Iradish Y6 – Apple Watch za hubičku recenze

Iradish Y6 – Apple Watch za hubičku [recenze]
2015-10-26T07:15:40+02:00
• 26. 10. 2015
1

V dnešní recenzi se podíváme na jeden neobvyklý kousek. Budou to totiž Apple Watch, které však nejsou od Applu a ani se tak nejmenují. Přitom svým vzhledem jsou téměř identické a neznalý člověk by rozdíl mezi těmito a originálními nemusel vůbec poznat. Přitom Iradish Y6, jak se tyto chytré hodinky jmenují, stojí několikanásobně méně, a dokonce umí pár věcí navíc. Pojďme se na ně podívat trochu podrobněji.

IMG_2626

Konstrukce

Ihned po vybalení hodinek z krabičky jsem byl velmi mile překvapen zpracováním. Především jsem neočekával, že hlavní tělo bude kovové. Naštěstí je a i díky tomu vypadají na ruce velmi elegantně. Designem však plně vychází z Apple Watch. Přesto zde nalezneme vcelku dost odlišností. Kolečko na boku, které využívají zmíněné hodinky od jablečné společnosti, je nahrazeno fotoaparátem. Pod ním se pak nachází tlačítko, které slouží pro aktivaci, zapnutí a pak také jako návrat na domovskou obrazovku.

IMG_2634 IMG_2628

Na levé straně pak nalezneme pod krytkou konektor pro standardní microUSB kabel. Ten slouží především pro nabíjení. Pod ním se nachází systémový reproduktor, jehož zvukový výstup je spíše podprůměrný, ale co čekat od hodinek. Ten pak doplňuje také mikrofon umístěný jen o kousek výše.

Na spodní straně se totiž nachází odnímatelný plastový kryt. Pod ním je ukryta vyměnitelná baterie, slot na microSIM a paměťovou kartu microSD. Celková velikost hodinek činí 42 mm na šířku, 44 mm na výšku a tloušťka je pak 12,5 mm. K dispozici jsou ve čtyřech barvách (stříbrná, černá, zlatá a růžově zlatá), přičemž my jsme testovali zařízení v černé barvě.

IMG_2629 IMG_2653

Pásky jsou nevyměnitelné a jsou tvořeny z příjemného plastového materiálu a jeho celková délka činí 19,5 cm. Díky okopírování vzhledu od hodinek Applu si zároveň mnoho lidí v mém okolí myslelo, že jsem si pořídil právě Apple Watch. K tomu je jistě navedl i můj osobní telefon, kterým je právě iPhone. Vzhled je ale velmi přesně replikován. Na ruce hodinky sedí velmi dobře a potěší také nízká hmotnost 60 gramů.

IMG_2645 IMG_2632

Displej

Zobrazovací panel má úhlopříčku 1,54 palce a není umístěn přesně ve středu čelní strany, tedy je posunut o mírný kousek výše, což může naštvat nejednoho detailistu. Rozlišení činí 240 x 240 pixelů. To sice není mnoho, ale stačí to. Horší je to až s pozorovacími úhly. Černá barva při naklonění již není tak černá, a pokud máte černý ciferník, bude vidět, kde displej končí. Na druhou stranu v této cenové kategorii nelze očekávat AMOLED displej, který by rozhodně potěšil více. Displej je samozřejmě kapacitní a na dotek reaguje bez problémů.

Jako menší mínus také považuji klíčovou funkci hodinek, tou mám na mysli zobrazování času. V rámci úspory energie je totiž displej zhasnutý a bohužel ho nelze rozsvítit jinak než zmáčknutím tlačítka na pravém boku.

IMG_2635Odraz slunce na displeji, kde pěkně vynikne jeho umístění

Co to umí

Dnes recenzované hodinky ke svému chodu nepotřebují telefon a můžou fungovat zcela nezávisle. Proto jsou také vybaveny slotem na SIM kartu. Díky tomu s nimi lze telefonovat, psát SMS a prostě je používat jako běžný telefon. Surfovat lze dokonce i na internetu, bohužel se mi ale nepodařilo internetové připojení korektně nakonfigurovat. Navíc k dispozici jsou stejnak jen GSM sítě.

Oblast konektivity pak doplňuje Bluetooth ve verzi 3.0, který slouží k propojení s mobilním telefonem, odesílání/příjímání souborů nebo pro připojení bezdrátových sluchátek. Díky připojení k telefonu pak můžete přijímat hovory a psát SMS přímo na své ruce. Podporované telefony jsou pouze zařízení s Androidem.

Vnitřní úložiště má kapacitu 0,5 MB, to lze však naštěstí rozšířit paměťovými karty microSD až do velikosti 32 GB. Neváhal jsem a hned jsem tedy do hodinek vložil svou microSD kartu s 16 GB a velkým obsahem. Jelikož v systému je k dispozici i souborový manažer, tak jsem si mohl pustit svou hudbu, podívat se na své 20MPx fotografie, či dokonce spustit videa. Video bylo ve formátu avi a běžném rozlišení 640 x 360. S HD rozlišením si pochopitelně neporadí.

IMG_2639 IMG_2646

Co se týče dalších funkcí, tak hodinky umí také fitness funkce. Samozřejmostí je počítání kroků a měření spánku. Iradish Y6 také disponují příjímačem FM rádia s RDS. Bohužel při spuštění aplikace Rádio je vyžadováno připojit sluchátka přes kabel. To však nelze, protože na přístroji se žádný otvor pro sluchátka s 3,5mm jackem nenachází.

Uvnitř těchto hodinek tepe speciální čip od Media Teku s označením MTK6260A. Ten je určen přímo pro chytré hodinky či náramky. Přesná frekvence tohoto procesoru v Iradish Y6 není nikde k dohledání, dle možností daného typu se však pohybuje mezi 300 až 600 MHz. To ale není ani tak potřeba vědět. Svižnost systému je na výborné úrovni a další aplikace nelze doinstalovat, o tom ale později.

201507091544162083 IMG_2598
Otevřený spodní kryt s vyndanou baterií a přehrávání seriálů

Výdrž baterie

Vzhledem k tomu, že tyto chytré hodinky disponují slotem na SIM kartu, a udržují tedy neustále kartu aktivní, nečekal jsem nějakou delší výdrž než jeden den. Opak je ale pravdou a výdrž je nadprůměrná. Navzdory tomu, že jsem si s hodinkami první dny dost hrál, vydržely mi minimálně 2 dny. Při menším využití se lze dostat ještě na lepší hodnoty.

Systém a ovládání

Použitým systém je vlastní uzavřená platforma. To znamená, že si tedy již nedoinstalujete další aplikace. Na druhou stranu vzhledem k ceně to ani nelze očekávat. Ze systému je patrné, že byl původně určen pro hloupé mobilní telefony. Již samotná úvodní obrazovka totiž obsahuje v dolní části dvě tlačítka, která jsou nešikovně malá. Stisknout je ale většinou nebyl problém. V systému byly mnohé ikonky inspirovány právě iOS. Jako menší mínus pro některé může být absence českého jazyka.

IMG_3154 IMG_3156 IMG_3157

Začneme na uzamčené obrazovce neboli spíš zobrazováním hodin. K dispozici jsou celkem tři ciferníky, přičemž další nelze nijak dodat. Jejich změna probíhá klepnutím na displej. Pro přístup na domovskou obrazovku je třeba použít gesto přejetím z kraje obrazovky buď zleva nebo zprava. Poté se dostaneme na úvodní obrazovku, kde vidíme v horní části notifikační lištu. Tu můžeme také stejně jako na telefonech otevřít a nalezneme zde veškeré notifikace a také přepínače pro zapnutí Bluetooth, tichého režimu, změnu jasu a zapnutí leteckého režimu.

IMG_3160 IMG_3162 IMG_3165

Domovská obrazovka také zobrazuje hodiny, a přímo z ní lze otevřít aplikaci pro telefonování a psaní zpráv. K otevření menu se všemi aplikace lze využít buď tlačítko menu, či jednoduše opět přejet gestem z kraje obrazovky. Samotné aplikace jsou velmi jednoduché, avšak svůj účel většinou splní dobře.

Fotoaparát

Integrovaný fotoaparát disponuje rozlišením VGA neboli 0,3 MPx. To opravdu není mnoho na dnešní dobu a jedná se zde spíše o takovou zajímavost. Vyfocené fotografie tedy krom nízkého rozlišení nejsou příliš ostré a barvy splývají. Na druhou stranu pokud budete mít dostatek světla, tak jsou snímky v nouzi docela použitelné. Navíc je tu výhoda, že o tomto fotoaparátu nikdo neví, a tak můžete tajně fotit. Zařízení zvládá i nahrávat video, to má ale rozlišení 320 x 240, velmi nízký počet snímků za sekundu a mizerný zvuk.

IMG0034A IMG0010A

IMG0016A IMG0028A

IMG0021A IMG0011A

Zhodnocení

Iradish Y6 mají sice pár mínusů, ale vzhledem k jejich ceně bych jim to bez problémů prominul. Momentálně se totiž prodávají v internetovém obchodě GearBest.com, který nám je poskytl k testování, za částku 28,99 dolaru, což je v přepočtu asi 700 Kč. To je cena, za kterou si nekoupíte většinou ani normální ručičkové hodinky. V tomto případě ale dostanete telefon na ruku s fotoaparátem a ještě k tomu můžete před kamarády frajeřit, že máte Apple Watch.

gearbest

Za poskytnutí Iradish Y6 pro účely testování děkujeme obchodu GearBest.com, kde jej můžete zakoupit.

IMG_2656

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Karel Čapka

VIP 30. 10. 2015, 13:48

co se pak dela s testovanymi produkty? to je za drahe penize posilate zpatky? nebo je mate moznost za levno odkoupit?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat