Jak vznikaly nové Nexus telefony

Jak vznikaly nové Nexus telefony
2015-12-17T07:50:33+02:00
• 17. 12. 2015
2

O nových Nexus telefonech již byla napsána celá řada článků. Levnější variantu jsme podrobili důkladnému testování. Nexus 6P jsme začali testovat tento týden. Před pár dny se konala v New Yorku konference určena pro fanoušky Nexus zařízení. Na této události byli přítomni i lidé, kteří přímo stáli za vývojem této dvojice telefonů. A ti zodpověděli na celou řadu otázek, které se k novým Nexus telefonům vážou.

nexus 6p 5x

V minulosti bylo běžné, že na vytvoření telefonu značky Nexus se pracovalo okolo 2 let. U nových produktů došlo k změně. Vývoj trval pouhých 7 měsíců. Muselo tak dojít k velmi pohotové a konstruktivní komunikaci mezi samotným Googlem a výrobci (Huawei a LG). Ačkoliv se může zdát, že jsou telefony často pouze určitou kopií nějakých dříve vytvořených produktů, skutečnost je opačná.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Co jste možná nevěděli o Nexusech 5X a 6P

Pro Nexus 6P bylo vytvořeno velké množství vzorků, u kterých byl zkoumán například odraz světla od konstrukce. Ve výsledku bylo provedeno celkem 80 různých výrobních kroků. Google dále dbal na to, aby všechny vzniklé zbytky při výrobě byly recyklovány. Komunikace mezi výrobním partnerem a Googlem je velmi důležitá. Huawei a Google například dlouze komunikovali umístění USB C konektoru. Ve výsledku byly ale obě strany s modelem spokojeny.

Často zmiňovaným bodem v téměř každé recenzi Nexus 5X nebo 6P je umístění snímače pro otisky prstů. Google před vydáním testoval 3 umístění. Pod obrazovkou (na způsob Applu nebo Samsungu), na tlačítko odemykání (Sony Xperia Z5) a na zadní stranu přístroje. I samotným designerům se líbila představa snímače na přední straně. Takovým umístěním by ale u obou modelů došlo k špatnému rozložení váhy. Rostlo by tak riziko, že telefon bude častěji uživatelům padat.

fin1

Umístění senzoru na tlačítko odemykání by na druhou stranu způsobilo zvětšení tloušťky celého zařízení. A proto nakonec bylo rozhodnuto umístit snímač na zadní stranu. Jak jsem psal již v recenzi Nexus 5x, sám si na toto umístění stěžovat nemohu. Dokáži nicméně pochopit i ty uživatele, kteří by preferovali umístění jiné. Rychlost snímače otisku prstů pak testoval robot pod dohledem kamer.

Když už hovoříme o zadní části obou modelů, tak je třeba věnovat pozornost také fotoaparátu. Jeho dodavatelem je Sony. Jako největší nevýhodu lze považovat absenci OIS – optická stabilizace obrazu. Ta bohužel chybí z toho důvodu, že ji jednoduše Sony nedodalo. V otázce fotoaparátu je ale zajímavá i jiná věc. Komponenty jsou vzaty z digitální kamery. Nejedná se tak o fotoaparát, který by byl primárně určený pro mobilní telefon.

Čtenáři také často v diskuzích kritizují upuštění od možnosti bezdrátového dobíjení telefonů. Důvod, proč Google společně s výrobci ustoupil od tohoto řešení, je poměrně prostý. Nexus 6P by velmi těžce zakomponoval tuto technologii kvůli své hliníkové konstrukci. A z důvodu zachování konzistence mezi oběma produkty se musel přizpůsobit i Nexus 5X. I když se pro některé uživatele jedná o bolestivý krok, Google se snažil zalíbit uživatelům alespoň tak, že do obou modelů zabudoval USB C konektor s možností rychlého dobíjení.

Dlouho před samotným oznámením obou telefonů jsme téměř jistě věděli, že alespoň jeden z modelů bude obsahovat často kritizovaný procesor Snapdragon 810. Kritizovaný především kvůli jeho zahřívání v zátěži. Google tlačil na výrobce, aby do Nexus zařízení dodal třetí revizi tohoto procesoru. Ta by měla již problémy s vysokou teplotou odstraňovat. A podle našich prvních testů se to skutečně Googlu a Huawei povedlo.

2015-12-14 14.50.58

Již tradičně se Nexus telefony musí obejít bez slotu pro paměťové karty. Toto přehlížení možnosti rozšíření interní paměti očividně štve také nejednoho majitele Nexus přístrojů. Výrobci se snažili pracovat i s možností, že by nové telefony mohly tento slot mít. Jak to nakonec dopadlo, je nám ale známo. Google chtěl práci usnadnit vývojářům a sobě. Muselo by totiž myslet na celou řadu možných problémů vzniklých s přítomností slotu pro paměťové karty (např. pomalá rychlost SD karty). Výrobce se tak „zbavil“ jedné oblasti, kterou by zákazníci mohli u telefonů často reklamovat. A Google se zároveň nemusí starat o softwarová řešení pro oba modely.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Apple údajně u iPhonu 7 nepoužije 3,5 mm jack pro připojení sluchátek

A na závěr tohoto článku se podíváme ještě trochu do budoucnosti. V minulých týdnech se objevila zpráva, že Apple hodlá do nové generace iPhone vyvinout a zabudovat menší vstup pro sluchátka. A designéři telefonů Nexus toto zařízení vítají. 3.5mm jack označují za staré řešení, které se v souvislosti s neustálým ztenčováním přístrojů bude muset změnit. Pro Google však zatím tato změna není natolik důležitá jako pro Apple. Pro Apple je totiž vývoj menšího konektoru výhodný například z toho důvodu, že vlastní značku Beats. Dá se tak konstatovat, že Google v této oblasti na Apple spoléhá.

Konference v New Yorku zodpověděla celou řadu otázek, které s příchodem nových Nexus zařízení byly položeny. Pokud ovládáte angličtinu, rozhodně mohu doporučit, abyste na stránky reddit zavítali. Rozhodně se jedná o zajímavé čtení, které vám pomůže pochopit některé otázky, jak Google na nových produktech řady Nexus pracuje, a jistě doufáme, že nějakou dobu ještě pracovat bude. A pokud ještě o Nexus telefonech něco nevíte, můžete se podívat na náš článek o Nexusu 6P s prvními dojmy, nebo zhlédnout pořad Na Dotek, kde jsme se těmto telefonům podrobně věnovali.

Zdroj: reddit.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Honza Kopecký

18. 12. 2015, 17:12

A měl si je v ruce? Třeba 6P mě v reálu naprosto dostalo. Nádherné zařízení.

taky to tak vypadá jedny z nejskaredejsich telefonu co jsem za posledni dobu videl…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat