zapnul nenabízí nic co by se nedalo vyhledat v jakémkoliv prohlížeči} zprávy a počasí { taky jsou mnohem lepší aplikace a hlavně přesnější aspoň co se týče počasí}, filmy { taky neznám nikoho kdo by si stáhnul film z play} úložiště by poskytlo větší prostor, a také by se hodně zmenšila třeba velikost aktualizací na nový systém, aktualizace by možná byly rychlejší, o spotřebě baterie nemluvě… minimálně by bylo fajn kdyby šly takové aplikace úplně odinstalovat ne jen vypnout….

Ján Valkovič

18. 4. 2016, 16:08

Toto sa týka viac GMS ako AOSP

EDIT: Týka sa to aj časti o aktualizácii, GMS, bežne nazývané aj gapps, sa aktualizujú cez Google Play.

Lubos Smilka

18. 4. 2016, 13:32

Radšej keby vyriešili možnosť si odinštalovať nepotrebné aplikácie. Ktoré boli v zariadení predinštalované, nedajú sa odstrániť a zbytočne zaberajú miesto.

nevím stačí root a odinstalovat jde vše. Taky záleží na telefonu, já mám huawei a tam to jde bez rootu

přesně tak,to říkám taky.Proč jen deaktivovat?Nechci tak odinstalovat a hotovo.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat