Samsung čelí žalobě kvůli aktualizacím smartphonů

Samsung čelí žalobě kvůli aktualizacím smartphonů
2016-01-19T20:12:42+02:00
• 19. 1. 2016
8

Nizozemská asociace ochrany spotřebitelů (Consumentenbond) podala žalobu na Samsung kvůli aktualizacím smartphonů. Ta se také zabývá nedostatečným informováním zákazníků o aktualizacích smartphonů se systémem Android. Samsung údajně jasně nespecifikuje, za jakých podmínek je dodávaná softwarová podpora a nejen to.

Samsung-Galaxy-S414

Consumentenbond se zaměřil na Samsung z jediného důvodu, na tamějším trhu má tento výrobce 80% podíl. Navíc výzkum asociace ukázal, že 82 % smartphonů (nejen od Samsungu) na tamějším trhu nedostane aktualizaci na nejnovější verzi Androidu v horizontu dvou let od zakoupení přístroje. Consumentenbond chce touto žalobou donutit Samsung, aby každý smartphone získal i softwarovou podporu v délce dvou let od zakoupení, nikoliv od představení.

Consumentenbond se zaměřil na tento problém samozřejmě kvůli ochraně spotřebitelů, jelikož nové verze systému obsahují opravy kritických softwarových chyb. Dokonce byla v Nizozemsku spuštěna kampaň Updaten!, která informuje spotřebitele o důležitosti aktualizací smartphonů.

Ačkoliv Samsung již referoval, že zavádí bezpečnostní aktualizace u svých smartphonů stejně jako Google, tak se to zřejmě netýká starších modelů. Právě v Nizozemsku chtějí změnit situaci a donutit Samsung, aby poskytoval aktualizace dva roky od zakoupení zařízení (ne od představení).

Nyní záleží na nizozemském soudu, jak rozhodne. Pokud by Consumentenbond vyhrál, Samsung by musel více zainvestovat do podpory smartphonů a musel by vydávat aktualizace i pro modely, které byly představeny například před dvěma lety a stále se prodávají. Navíc by se dalo rozhodnutí soudu v Nizozemsku použít jako základ i pro kauzy v dalších evropských zemích.

Zdroje: xda-developers.com, osnews.com, consumentenbond.nl, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

To jsem zvědav jak to dopadne….
Výrobci chtějí vyrábět a prodávat a ne se starat o aktualizace… Ale bylo by to fajn…

Karel Straka

20. 1. 2016, 8:20

Myslím že to stejně moc nepomůže. Co jsem měl možnost u Samsungu vyzkoušet, tak když přišla aktualizace na novou verzi systému, tak tam bylo víc chyb než v původní verzi a plynulost byla ještě horší. Když budou muset dělat aktualizace, tak to odflaknou ještě víc.

Miroslav Pelej

20. 1. 2016, 8:03

To se neplatí jen pro SAMSUNG ale pro všechny značky , je potřeba aby konečně dostali přes prsty.

Náhodou… ja som s aktualizáciami Motoroly veľmi spokojný… Mám Moto G prvej generácie a L-kový android bol na Moto vydaný o deň skôr ako na nexus 5 ;-)

Jiří Pleskot

20. 1. 2016, 19:36

Tak ale Motorola má ten android skoro čistý, Samsung tam musí zakomponovat TouchWiz.

Honza Kopecký

19. 1. 2016, 23:28

Kéž by to trochu pohnulo zahnilým systémem aktualizací nejen u Samsungu. To, že si člověk ještě dnes může koupit zařízení s Jelly Bean, je vážně smutné.

Doufejme, že Consumentenbond vyhraje a Samsung spustí vlnu aktualizací!

Jiří Pleskot

19. 1. 2016, 20:18

Fandím Consumentenbondu a doufám že Samsung prohraje a udělá ty aktualizace. Taky doufám že pokud prohraje, tak ty aktualizace budou pro všechny, a ne jen pro nizozemce.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat