Co jste možná nevěděli o Nexusech 5X a 6P

Co jste možná nevěděli o Nexusech 5X a 6P
2016-01-18T15:34:35+02:00
• 30. 9. 2015
7

Google nám 29. září představil nové telefony řady Nexus – 5X a 6P. Většina informací o těchto modelech unikla již dávno před samotným uvedením. Samotná konference pak spíše tyto informace doplnila. Ne vše však bylo zcela jasné.

Proto hned den po oficiálním oznámení těchto telefonů usedli k živému chatu pro reddit zástupci Googlu (Hiroshi Lockheimer, David Burke, Krishna Kumar a Sandeep Waraich), aby mohli odpovědět na dotazy čtenářů. A zde jsou některé odpovědi na vybrané dotazy.

 nexus 6p 5x

Jaký panel byl použitý pro Nexus 6P?

Nexus 6P využívá panel WQHD AMOLED od Samsungu. Strávili jsme hodně času na ladění bílé barvy a barevného gamutu. Doufám, že se vám bude přesnost displeje zamlouvat.

Jaký typ interní paměti používají oba modely?

Oba telefony používají eMMC 5.0

Proč má Nexus 5X pouze 2GB operační paměti?

Jsme rádi, že jsme mohli dosáhnout rovnováhy mezi skvělými vlastnostmi, schopnostmi a cenovou dostupností.

Proč přístroje nepodporují bezdrátové nabíjení?

Možnost bezdrátového nabíjení jsme umožnili od stroje Nexus 4. Učinili jsme tak proto, že připojování nabíječky k micro USB portu bylo složité! (Která část je nahoře?!) U letošních telefonů řady Nexus podporujeme USB typu C, u kterého je jedno, jak kabel zapojíte. Nabíjení navíc bude velmi rychlé. Například nabití z 1% do 100% za 97 minut u Nexus 6P. (především prvních cca 45 minut je hodně rychlých) Výhoda tedy spočívá ve snadné zapojitelnosti, rychlém nabíjení, optimalizaci pro tloušťku zařízení. Proto jsme zvolili USB C namísto bezdrátového nabíjení.

Proč existuje 16GB verze Nexus 5x?

Chtěli jsme dosáhnout rovnováhy mezi skvělými vlastnostmi a schopnostmi zařízení, a zároveň dosáhnout cenové dostupnosti. 

Mají oba telefony stejnou kameru?

Ano! Obě zařízení mají stejný fotoaparát – 12,3 MPx fotoaparát s 1,55um, který funguje skvěle ve všech podmínkách. Především pak při nízké hladině osvětlení. A oba mají LDAF pro rychlé automatické zaostření. 

Prosím, více informací o kamerách!

Stejný senzor (IMX377) a F/2.0 optika. Nexus 6P má více výkonu z hlediska CPU/GPU, takže nabídne také více funkcí, jakými jsou například 240fps slow-motion (na rozdíl od 120fps u Nexus 5x), Smartburst a EIS (Electronic Image Stabilization).

Screenshot (2)

Proč se stali partnery LG a Huawei?

U Nexus 5x jsme chtěli opět spojit LG a Google. Je zde hodně fanoušků starého Nexus 5, které jsme nechtěli zklamat. A vždy je dobrá spolupráce s novými partnery. V minulosti jsme pracovali s HTC, Motorolou, Samsungem, Asus a nyní také s Huawei. 

Nějaké informace ohledně označení nových modelů? 

X znamená prostřední písmeno ve slově Nexus (navíc to zní skvěle!), P jako prémiové zařízení. 

Jak bezpečné jsou čtečky otisků prstů?

Funkce otisků prstů jsou bezpečně zašifrovány v zařízení a zpracovány v zabezpečené TrustZone v paměti. U Androidu ve verzi 6.0 nejsou otisky prstů poskytovány aplikacím. Otisky prstů nikdy neopustí vaše zařízení a nejsou sdíleny s Googlem. (Takže při koupi nového zařízení budete muset vždy nově skenovat vaše otisky). Pokud bude váš telefon odcizen, můžete jej snadno smazat pomocí Správce zařízení Android.

Kde se nachází NFC čip?

Na nexus 6P je NFC cívka umístěna těsně nad Nexus Imprint senzorem a ukryta za krycím sklem kamery. Na Nexus 5X se nachází okolo zadní kamery. Obě jsme testovali důkladně u placení a ze zkušenosti víme, že fungují skvěle! Stejně tak to platí pro režim čtečky nebo peer-to-peer.

Proč nenacházíme OIS?

Vynaložili jsme veliké úsilí, abychom zajistili stabilizaci obrazu.

1. Nexus 6P/5X mají senzory s velikostí pixelů 1,55um a další vlastnosti, díky kterým má chvění rukou menší dopad na kvalitu záznamu.

2. Máme funkci, kterou nazýváme „lucky shot“. Při pořízení snímků vybíráme ten nejlepší ze tří vytvořených snímků.

3. Pro použití videa máme vylepšenou digitální stabilizaci obrazu.

4. Při využití funkce SmartBurst vybereme vždy nejlepší pořízený snímek.

Aktualizováno

Také jsme se dočkali informací ohledně Snapdragonu 810. Vzhledem k potížím s přehřívání se zapracovalo na tomto modelu a vznikla verze 2.1. Ta již nevykazuje dříve reportované problémy.

Zdroj: droid-life.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Petr Figala

1. 10. 2015, 8:40

S paměťovými kartami se nedalo čekat nic jiného a upřímně, mě už dávno nechybí..
Na foťák sem hodně zvědavý, ale trošku se bojím že optická stabilizace bude trošku chybět.. ????
S Qi vás chápu, ale zase pro mě, jelikož žádnou nabíječku ještě nemám, to není nedostatek.. Kec o složitosti a jednoduchosti připojování je blbost, ale stejně mě Qi nijak moc neláká, zvlášť když přes kabel mám rychlonabíjení.. ☺

Libor Foltýnek

1. 10. 2015, 7:44

– jo, nikdo paměťovku nečekal, ale 16/32 asi taky ne. Prostě tím to zařízení naprosto zabijí, kam má člověk ukládat ty skvělé fotky a 4K videa?

– tak ať píšou, co myslí a ne, abychom se museli domýšlet. Ostatně, já už dnes věřím všemu (ve smyslu, nepřekvapí mě asi nic, ne že sežeru každou kravinu)

– píšou, že chvění rukou je nižší, ne že je eliminováno.

– jo tím mě vytočili nejvíc, jinak bych o 6P snad i uvažoval. Mám 3 Qi nabíječky, to je mám vyhodit?

Filip Machata

1. 10. 2015, 7:02

@Libor Foltýnek

– Google přece nemá rád paměťové karty, bylo jasné, že v přístrojích podpora nebude

– tím bylo jistě myšleno, že při nedostatku světla je rozdíl nejvíc patrný

– pokud větší pixely zachytí více světla, může se nastavit kratší čas a tím je eliminováno chvění

– s bezdrátovým nabíjením souhlasím. Argument s USB C je jen bullshit.

Libor Foltýnek

1. 10. 2015, 6:48

To je tak blbý překlad nebo tak pitomé odpovědi? (EDIT: toto nemá být v žádném případě úrok na autora článku)
„Chtěli jsme dosáhnout rovnováhy mezi skvělými vlastnostmi a schopnostmi zařízení, a zároveň dosáhnout cenové dostupnosti.“ – OK, proč ale neexistuje verze s paměťovou kartou?

„Obě zařízení mají stejný fotoaparát – 12,3 MPx fotoaparát s 1,55um, který funguje skvěle ve všech podmínkách. Především pak při nízké hladině osvětlení.“ – takže v dobrém světle až tak skvěle nefungují? (vím, že na prezentaci zaznělo, že většinu času trávíme v budovách, ale stejně to zní divně)

„1. Nexus 6P/5X mají velký 1,55um fotoaparát a další vlastnosti, kvůli kterým je chvění rukou nižší.“ – jak souvisí chvění ruky s velikostí čipu?

„připojování nabíječky k micro USB portu bylo složité!“ – já ještě USB C neměl v ruce, ale za hravdí devize Qi jsem vždy považoval to, že při příchozím hovoru telefon prostě zvednu a nemusím nic odpojovat, a že večer, když jdu spát, nemusím hledat malý konektor.

Ach jo, jen mě vytočili.

Ján Valkovič

1. 10. 2015, 10:46

– Fotak v N6P je 3. v DxOMark, za Xperiou Z5 a Galaxy S6 za ním je napr. LG G4, sú to len čísla, ale je jasné, že fotí dobre.

– 32GB v N5X je trochu problem, ale fotky sa daju zalohovat na cloud, uz to podporuje asi kazda aplikacia. Ale beriem, ze dost ludi nechce nahrava svoje fotky niekomu na server

Ale najvacsi problem novych nexusov su asi ceny v EU, v USA je to skvely telefon za skvelu cenu a u nas je drahsi ako napr. Galaxy S6

Petr Figala

1. 10. 2015, 12:09

ony už jsou známé ceny v EU? já myslel že zase použijí to svoje 1$=1€ nebo ne?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat