O2 testuje hybridní modem, kombinuje DSL a mobilní připojení

O2 testuje hybridní modem, kombinuje DSL a mobilní připojení
2016-02-07T09:40:10+02:00
• 7. 2. 2016

Jako první v České republice zahájil operátor O2 testování takzvaného hybridního modemu. Ten kombinuje pevný a mobilní internet a slibuje nejen celkové zrychlení připojení, ale také vykrytí špiček v lokalitách, kde pevné připojení nedosahuje příliš vysokých rychlostí.

Celé zařízení funguje na principu kombinace dvou druhů připojení, v modemu se nachází jak sekce pro zpracování DSL připojení, tak i část pro bezdrátovou komunikaci – 3G a LTE sítě. Modem se po zapnutí připojí pomocí obou těchto technologií do sítě O2, v níž se nachází speciální brána, která dokáže spojit obě sekce do jedné. Uživatel v podstatě nic nepozná, ale rychlost připojení by se měla mírně navýšit.

„Pokud se zákazník nachází například v lokalitě s pevným internetem o rychlosti 20 Mb/s a LTE také s 20 Mb/s, obě rychlosti se jednoduše sečtou. Část rychlosti si ovšem vezme zařízení na svůj vlastní provoz, takže výsledná rychlost se bude pohybovat zhruba kolem 36 Mb/s,“ vysvětluje Tomáš Minka, produktový manažer v O2.

hybridni_modem

Při běžném a nenáročném používání se modem připojí jen pomocí pevného internetu, mobilní sekce je neaktivní až do doby, kdy běžná rychlost nestačí a je potřeba trochu přidat na výkonu. Příkladem může být scénář, kdy je více členů domácnosti připojeno se svými zařízeními k jedné Wi-Fi síti, nebo přes kabel. Pokud všichni provozují náročnější aplikace, nebo streamují videa, vyhodnotí modem tuto situaci jako kritickou, přičemž do chodu uvede i mobilní sektor, který zaručí stabilní připojení i nadále.

Kromě toho však modem nabídne i řadu dalších výhod, díky mobilní části se například upload zvýší až padesátinásobně, což rozhodně přijde vhod, vezmeme-li v potaz, že současné rychlostí u ADSL připojení od O2 jsou více než bídné. A pokud DSL přestane fungovat úplně, také se nic neděje, jelikož modem dokáže pracovat i čistě na mobilní síti.

DSL_LTE_bonding_architecture

Modem nyní projde několikaměsíčním testováním u desítek zaměstnanců O2, následně bude projekt vyhodnocen a v případě pozitivních výsledků se začne uvažovat o brzkém komerčním prodeji. Kromě vývoje nových zařízení také O2 i nadále pokračuje ve zkvalitňování stávajících technologií, pevný internet nyní využívá více než 795 tisíc zákazníků, přičemž během podzimu 2015 rozmístilo O2 několik dalších ústředen, díky čemuž může mnohem více zákazníků využívat rychlejší VDSL. Sítěmi 3G a LTE nyní O2 pokrývá 95 % obyvatel ČR, přičemž do konce roku chce mít pokryto 99 %.

Zdroj: tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat