Hackeři dokáží získat data z chytrých hodinek

Hackeři dokáží získat data z chytrých hodinek
2015-08-05T08:20:32+02:00
• 5. 8. 2015

Chytrá zařízení, konkrétně telefony a tablety, se do našeho každodenního života promítají opravdu dost a ochrana uživatelských dat stojí velké společnosti nemalé peníze. Naštěstí se k těmto informacím dá už dnes jen velmi těžko dostat a stále se pracuje na zlepšení. Oproti tomu o chytrých hodinkách toho zatím veřejnost moc neví a přitom se již začlenily do života mnohých z nás – sám patřím mezi ně.

lg-g-watch-moto-360

I proto se skupinka hackerů nazývajících se White Hat (což má značit, že patří na tu správnou stranu) rozhodla, že otestuje, jak náchylné na prolomení chytré hodinky jsou. K tomu se váže dobrá otázka. Myslíte, že jsou data ve vašich chytrých hodinkách šifrována? S velkým zklamáním vám mohu říci, že nikoliv. K testům odolnosti hodinek proti vnějšímu napadení má co říci mnohem více lidí.

Information Technology Industry Council a Software & Information Industry Association napsali dopis prezidentu Obamovi:

Zatímco donucovací orgány občas potřebují přístup k nezašifrovaným informacím z chytrých telefonů, tablety a chytré hodinky by se neměly vylučovat z možnosti zašifrovat jisté údaje a zabránit tak zločincům v přístupu k nim.“ V dopise dvě skupiny řekly: „Vážíme si toho, že je občas nutné vymáhat určité informace právem s legitimní potřebou je využít k boji proti trestné činnosti a dalším hrozbám. Nicméně, nařizovat oslabení šifrování nebo šifrovat data tzv. pracovními pomůckami, není cestou k řešení problému.

Celkově bylo otestováno 10 chytrých hodinek, všechny naneštěstí v testech selhaly. Mimo jiné mezi nimi můžeme najít LG G Watch a Samsung Gear 2 Neo.

Chytré hodinky se teprve začaly stávat součástí našeho života, poskytují však novou úroveň funkčnosti, jež by mohla otevřít dveře novým hrozbám, přesněji řečeno k únikům citlivých informací a aktivitách uživatele.

Protože přijetí těchto chytrých hodinek se zrychluje, platforma se stane mnohem více atraktivní pro ty, kteří by ji chtěli zneužívat. Je tak důležité přijmout bezpečnostní opatření při přenosu osobních údajů nebo připojení chytrých hodinek do podnikových sítí. „- Jason Schmitt, generální manažer, HP Security, Fortify

Bohužel se celá situace komplikuje mnohem více, než se na první pohled může zdát. Mnohé hodinky si totiž do svého úložiště ukládají data, o kterých si uživatel může myslet, že jsou pouze v telefonu. Na mysli mám například hesla, čísla bankovních účtů atp. Musíme si tedy počkat, jak zareagují velcí výrobci a zda s tím hodlají udělat rázný konec.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat