Hangouts zvyšuje kvalitu hovorů díky P2P

Hangouts zvyšuje kvalitu hovorů díky P2P
2016-02-07T11:00:03+02:00
• 7. 2. 2016
6

Google si neustále pohrává se svými službami, přičemž se častěji setkáváme s grafickými úpravami. Avšak nyní zapracoval na samotné technologii hovorů u služby Hangouts. Konkrétně bude u audio i video hovorů využívat technologii P2P.

Peer-to-peer (P2P) technologie umožňuje spojovat koncové klienty přímo mezi sebou bez využití třetího bodu spojení. Jinak řečeno, při telefonování nepůjde konektivita přes servery Googlu, ale dojde k přímému spojení mezi uživateli. Díky tomu by se mělo snížit zpoždění a může dojít k nárůstu kvality audia a videa.

null

V současnosti spíše dochází k testování a pomalému rozšiřování. Funkce je dostupná převážně u majitelů Android zařízení, na iOS zatím nebyla pozorována. Také není zcela jasné, kdy Google propojí uživatele pomocí P2P a kdy skrze své servery.

Dále je nutné poznamenat, že při P2P spojení dochází k odhalení IP adres obou účastníků. To může vést k lokalizaci jejich polohy. Dá se předpokládat, že později bude možné skrze nastavení zablokovat viditelnost IP adres, ale zatím to není potvrzeno a ani naznačeno.

Zdroje: phonearena.com, support.google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ondřej Lacuška (Adrien Angeldust)

7. 2. 2016, 13:27

Docela by me zajimalo jak moc to ovlivni stabilitu hovoru. Kvalita je jedna vec, ale pokud jsou obe strany na mobilnich datech tak se casto stava ze muze dojit ke kratkodobemu poklesu signalu a tim padem k preruseni hovoru. Pokud data tecou pres nejaky server ten je teoreticky muze chvili podrzet jako buffer a nasledne odeslat znovu cimz by nemuselo dojit hned k odstrihnuti hovoru. Ale zase tam bude zpozdeni vetsi.

Kubik Samek

7. 2. 2016, 11:12

V porovnani s klasickym hovorem je uz dnesni reseni hodne kvalitni, super. Nebylo by od veci udelat nejaly test kolik jaka sluzba (Hang, FB, Viber, ..) sezerou dat behem napr 10min hovoru. :-)

Standa Krotil

7. 2. 2016, 11:20

S tou kontrolou dat jsi udeřil hřebík na hlavičku. Také by mě to zajímalo.

David Nejeral

7. 2. 2016, 11:36

Na androidu 6 je to jednoduché. Nastavení -> využití dat -> kliknot na aplikaci a podívat se pod záložkou wifi kolik dat je vyuzitých. pak provést hovor a hodnoty odečíst

David Nejeral

7. 2. 2016, 12:23

test 5 minut, jeden telefon v tiché místnosti, druhý u TV s nějakým pořadem. whatsapp 1,7 MB ale kvalita nejhorší, skype 2,7MB kvalita dobrá, Hangouts 6,97 ale kvalita výtečná s téměř uchem neměřitelným zpožděním. protože mne před hovorem hangouts informoval, že některé hovory mohou jít napřímo předpokládám i díky zpoždění, že tomu tak bylo. bohužel tedy ale nemá spotřeba dat u hangouts žádnou vypovídací hodnotu oproti ostatním programům.

Ján Valkovič

7. 2. 2016, 16:56

Spotreba dat, teda aj kvalita hovoru pravdepodobne suvisi aj s kvalitou pripojenia a s pouzitym kodekom. Minimum pre Hangous je 3G (presne cisla som nenasiel) a Skype uvadza 30/30 kbps ako minimum bez videa.
Porovnanie urobili napr. v Android Authority:
http://www.androidauthority.com/voice-call-data-comparison-598541/

Ale test by som privital aj ja, wifi je uz aj v busoch a vlakoch, vo vlakoch aj elektricka zasuvka a obcas slaby router/vela pripojeni (raz som pingoval router vo vlaku ZSSK a vysledok 25% packet loss a najdlhsi ping 127ms) :-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat